Protest na Jarinju završen: Organizacije "pritisak" nastavljaju iz Beograda, dogodio se i incident sa srpskom policijom 1Foto: Kosovo Online

Protest sa srpske strane administrativnog prelaza Jarinje završen je nešto posle 15 časova, a okupljeni su poručili da će „pritisak“ nastaviti iz Beograda i da će „ukoliko bude puštena krv, biti i na Kosovu“.

Skup „Zbor na Jarinju“, na koji je pozivalo više organizacije, među kojima i Narodna patrola, počeo je oko 13 časova, sa ciljem da se „odblokiraju nametnute granice“.

Na nekoliko stotina metara od prelaza bio je postavljen kordon srpske policije, koji im nije dozvolio da prođu, a koji je stotinak okupljenih probilo oko 14 časova.

Njima se ispred samog prelaza isprečio novi kordon policije u opremi za razbijanje demonstracija sa štitovima i šlemovima.

Tu je ponovo došlo do koškanja sa policijom, koja je upotrebila i pendreke u nekoliko navrata, ali se situacija ubrzo smirila.

Najmanje jedna osoba privedena je u prostorije administrativnog prelaza.

Na kosovskoj strani prelaza su pojačane snage Međunarodnih mirovnih snaga (Kfor) koji su postavili kordon od teških vozila i žičanu barikadu i, kako prenose mediji sa lica mesta, niko ne može da pređe ni na Kosovo, ni u Srbiju.

Okupljeni su se već jednom ranije pogurali sa policijom.

Oni su zapalili i nekoliko baklji, a jednom od njih su, dok su pevali „Kosovo je srce Srbije“, zapalili transparent na kome je pisalo „Briselski sporazum“.

Među okupljenima su i oni koji nose srpske i ruske zastave, kao i zastave „Nema predaje“, a kolonu je predvodio transparent „Moli se Bogu i drži se Rusije“.

Među njima je i lider pokreta Ljubav, vera, nada Nemanja Šarović, kao i lider Narodne patrole Damjan Knežević.

Kako pišu prištinski mediji, ista situacija je i na prelazu Brnjak.

Više organizacija, među kojima i Narodna patrola, prethodnih dana su pozivale na „Zbor na Jarinju“, sa željom da „oslobode nametnute granice i izdajničke sporazume“.

Administrativni prelazi Jarinje i Brnjak desetak dana su neprohodni za saobraćaj zbog barikada kosovskih Srba, koji se protive hapšenju bivšeg pripadnika Kosovske policije Dejana Pantića.

Kfor blokirao prelaz Jarinje

Pripadnici Kfora postavili su barikadu sa kosmetske strane administrativnog prelaza Jarinje. Barikada je najverovatnije postavljena tokom jutra.

Postavljene su žičana ograda i nekoliko terenskih vozila sa oznakama Kfora. U 13 časova na administrativnom prelazu očekuje se i održavanje skupa „Zbor na Jarinju, nikada granica“ čiji su organizatori srpski rodoljubi iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, javlja izveštač RTS-a.

Primetan je i veliki broj policijskih snaga koje će ovezbeđivati skup.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari