Predsednik SDS i bivši predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je uveren da će projekat gasovoda Južni tok biti nastavljen i da najviši srpski zvaničnici treba da razgovaraju sa Rusijom o tome. „Verujem da ovo nije kraj Južnog toka, treba učiniti sve da do njega dođe.

To naravno nije u nadležnosti i moći Srbije, već u odnosima EU i Rusije“, rekao je Tadić agenciji Beta. On je istakao da u slučaju kada postoji tako velika količina gasa u Rusiji, a sa druge strane potreba u Evropi da se snabdeva tim energentom, oni koji zaključuju da od Južnog toka nikada ništa neće biti greše.

Tadić je podsetio i da je poslednji put kada je kao predsednik Srbije razgovarao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, postavio pitanje šta će biti ukoliko ne dođe do izgradnje Južnog toka, a Putin rekao da će predsednici država razgovarati o rešenjima i alternativama. Prema Tadićevim rečima, o pitanju Južnog toka i premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Srbije Tomislav Nikolić moraju da razgovaraju sa predsednikom Rusije, pogotovo što sada Srbija ima strateško partnerstvo sa Rusijom. On je ocenio da to partnerstvo podrazumeva da je Rusija morala da obavesti Srbiju, kao svog strateškog partnera, o mogućnosti da ne dođe do izgradnje Južnog toka.

„Moja sugestija i preporuka Vladi i predsedniku države je da odmah uđu u razgovore sa predsednikom Rusije o alternativnim rešenjima. Moguće je da Srbija dobije neku vrstu zadovoljenja, nadoknade za ono što nije ostvareno izgradnjom Južnog toka“, smatra Tadić.

Sporazum

Tadić je podsetio da energetski sporazum Srbije i Rusije pored prodaje NIS podrazumeva i izgradnju gasnih skladišta i mreže gasovoda koja bi Srbiju povezivala sa drugim zemljama i omogućila da bude transportni činilac za taj strateški energent.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari