Suparništvo Crkve i vladajuće stranke

Ostavite komentar


  1. Kakvo suparnistvo kad patrijarh peva po firerovim notama. Postoji sukob sa par vladika i to je sve.

    1. Za tipičnog i prosečnog Srbina, najispravnije bi bilo kada bi Crkva i crkveni velikodostojnici gurali prst u oko vladajućoj oligarhiji a, vladajuća oligarhija hapsila i tukla „bandu“, kao što je bilo u vreme „srećnih“ posleratnih godina. Ovde se sabornost i razumevanje smatra vrhunskom glupošću pa je svaki konstruktivni dijalog bilo koje dve, ili više, strana, nezamisliv?! Valjda smo zbog toga na višedecenijskom „leru“ ili, praktičnije, zbog toga tapkamo u mestu. Kao da se nismo pomerili iz 1945. godine. Za mnoge bi bila vrhunska sreća i znak velikog progresa, kada bi Patrijarh opsovao ili nahranio „onim“ stvarima predsednika države i aktuelnu vladu. To bi tada bio „njihov“ patrijarh. Umobolno, bolesno, dekadentno „do daske“. Zar je išta normalnije nego harmonični odnosi izmedju države i verskih poglavara?! Možda ali negde gde žive normalni ljudi, koji znaju šta je vera a šta država. Mi državu smatramo tudjom, valjda po inerciji još iz turskih vremena a Crkvu za nužno zlo, koju prizivamo i od koje tražimo pomoć, samo kada nam zagusti, i kada su nam bliži u smrtnoj opasnosti.

      1. Opet zamešeteljstvo od botspecijalca, ovde se frau zoranče radi o časti, moralnom dignitetu i istrajnosti kako čoveka koji je na vrhu SPC tako i vernika kojima bi trebalo da je on uzor. Ali šta ti znaš o tome, tvoj zadatak je skrenuti temu i napraviti zabunu da se od drveta ne vidi šuma pošasnih snosovaca na čelu sa vrhovnim buczavim šizofrenikom.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Igor Brakus, radijski voditelj

Kao što sam naziv kaže, ako danas ne saznamo ono što se dogodilo danas, već sutra će biti kasno.