Svi rascepi i ujedinjenja demokrata

Prema grubim procenama, direktno ili indirektno iz Demokratske stranke u poslednjih 25 godina, od kada je obnovljena, do danas nastalo je petnaest novih stranaka. Svakih 20 meseci po jedna nova stranka
Za nešto manje od jednog veka DS promenila sedam predsednika

Ostavite komentar


  1. 24 dana nakon svoje smrti, Borislav Pekić je osnivao DSS.
    Jeste bio za tu opciju, ali nije dočekao. Razlog zbog kog sam među prvima prezreo Koštunicu je bio što je tada izjavio "Da je živ, BP bi danas bio među nama." Istinito, ali pokazuje besramnost čoveka kome ni nečija smrt nije prepreka da bi ga koristio za svoju promociju.

  2. (1) Demokratska stranka se u Kraljevini SHS/Jugoslaviji delila nekoliko puta, (2) povelik broj članova DS je bilo u redovima (poneki i rukovodstvu) NOP-a i NOV i POJ-a, ali i JvuO, među četnicima, (3) kada je prestala sa radom, njena imovina je pripala državi, a dokumentacija Arhivu Jugoslavije, pa je (4) Demokratska stranka osnovana 1990. nova stranka, a ne obnovljena Demokratska stranka (restitucija nije ni pokušana, jer za to nije bilo zakonskog osnova)!

  3. Ovaj iscrpni, dobro dokumentovani i poučni tekst ubedljivo govori o tradiciji unutrašnjih sukoba, podela i raskola u DS.
    A to je tradicija koja obavezuje…

  4. Demokratska stranka nikada od osnivanja nije imala dilemu da li ili ne velika Srbija. Ljuba Davidović i Milan Grol su nemo, bez reči protesta sedeli u skupštini dok je Vojska Kraljevine Srbije ubijala i palila po Crnoj Gori od 1918. do 1929. godine i dok su nasilno asimilovali "Južne Srbe" (Makedonce). Nisu ova dvojica reč rekli ni posle genocida u Šahovićima 1924. godine nad Muslimanima kada su decu živu spaljivali a ljudima živima skidali kožu. Demokratsku stranku su obnovili Marko Janković, Kosta Čavoški, Gojko Đogo, Borislav Pekić, Voja Koštunica, Milovan Danojlić … poznati srpski ekstremisti. Čak je i Zoran Đinđić u jednom tv duelu sa Slavkom Perovićem izrekao drsku laž koja huška na zločin, da u Srbiji živi 2000000 Crnogoraca (opšte je poznata činjenica da ih nema ni 20000). Podmladak DS čine Bojan Dimitrijević, Kosta Nikolić, Slobodan Homen … istaknuti srpski četnici i branitelji kolaboracije. Dovoljno je analizirati rad komisije za promenu naziva ulica u Beogradu i videti o kome se tu u stvari radi. Jedini koji je imao snage da iskorači, sećam se njegovog govora nekog 7. jula na Fruškoj gori, je protin sin, aktuelni predsednik DS Bojan Pajtić. Njega će danas, bojim se, da smene.

  5. "višegodišnji predsednik DS Boris Tadić odlazi iz DS i osniva Novu demokratsku stranku."

    Ovaj deo teksta nije potpun, g-din Tadić je preuzeo vodjstvo već postojeće registrovane stranke Zeleni Srbije koja je privremeno promenila ime u Nova demokratska stranka — Zeleni, na takav korak tadašnja neregistrovana Nova demokratska stranka se odlučila jer ne bi uspela da se u kratkom vremenskom roku od svog neformalnog osnivanja 29. januara 2014. godine da se registruje kao politička stranka i da ulazi u koaliciju sa registrovanim strankama, do parlamentarnih izbora 16. marta 2014. godine. Iste godine u julu dolazi do razdvajanja i regularne registracije stranke Nova Demokratska Stranka kao već parlamentarne.

    Takođe, Vuk Jeremić je osnovao intitut Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj CIRSD.

    Pored toga, tekst je odličan i poučan, hvala 😉

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Vasil Hadžimanov, muzičar

Danas su jedine novine koje nepristrasno izveštavaju o stvarima u zemlji i jedini prozor u istinu.