Tači: Sporazum sa Srbijom, NATO i EU 1Foto: Beta

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je Kosovu potrebno završno poglavlje, a to je konačni mirovni sporazum sa Srbijom i integracija u NATO i EU, prenosi Koha.

Kosovski predsednik je na sastanku sa liderima dva najvažnija istraživačka centra u Vašingtonu, istakao potrebu da SAD zadrže lidersku ulogu u procesima na Kosovu i Zapadnom Balkanu.

Tači je u susretu sa potpredsednikom Fondacije „Heritage“ Džejmsom Karafanom naglasio da Kosovo teži ka članstvu u NATO i EU.

„Članstvo Kosova u NATO i EU znači manje antizapadne ideologije širom Zapadnog Balkana“, poručio je kosovski predsednik i dodao da na tom putu Kosovo radi na postizanju mirovnog sporazuma sa Srbijom, kako bi se oslobodili prošlosti i krenuli napred.

Tači se takođe sastao sa Džejnom Harmanom u „The Wilson Center“, poručivši da Kosovo ima veliku sreću što u Vašingtonu uživa dvostranačku podršku. „Podrška Kosovu u Vašingtonu se izražava bez stranačkih razlika“, istakao je kosovski predsednik i dodao da je važno da SAD podstakne procese konsolidacije Zapadnog Balkana.

Tači je, tokom oba sastanka poručio da je kosovska priča zajednička priča Kosova i Sjedinjenih Američkih Država i dodao da je toj priči potrebno završno poglavlje, a to je konačni mirovni sporazum sa Srbijom i integracija u NATO i EU.

Prema njegovim rečima, stvoren je novi zamah direktnim angažmanom američkog predsednika Donalda Trampa, kao i angažmanom specijalnog izaslanika ambasadora Ričarda Grenela.

Tači je pozvao da se iskoristi taj zamah za mir, stabilnost i ekonomski razvoj na Kosovu i na celom Balkanu, navodi Koha, prenosi Kosovo Online.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari