Razumljivi su argumenti Aleksandra Vučića, prvog potpredsednika Vlade Srbije, koje navodi kada tvrdi da Vlada mora da postane delotvornija. Da li će se to obistiniti, ostaje da se vidi – ocenjuje za Danas Franc-Lotar Altman, profesor Međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bukureštu i član Upravnog odbora Asocijacije za Jugoistočnu Evropu.

Naš sagovornik ukazuje da ostaje pitanje da li se „zbilja razmatra“ mogućnost da strani državljani postanu ministri u redizajniranom kabinetu Ivice Dačića, ističući da se ne seća sličnih slučajeva u drugim državama.

– Može da ima smisla ukoliko strani stručnjaci postanu savetnici u određenim domenima, ali ministri treba da osećaju odgovornost prema svojim biračima, što znači da imaju kontakte s ljudima i lično razumevanje i iskustvo kada je reč o potrebama srpskog društva. Takođe, može da ima smisla angažovanje srpskih građana koji su neko vreme proveli van zemlje i sakupili vredno znanje u određenim segmentima – smatra Altman.

Komentarišući trenutnu fazu sprovođenja Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uključujući pripreme za lokalne izbore na Kosovu, on kaže da se stiče utisak da Vlada u Beogradu vrši pritisak na Srbe sa severa Kosova da pristanu na sprovođenje dogovora postignutog u aprilu, ali da je i dalje prisutan „snažan otpor političkih lidera na tom području“.

– Dobro je poznato da je pitanje primene sporazuma najvažnije kada je reč o početku pregovora o članstvu Srbije u EU početkom 2014. godine. Brisel je to jasno postavio kao glavni uslov, što Nemačka u potpunosti podržava. Jedna od tačaka rasprave odnosi se na učešće kosovskih Srba na lokalnim izborima u novembru na celom Kosovu, kao i da li se srpska strana slaže sa formalnim okvirom pod kojim ovi izbori mogu da se odigraju – navodi Altman.

Prema Altmanovom mišljenju, ostala slična pitanja oko kojih još nije postignuta saglasnost doći će na red u narednim mesecima, i „postoji velika verovatnoća da će Beograd češće morati da bude suočen s potrebom da pristane na kompromis nego Priština“.

– Nadam se da proklamovana rekonstrukcije Vlade Srbije neće odložiti dalji napredak u odnosu s Prištinom. Kao što smo mi imali običaj da kažemo: Đavo je u detaljima! Treba imati na umu da će Brisel veoma pažljivo procenjivati da li će uslov koji se odnosi na primenu Briselskog sporazuma biti u potpunosti ispunjen do narednog sastanka Evropskog saveta. Samo u tom slučaju biće određen „čvrst“ datum za početak pregovora o članstvu Srbije – zaključuje Franc-Lotar Altman.

„Nije lako izabrati glavnog pregovarača“

Govoreći o činjenici da Srbija još nije izabrala šefa pregovaračkog tima sa EU, sagovornik Danasa navodi da je mesto glavnog pregovarača „apsolutno presudno“, kao i da ta osoba mora da bude „iskusan diplomata, politička ličnost i profesionalac u isto vreme“. „Izborom te ličnosti poslaće se izrazit signal Briselu, ali istovremeno i svim ministarstvima uključenim u pripremu dokumenata koja će kasnije morati da se bave ispunjavanjem pregovaračkih zahteva iz različitih poglavlja. Brisel razume da proces selekcije u Beogradu nije lak“, smatra Altman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari