Stefanović: Ako opozicija hoće parlamentarne izbore, ja sam za 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova, tokom rasprave o amandmanima na predlog Zakona o strancima u Skupštini Srbije rekao je da kritike opozicije o broju podnetih amandmana vladajuće koalicije tumači kao poziv na nove parlamentarne izbore, kako bi se proverilo mišljenje građana o tome kako je radila SNS.

“To je legitiman predlog. Ja bih se založio, i to je moje privatno mišljenje, da imamo izbore što pre i da narod kaže šta misli. Možda je to dobra prilika i da se vidi šta građani misle o ostalima, kao i da se oni uvere šta narod misli o njima“, rekao je ministar.

Ministar je odgovarajući na primedbe šefa poslaničke grupe Dveri Boška Obradovića podsetio da su građani Beograda pre desetak dana rekli šta misle i da je možda vreme da to kažu i građani u ostatku Srbije.

Obradović je naime kritikovao vladajuću većinu pšto je podnela  350 amandmana  na predlog Zakona o strancima koji je njihova vlada predložila. On je upitao da li ti amandmani znače da njihova vlada ne radi dobro i da li to znači da trreba da je smene.

„Sudeći  po obrazloženjima za odbijanje naprednjačkih amandmana vlada smatra da poslanici ne znaju da rade svoj posao, ali pošto vlada ne može da smeni  poslanike, onda vi smenite vladu“, rekao je Obradović koji se prvi put  put pojavio u skupštinskoj sali nakon isteka kazne udaljenja  sa sednice. On smatra da su amandamni podneti da bi bi se „ubilo“ vreme opozicije za raspravu, kao i da podneti amandmani pokazuju nastavak pogrešne politike aktuelne vlasti kada je u pitanju privlačenje stranih investitora.

Opozicija je tokom čitavog dana rasprave negodovala što su poslanici vladajuće koalicije podneli više od 300 amandmana na predlog Zakona o strancima, napominjući da će zbog toga biti potrošeno vreme za raspravu o još nekim zakonskim predlozima.  Oni smatraju da su amandmani „besmisleni“ i da ne doprinose poboljšanju zakona, a kako ističu čak sa zakonom nemaju i nikakve veze, poput amandmana o kom se najviše polemisalo, a koji predviđa da se „stranim investitorima omogući brže dobijanje ličnih dokumenata u cilju razvoja nedovoljno razvijenih krajeva i povećanje investicija u poljoprivredi“.

Poslanica Dosta je bilo Branka Stamenković navela je da  je cilj besmislenih amandmana vladajuće većine da se ućutka opozicija, a poslanik Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović naveo je da obrazloženje Vlade Srbije koja je amandmane odbila najbolje govori o besmislenosti amandmana. „Znači amandman nema nikave veze sa zakonom ni logike“, istakao je Šarović.

„Oni misle da smo svi mi blesavi i da niko neće razumeti šta rade. Oni onemogućavaju raspravu o jako važnim zakonima koji se usvajaju poput Predloga zakona o azilu, da bi Srbija posle mogla da ima zakonski okvir da primi migrante. To je važno pitanje, a na to se opoziciji potpuno zatvaraju usta“, ocenila je Sanda Rašković-Ivić, šefica poslaničke grupe Pokret za spas Srbije-Nova Srbija, a Đorđe Vukadinović je ocenio da je dugo bio protiv izlaska iz parlamenta jer je smatrao da se tu ipak mogao čuti neki njihov glas, ali da ovo ipak dovodi u pitanje opstanak opozicije u Skupštini.

Poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić poručila je poslanicima vladajuće većine da se nada da amandmane neće povući i da će joj omogućiti da za njih glasa.

„Ako amandmane povučete znači da se rugate Poslovniku o radu parlamenta i kulturi procedure u Skupštini. Meni je važno da znam da poslanici koji podnose amandmane umeju i da ih brane i ja želim da imama priliku da za te amandmane glasam ako se sa njima slažem i gajim nadu da ih neće povući“, rekla je Čomić.

Predsedavajući sednicom Đorđe Milićević rekao je da poslanici imaju pravo da obrazlažu predložene amandmane i da nije prekršio poslovnik dozvoljavajući im da o njima govore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari