Šta su sve kandidati obećavali u kampanji? 1Foto: FreeImages / Bartek Ambrozik

Jedanaest kandidata koji su danas učestvovali u trci za predsednika Srbije tokom prethodnih nedelja u kampanji obećavali su građanima različite stvari da će ispuniti kada postanu predsednici, iako predsednik Republike, po Ustavu i zakonu, nema ovlašćenja za mnoge od njihovih obećanja.

Podsetimo šta su to sve kandidati za predsednika obećavali tokom ove kampanje.

Prvi na glasačkom listiću bio je Saša Janković, kandidat grupe građana „Za Srbiju bez straha“. On je obećao da neće praviti politčku stranku ukoliko postane predsednik i da ne vidi sebe kao člana bilo koje stranke koja već postoji. Ističe da će voditi politiku suprotnu od Tomislava Nikolića, a njegovi savetnici će biti ljudi sa pravom diplomom. On je za bliske odnose sa Republikom Srpskom uz uvažavanje BiH jer smatra da je to naša međunarodna obaveza i nacionalni interes.

“Platili su, ali tek će da ih koštaju lažne diplome. Koštaće ih puno srušeni kvart Beograda, vezivani ljudi, ono što zovu tri barake u Savamali. Koštaće ih krađa penzija, štetni ugovori, ostavljane na cedilu radnika, invalida rada… uhođenje novinara. Koštaće ih životi iz helikoptera”, rekao je.

Janković je izjavio i da nam treba parlament koji donosi pravične zakone, “a ne divi se nikome mentalno i fizički”. “Ako i kada postanem predsednik vratiću dostojanstvo i smisao institucijama. Obećavam da nećete imati više prava nego oni koji nisu glasali za mene”, rekao je Janković u kampanji.

Vuk Jeremić, kandidat Grupe građana „Moramo bolje“, kaže da će se kao predsednik Srbije zalagati za nezavisnost i integritet Ustavnog suda. Smatra da bi trebalo nastaviti pregovore sa Evropskom Unijom i obećava da će pokrenuti radove za izgradnju putne, robne, vodoprivredne i komunalne infrastrukture, na kojima će se zaposliti desetine hiljada naših ljudi.

„Podržaću osnivanje Nacionalne investicione banke (NIB), koja bi zamenila Fond za razvoj i Razvojnu agenciju Srbije”, jedno je od obećanja Jeremića.

Kao predsednik, rekao je, zahtevaće ukidanje zakona iz 2014. godine kojim su smanjene penzije I zalagaće i za aktivnu populacionu politiku, koja podrazumeva veću pomoć porodici, naročito majkama, kao i bračnim parovima koji ne mogu da dobiju decu prirodnim putem.

“Podržavaću uvećanje roditeljskog dodatka za prvo i drugo dete, uvođenje penzija za majke s troje dece, proširenje kruga žena s pravom na porodiljsku nadoknadu, kao i ponovno uvođenje povraćaja PDV-a na hranu i opremu za bebe”, istakao je Jeremić.

Miroslav Parović, kandidat “Narodnog slobodaraskog pokreta”, smatra da bi Srbija trebalo ostati vojno neutralna država i da je put ka Evropskoj Uniji pogrešan, jer se na kraju tog puta ne nalazi ništa. Njegova obećanja usmerena su na zaustavljanje autogenocida u državi.

On se zalaže za uspostavljanje srpskog kulturnog prostora kao nad-državnog entiteta u celom regionu gde Srbi žive i gde su izgradili svoju civilizaciju, svoju kulturu i svoje društvo. “Neko to zove Velika Srbija. Ja to zaista zovem „srpski kulturni prostor“, od Makedonije, Kosova i Metohije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, današnje Hrvatske, današnje Srbije. Tu smo mi kao narod živeli i ostavili svoje tragove”, rekao je tokom kampanje Parović.

Kandidat Grupe građana „Dosta je bilo“ Saša Radulović izneo je plan od 20 tačaka uz obećanje da će sve ispuniti, ako pobedi na predsednickim izborima. U nekim od tih tačaka navodi da će otete penzije i plate vratiti, kao i da će doneti Zakon o poreklu imovine, kojim se može iskoreniti korupcija. Kao predsednik, rekao je, zalagaće se za ukidanje subvencija stranim investitorima, ali i overu zdravstevnih knjižica.

“Ukoliko Vuk Jeremić ili Saša Janković budu vodili bolju kampanju i došli do drugog kruga, bez ikakve rezerve ćemo ih podržati i čak aktivno raditi na kampanji da se pobedi na izborima. Međutim, ako ja dođem do drugog kruga, očekujem isti takav pristup”, obećao je Radulović.

Za svaku pljačkašku privatizaciju, a kako je rekao, a nema ih 24 nego 1024, objaviće sve što se desilo. “Država ima sve podatke o tome. Sve istrage su urađene, ja to znam jer sam radio na njima”, naveo je Radulović.

Luka Maksimović, predložen od strane Grupe građana “Ljubiša Preletačević Beli, Beli – Samo jako”, je kandidat oko čije kandidature se najviše polemisalo u RIK-u. Njegova obećanja su zapravo obećanja fiktivnog lika Ljubiše Preletačevića Belog i satiričnog su karaktera. Jedno od njegovih obećanja je, da će najbolje studente useliti u vilu na Dedinju. Naglašava da su za njega prosjaci najveći junaci, jer su uspeli da prežive iako im država nije našla sklonište. On je govorio da neće priznati Kosovo, da će se držati Ustava, kao i da će krasti ali da će davati i narodu.

“Planirao sam da odem u zatvor i da pomilujem sve zatvorenike, da ih pomilujem ovako (rukom)”, istakao je u jednom intervjuu Maksimović, a isto tako i da će ako postane predsednik nekome pričati nad glavom – „povećaj penzije, povećaj plate, ispoštuj ljude, a ovamo na drugu stranu…“

Kandidat vladajuće koalicije na predsedničkim izborima je Aleksandar Vučić. On je obećao plate i penzije veće nego ikad i njihov rast iz godine u godinu. Kako je rekao, auto-put Obrenovac- Čačak biće završen početkom sledeće godine, a radovi na prugi Stara Pazova- Novi Sad su već započeti. Najveće subvencije davaće se za preradu voća i povrća, ali i za preradu mesa.

“Ovo zemljom nikada neće upravljati niko sa strane, ovom zemljom će da upravljaju građani Srbije i to je moj zavet ovde pred vama”, obećao je u kampanji.

Vučić je najavio i da će menajti Ustav, ali ne bi se predsedniku širila ovlašćenja. „Naprotiv“, dodao je.

Boško Obradović, kao kandidat Srpskog pokreta Dveri, obavezuje se da će doneti Zakon o ratnim vojnim veteranima, kojim će zbrinuti sve ratne vojne invalide u Srbiji i porodice poginulih. Sve sporazume i pregovore u Briselu trebalo bi prekinuti, jer smatra da EU nije na našoj strani, a da će pitanje KiM vratiti u Savet Bezbednosti. Obradović je overio ostavku kod javnog beleženika u Beogradu, ako ne ispuni svih 10 tačaka u šest meseci njegovog mandata.

“Očekujem da ću biti taj koji će u drugom krugu dobiti podršku ostalih kandidata. U suprotnom, podržaćemo samo onoga ko se javno obaveže i potpiše deset tačaka programa Dveri. Nećemo imati ni jedan razlog da biramo između dva zla, dva lica stare korumpirane politike, i bojkotovaćemo glasanje kao i 2012. Godine”, najavio je Obradović.

On je rekao da će biti predsednik svih građana Srbije bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost ali i svih Srba u okruženju i rasejanju. Kako je obećao, formiraće antikorupcijski tim pri Nacionalnom savetu za bezbednost, koji će izneti sve državne tajne iz fioka i krivično goniti one koji su nas opljačkali u prethodnih 27 godina. Formirao bi i predsednički, savetnički tim u koji će, kako je naveo, ući prva imena srpske intelektualne elite.

Vojislav Šešelj, predsednički kandidat predložen od strane Srpske radikalne stranke zalagaće se za integraciju sa Rusijom. Protiviće se članstvu Srbije u NATO i neće dozvoliti nezavisnosti Kosova.

“Ako bi Vlada Srbije priznala nezavisnost Kosova, zaveo bih vanredno stanje i pohapsio vladu. Kosovo se ne sme priznati nikada kao što se nikad ne sme brisati iz perambule Ustava Srbije”, najavio je Šešelj.

On bi kao predsednik pomilovao Zvezdana Jovanovića zato što je protivpravno osuđen, zato što nema nikakvih dokaza da je ubio Zorana Đinđića.

Aleksandar Popović, kandidat Demokratske stranke Srbije, kao predsednik Srbije uveo bi u našu politku Rusiju, Kinu, Brazil i Indiju zbog političke i vojne neutralnosti. Naveo je da će se boriti protiv genetski modifikovane hrane u Srbiji dokle god je DSS na vlasti.

„Učinio bih sve da suspendujem briselske sporazume, prekinuo sa politikom evrocentrizma, uvodio u našu političku stvarnost Rusiju, Kinu, Brazil, Indiju zarad dostizanja političke neutralnosti i obezbeđivanja vojne”, obećao je kandidat DSS.

Milan Stamatović, kandidat Grupe građana „Za zdravu Srbiju – Milan Stamatović”, smatra da bi trebalo napustiti evropski put i usmeriti se ka uspostavljanju čvršće veze sa tržištem Ruske federacije. Što se tiče ekonomije, smatra da država mora kontrolisati tržište, da bude na strani proizvođača i zaštiti ih od nelojalne konkurencije i skupih kredita.

O Briselskom sporazumu je rekao da se zalaže da se sve to uzme iz Brisela i vrati u UN. “Mislim da tamo imamo podršku i Kine i Rusije i prijateljskih zemalja, i da jedino na taj način možemo da se zaštitimo. Sve dok pregovori traju u Briselu, Srbija je u opasnosti”, rekao je Stamatović.

Nenad Čanak, ispred Lige socijaldemokrata Vojvodine, kao predsednik Srbije priznao bi nezavisnost Kosova. Bio bi orijentisan na saradnju sa NATO, a Energetski sporazum sa Rusijom bi raskinuo i povećao iznos rudne rente.

“Uvek bih se radije orijentisao na saradnju sa NATO jer ima niz svojih prednosti, nego okretanje bilo kom drugom vojnom bloku”, rekao je čanak. On je govorio i da ako želimo da zemlja ostane u vlasništvu građana Srbije i Vojvodine, moramo voditi računa da se strancima oteža kupovina zemlje dok ne dođemo u poziciju ravnopravnih mogućnosti i ravnopravnih uslova kupovine zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari