Stejt department: SAD razočarane zbog poziva Srbima da ne učestvuju u popisu 1Foto: EPA/MIKE THEILER

Sjedinjene Države razočarane su javnim pozivima upućenim kosovskim Srbima da bojkotuju popis stanovništva, naveo je američki Stejt Dipartment u odgovoru za Radio Slobodna Evropa.

„Podstičemo sve građane Kosova da u potpunosti učestvuju u popisu. Popis omogućava pravičnu raspodelu državnih resursa svim građanima. Prepoznajemo odgovornost i ovlašćenje Vlade Kosova da sprovede popis stanovništva”, naveo je portparol State Departmenta za RSE.

Popis stanovništva na Kosovu je počeo 5. aprila i trajaće do 17. maja.

Srpska lista saopštila je da pripadnici srpske zajednice neće učestvovati na ovom popisu, navodeći kao razlog „represiju“ režima premijera Kosova, Aljbina Kurtija, između ostalog i zbog uredbe Centralne banke Kosova kojom je otežana isplata primanja u dinarima koja se isplaćuju iz budžeta Srbije.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za statistiku u Prištini Avni Kastrati izjavio je da je malo spremnosti za popis srpskog stanovništva na severu Kosova i da su od početka procesa popisana 64 građanina srpske nacionalnosti, javila je ranije danas radio-televizija Srbije.

„Bio sam sa nekim kolegama juče na severu i tamo je slaba spremnost stanovništva za registraciju“, rekao je Kastrati novinarima u Prištini.

Popis stanovništva u organizaciji centralnih institucija u Prištini počeo je 5. aprila.

Srpske stranke na Kosovu – Srpska lista, Partija kosovskih Srba, Srpski narodni pokret i Srpska demokratija protive se učešću Srba na popisu stanovništva, a neke od njih su zatražile odlaganje procesa do daljeg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari