Suzana Vasiljević, Vučićeva savetnica, oglasila se o izbornim manipulacijama 1foto (BETAPHOTO/BRANISLAV BOŽIĆ/DS)

Suzana Vasiljević, savetnica za medije predsednika Aleksandra Vučića, oglasila se o izbornim manipulacijama, ali posebne vrste.

Iako postoji opasnost od zloupotrebe veštačke inteligencije u političke svrhe, glasači u Srbiji preferiraju političke debate, dnevnu štampu, ili javne nastupe političara, što je nemoguće izmanipulisati, rekla je za Blic Suzana Vasijević, savetnica predsednika Srbije, učestvujući kao sagovornica opširnom izjavom u temi štampanog izdanja ovog lista posvećenoj pitanju poverenja javnosti i uloge AI (Artificial intelligence).

Komentarišući upotrebu veštačke inteligencije u političke svrhe, i opasnost zloupotrebe iste, Vasiljević je istakla da se tako može reprodukovati nečiji glas i time omogućiti kreiranje video-klipova sa navodnim izjavama političara, što veliki broj ljudi može da dovede u zabludu.

Vasiljević je kao problem istakla i nemogućnost demantija takvih lažnih izjava.

„Kada se neka izjava ili njen veštački ili zlonamerni pandan već prošire društvenim mrežama, jako je teško zaustaviti takav talas, ako ne i nemoguće,“ dodala je Vasiljević.

Iako smatra da glasači u Srbiji i regionu preferiraju klasičnu političku debatu, dnevnu štampu i javne nastupe političara koje je, kako tvrdi „teško ili nemoguće“ izmanipulisati, Vasiljević misli da će se AI sve češće koristiti u „zlonamerne svrhe u našoj političkoj areni“.

Istakla je i pozitivne strane veštake inteligencije poput brze analize velikog boja podataka i rekla da je na „savesti samih političara kako će da iskoriste prednosti koje AI nesumnjivo ima“.

„Na kraju, uvek ostane na svakom pojedincu da razborito razmotri sve što vidi i čuje, kao i da se obavesti o najboljim načinima na koje može da proveri dobijene informacije,“ zaključuje Vasiljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari