Šta bi bilo kada bi prištinski zvaničnici Srbe nazivali „škijama“?

Nakon što je direktor Kancelarije za KiM upotrebio pogrdan naziv za Albance u zvaničnom saopštenju

Ostavite komentar


  1. oni sami sebe zovu tako pa se ta rec ne moze smatrati za pogrdnu.

    Shqiptar is an Albanian language ethnonym (endonym), by which Albanians call themselves.

    1. Ali u srpskom je to pogrdni naziv. I austrijski kancelar naziva sebe svojim prezimenom.

    2. M. Djuric, u sluzbi svojih shefova iz Beograda, je pokazao da Srbija nema sta vise da trazi na Kosovu. Situaciju moze trenutno izvuci samo izvinjenje njegovog glavnog shefa iz Bgd i poostrenje ulaska gradjana Srbije na Kosovo.

    3. Ne znam zašto se ovaj naziv politizuje. Srbi žive vekovima u susedstvu ili pomešani sa Mađarima i Šiptarima i zovu ih tako zato što ova dva naroda tako sebe nazivaju. Pored nas samo Česi i Slovaci koriste naziv Mađar jer su im susedi. Ostali evropski narodi koji im nisu susedi (pa i Poljaci, Rusi, Belorusi, Ukrajinci) koriste razne forme reći Ugri (Vengri, Hungari i sl.). Slično je i sa terminom Albanija koji potiče od rimskih vremena. Tada u Albaniji nije bilo ni jednog od današnjih stanovnika kojima je austrijska propaganda nametnula to antičko ime iz političkih razloga, kao i laž da us potomci Ilira. Tako u poslednjih 50 godina oni svojoj deci daju imena Iljir, Dardan, Teuta i sl. misleći da će time dokazati svoje ilirsko poreklo. Slično se događa u Hrvatskoj. Franački car je kučajsko-braničevskom knezu Borni koji pobegao od bugarske okupacije na zapad dao na upravu deo dalmatinske Liburnije u kojoj su živeli sa Srbima pomešani ostaci avarskog plemena Huarvata i proglasio Bornu za kneza Hrvata (Huarvata). Posle razbijanja Jugoslavije mnogi u Hrvatskoj svojoj deci daju ime Borna misleći da time dokazuju da je Borna bio Hrvat.

      1. Ako ste vi linguista, blago srbij linguista kao vi. Na albanskom je rech Shqipe znaci Orao, Shqipetar – ljudi sa orlovih mesta. Ali nikako shiptar, posto to nema pojima, a gospodine takozvani Lingusta, Albancima je priznato ime Albani, poromci Ilira, pleme Albanoi zato sto nikad u istorij nije niko mogao da potvdi da Albanci su dosljaci, osim nekih srpskih „linguista“ koji bez ikakvog znanja i dokaza kazu da albanci nisu potomci Ilira. To nas ne uopste ne brine, nego reci ti mene jeli umesh da kazes shqipetar? Ako to umesh onda si stvarno profesionalni linguista. PS. zovite nas kako hocete, sve je nebitno, bitno je da vas ni mi bas ne volimo i da od vama nikad dobro ni ne ocekujemo. Ali i da smo pametniji od vas, jer mi te glupe deklaracije ne damo da nas se ceo svet ismeje.

      2. „kao i laž da us potomci Ilira. Tako u poslednjih 50 godina oni svojoj deci daju imena Iljir, Dardan, Teuta i sl. misleći da će time dokazati svoje ilirsko poreklo“

        PITAM TE ZNAS STA NA ALBANSKO ZNACI REC – ILIRI – PREVOD ( SLOBODAN ) AJT TI MI KAZI KOD DRUGIH NARODA I NJOHOVOM JEZIKU STA ZNALI – ILIRI –

      3. Mi Albanci potomci Ilira pamtimo vas kao Karantane kad ste dosli u zemlju Ilira. Sto se tice tih imena sto si ti naveo, nije tacno da se koriste zadnjih 50 godina, ta imena su se koristila i prije. Rec Ilir na Ilirskom jeziku znacilo slobodan, ista rec ima isti znacaj na danasnjem albanskom jeziku.
        Frula i gusla to su Ilirski instrumenti, vi Karantani, kako ste se tada zvali kopirali ste od od Ilira, frula u stvari je frylla i na srpskom jeziku znaci duvaljka. Albanska kapa (plis)je stara preko 2000 godina. Ako hoces vise znati o Ilirima imas knjigu Aleksandra Stipcevica na tvome jeziku. Sto ste tice tog naziva sto je Marko Duric koristio to nije u redu, a vidi se da si i ti kao on.

    4. Kad bi upotrebili na primer rec Shqipetar, to je ok, drukcije vi ispadnete da ste nepismeni, ili to radite da bi uvredili nekoga. Mene licno kao Albanca ili Shqipetar, ne vredjate zato sto vas ne smatram normalnim ljudima. Vi ste oni koji Bosance nazivate baljijama, Hrvate ustasa, Crnogorce prodane duse, znaci svima koje se ne slazete upotrebljavate govor mrznje, prema tome ne vredi se baviti vama. Veoma sam ponosan i srecan sto smo se odvojili od vas jel ste zli. I to najveca zla koja se desila regionu. Daleko vam kuca.

      1. Ja koristim reč Albanac i pišem ga velikim slovom. Ali iskreno mislim da je sa vama bilo kakav suživot nemoguć. Dobra stvar kod vas je što držite reč, a loša nesposobnost za suživot sa drugima na teritoriji gde ste u većini.

      2. Kad tako govorite bez argumenata i bez povoda ni Alah ni Issus vam ne moze pomoci

        1. Potrazi na nekom latinskom recniku sta znaci reci skizma. Škija je skracenica za to.

    5. Shqiptar je albanac na albanski,shqiponja je orao,shqiptar je čovek orao.Shiptar je srpska mržnja bezrazlogna rječ za albance.

  2. Nego kako nas nazivaju? Mene manje brine to što Šiptari, nas Srbe, nazivaju „Škijama“ i drugim pogrdnim imenima, jer se taj naziv toliko odomaćio kod najvećeg broja Šiptara da novije generacije i ne znaju drugačiji naziv za nekoga ko pripada srpskoj naciji. Mene mnogo više zanima šta bi bilo kada bi 99,99% Srba mislilo da ubiti, silovati ili proterati Albanca odnosno, Šiptara, nije greh, baš onako kako danas 99,99% Albanaca to misli za Srbe. To što mi ne želimo da vidimo istinu, nego tipično srpski, i infantilno do kraja, zatvaramo oči pred tom činjenicom, ništa ne menja stvar. Znam da je izneti ovakav stav, u Srbiji i medju Srbima, nepopularnije nego medju Albancima, jer Albanci, za razliku od nas Srba, ne vole da lažu sebe već samo druge i, zato što znaju šta je prava istina. Na kraju pogledajte na mapu Albanije,. Oni sami sebe nazivaju SHQIPERIA. U čemu je problem?

      1. Ne znam ko i kada Vas drži na lancu a kada Vas „pušća“ ali, eto, mene su pustili pred vikend. Valjda da autošovinistima ulepšam vikend.

      1. Verovatno ste hteli da se dopadnete sami sebi i ispadnete jako pametni?

    1. Da li je „99,99% Srba mislilo da ubiti, silovati ili proterati Albanca odnosno, Šiptara“ je greh ili nije imali smo priliku da vidimo, plus/minus… Zasto se pravite? Oni nas zvanicno ne zovu „škije“ da bi pokazali da su u tom pogledu superiorni u odnosu na nas – i odlicno im ide. To što mi ne želimo da vidimo istinu, nego tipično srpski, i infantilno do kraja, zatvaramo oči pred tom činjenicom, ništa ne menja stvar. Sakrivanje iza reci „autosovinisti“ koja je izmisljena samo da bi se izbacila rec „anti-fasisti“ narocito doprinosi samoizazvanoj infantilizaciji.

      1. Poštovani Dragane, mislim da ste Vi Dragan, isto kao što sam ja Bećir. Ipak, ukoliko sam pogrešio kod dešifrovanja Vašeg pisanija, siguran sam da pripadate onim Srebima koji su, kao mali, često padali na glavu i kojima je IQ ravan broju cipela. Ja bih uvek radije proistao da nas Haradinaj „zvanično“ nazove „Škijama“ nego da nas 99,99% albanskog plebsa označava tim „epitetom“. Inače, reč autošovinista je osmišljena da bi se izbegla reč autofašista, što je, u suštini, jedno te isto.

        1. Ooooo pa gde ste Gospodine Knezevicu stari mrzitelju svega sto nije Srpsko? Sta bi sa planom Srbija do Tokija?

          1. Mogli biste da se informišete malo podrobnije o fašizmu pošto se i Vi, kao i većina na ovom forumu, neprestano „gadjate“ ovim terminom. Podsećate me na ove iz vladajuće koalicije, koji ovu reč, posednjih dana, koriste „kao dete zvečku“, nesvesni posledica svoje gluposti.

    2. Opet ovaj nacista koji svoj nacizam krije lafo oni sebe nazivaju tako sta je problem. Hajom od sada da zovemo crnce „Negrosi“ jer oni sebe tako nazivaju.

    3. Pa nije to isto. siptar kako to vi upotrebljavate nije isto kako mi to izgovaramo: shqiptar

      1. Ovo je tipično balkansko zajebavanje.Škije i Šiptar nije isto, Škije je uvredljiv naziv a Šiptar neuvredljiv naziv kojima vas mi nazivamo i bio je zvaničan naziv i srpski izgovor naziva Šćiptar. To je didbidus isto kad bi Šiptari Srbe nazivali Serbi što nas ne bi uopšte vredjalo. Uvredljiv naziv za vas od nas je Arnaut a ne Šiptar ali ko bi balkanskom zajebavanju našao lek..

  3. Osporiti pravo da narode nazivamo kako i oni sami sebe nazivaju je nonsens solidnih razmera. Ova rasprava traje već decenijama sa meni nerazumljivim ciljem. Pa pre bi Nemci Mađari…. imali razlog za spočitavanje. Mi sebe ne nazivamo Škijama pa stoga ovo poređenje ne stoji.

  4. Marko Djuric je zalutao na sadasnje radno mesto „direktora kancelarije“ na Kosovu,iako se citavo vreme /sa platom/ nalazi u Beogradu. Naziv „shkije“ dolazi od imena „sklav“ koje su staro/rimljani koristili za robove, za koje se misli da su sadasnj srbi deo njih.
    Inace, finci /iz Finske/ se medjusobom nazivaju Suomi, dok ih drugi nazivaju Fincima.Oni koji znaju albanski jezik mogu reci sta zele, dok drugi /poput Djurica – i njegovih shefova/ trebaju koristiti prave,
    medjunarodno priznate nazive za albance,sa kojima ionako nemaju nikakve veze. Kada nisu imali veze sa slicnima u Bosni,Hrvatskoj,Crnoj Gori …kako mogu slicno ocekivati na Kosovu.

    1. Koji prizemni, rasisticki i neuki komentar. Ali dobro, neka se vidi kako razmisljaju i kako su nauceni tipicni Albanci, narocito neka vide oni koji bi sto pre da priznaju onu naci-mafijaksu paradrzavu na Kosovu.

  5. Koliko moras biti ne inteligentan kako bi unistio sve napore koji vode ka stabilizaciji. Umjesto da se potrude da Srbiju staniliziraju da je prikazu kao normalnu zemlju, neki se svojski trude da odrzavaju njezin epitet „trajnog faktora nesigurnosti“ upravo su ove pogrdne rijeci za Albance najbolji dokaz kako Srbija nije posvecena ni miru ni regionalnoj suradnji dok se sa druge strane silom trude neki rezimski mediji prikazati Vucica kao „:mirotvorca“ Srbija je ostala jedini preostali problem na Balkanu i sa ovom ekipom nema sanse da ju ni priblizi a jos manje uvede u EU. Ako ne cijenis svoje susjede znaci da ne cijenis ni samoga sebe. A to onda znaci kaos, nered i sukob.

    1. a, ko je branio ovima pre Vucica da nas dignu i nebeske visine?, nemas pojma, ti na kraju i ono sto hoces ti vise neces (procitaj jos jednom sta si napisao)

    2. @Karlito
      Tvoj komentar ima smisla ako se javljas iz Norveske ili Danskei ako si pripadnik tih naroda ali ako se javljas iz Hrvatske, onda sta reci a ne zaplakati… Treba biti kvalifikovan i drugaciji da bi se neko kritikovao a ne po mnogo cemu i gori. Kuzsish?

  6. Moja deca su iz srpsko/albanskog braka. Govore oba jezika i vole rodjake na obe strane. Nisu nista gora niti bolja od vrsnjaka cistih Srba niti cistih Albanaca. Jako mi je zao kad cujem primitivce koji pogrdno nazivaju bilo koji narod. Prvo nema genetski cistog naroda a drugo nacije su vestacke kategorije. Ali nacisticki (ex radikalski) SNS umovi to nikada nece ragumeti.

  7. Srpska drzava je imala program unistenja ili proterivanja albanskog zivlja od 1912 godine pa na ovamo.Imena Ilije Garasanina,Vase Cubrilovica,Nikole Pasica,Aleksandara Rankovica,Slobodana Milosevica i ministara Voislava Seselja,Aleksandra Vucica i sad nikogovica Marka Djurica govore kakav je odnos imala srpska drzava,dugi niz godina.Srecom Kosovo se otrglo delovanju i cinjenju takvih ljicnosti,i takav govor i ponasanje nema nekog uticaja.Zbog svega ovoga Srbija,svoje prijateljske drzave ima daleko od svojih granica.

    1. Srbija nema prijatelje ni blizu ni daleko. Srbiju TOLERISU samo neke daleke zemlje zarad nekih interesa.

      1. Bitno da Albance svi obozavaju, ko ludi su bez Albanaca, zato i ne ukidaju vize za EU za Albance sa Ksoova, brinu da se ne bi snasli sa tolikim izlivima ljubavi kada bi krocili u zemlje EU.

        1. Ni srbi Kosova nemaju viznu liberalizaciju. Jesu li oni srpski gradjani ili ne?

    2. @Hajro
      Srbija je imala neki program da vrati Albance odakle su dosli da kolonizuju Kosovo ali u tome nije uspela. Ali ste zato vi Albanci uspeli uz pomoc Turaka,Austro-Ugarske fasista, nacista i sada NATO-a da albanizujete Kosovo, da postanete vecina, da temeljno etnicki ocistite Kosova ali i delove Makedonije. Da ti prevedem, lopov koji je ukrao auto neka ne izigrava postenjacinu u odnosu na onoga koji je probao da ukrade auto ali nije u tome uspeo.

  8. Albanac je stanovnik Albanije, nikako pripadnik naroda – Šiptara.
    Dakle, čak nije bitno kako će nas neprijateljska manjina u Srbiji zvati, a – recipročno je da nas nazivaju Srbi, kako sebe zovemo, jer ih mi zovemo Šiptari – kako sebe zovu.
    Ima više pogrdnih naziva za Šiptare, neke nazive koriste u međusobnoj svađi: Gabelj, Mađup, Arnamut i sl. Turci ih zovu Arnauti – „oni koji se nisu vratili“ – preko Otranta, u Južnu Itačiju i Siciliju, odakle su došli na Balkan.
    U većini naroda Evrope postoji naziv za Šiptare: Arbanas – od Indoevropskog korena – arbajter – sluga, kod Nemaca npr. arbanons – sluga, rmbati, argatovati – u Turskom.
    Nijedan originalni maziv nije uvredljiv! Najtačniji etimološki je Šiptar – u duhu Srpskoh jezika, koji inklinira na poreklo – Scipiju – Siciliju, a i sami sebe tako zovu: Sćiprija.
    Nasilje nad Srpskim! Na šiptarskom nema reči/imenice, ne može da se kaže „un jom albanac“. Englezi ih zovu Albanien.
    Politički ih treba zvati ALBANCI – da se zna da na KiM su stanovnici druge države.

    1. Ovakvi „intelektualci“ kao Vi su doveli Srbiju tu gde je… Jendostavno bez komentara.

      1. A vas je dovelo tu gde jeste jednonacionalno trovanje! Šta kažeš o tome?
        Sad volite Trumpa a do juče ste bili protiv njega. Albanci najveći manipulatori na svetu . A najveći manipulatori istorijom svakako. Iliri navodni, pa isto kao što su Srbi Iliri toliko ste i vi. Genetski rezultati to kažu. Neka ste i vi mešavina sa Ilirima,Tračanima i Slovenima kao što smo mi,neka ste i vi od starina na Balkanu. Ali jedno je neporecivo. Na Kosovu su Srbi došli pre vas i na Kosovu smo prvi službeni vlasnici a vi uljezi.

    2. Pa i ti zoves engleze a oni sebe nazivaju English man. Talijani sebe zovu Italiani a ne žabari. Nemci sebe zovu Deutche leute a vi i zovete nemcima…

  9. @DonaldKoji prizemni, rasisticki i neuki komentar. Ali dobro, neka se vidi kako razmisljaju i kako su nauceni tipicni Albanci, narocito neka vide oni koji bi sto pre da priznaju onu naci-mafijaksu paradrzavu na Kosovu.

  10. Albanci su oduvek bili nacionalna manjina „Šiptari“, ali su iz političkih razloga 90-tih god sebe proglasili za „albanski narod“ da bi odvojili KiM kao nezacisnu albansku državu – isti narod sa albancima iz Albanije da se spoje u Veliku Albaniju. Kao nacionalna manjina ~Šiptari“ nisu imali mrdjunaarodno pravo da naprave albansku državu Kosovo. Što znači izraz šiptar nije nikakva uvreda, aškija“ (svinja) je uvreda za Srbe koja se u velikoj meri toleriše.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. mart 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Slobodan Georgiev, novinar

Danas čitam od prvog broja. Kada se pojavio ’97. posle protesta izgledao je kao nešto što nam treba i ostao je tu sve ove godine.