Kosovo je trenutno najopasnija zona u Evropi i to je prostor koji može da bude uzrok nestabilnosti na čitavom zapadnom Balkanu, pa i šire. Mi ćemo taj prostor braniti diplomatskim sredstvima u skladu s međunarodnim pravom koje štiti integritet naše zemlje – rekao je predsednik Srbije Boris Tadić prilikom obilaska pripadnika Vojske i žandarmerije u bazama na administrativnoj liniji s Kosovom.

Kosovo je trenutno najopasnija zona u Evropi i to je prostor koji može da bude uzrok nestabilnosti na čitavom zapadnom Balkanu, pa i šire. Mi ćemo taj prostor braniti diplomatskim sredstvima u skladu s međunarodnim pravom koje štiti integritet naše zemlje – rekao je predsednik Srbije Boris Tadić prilikom obilaska pripadnika Vojske i žandarmerije u bazama na administrativnoj liniji s Kosovom.
On je naglasio da osnovu za diplomatsku aktivnost i dalje predstavljaju Rezolucija 1244 UN i Vojno-tehnički sporazum iz 1999.

Otpozdrav albanske dece

Kolonu u kojoj je bio i automobil predsednika Srbije na putu od Preševa prema vojnim bazama pozdravljala su deca albanske nacionalnosti, što je Tadić za vreme ručka u vojnoj bazi „Ševadske livade“ prokomentarisao kao „dobru i pozitivnu stvar, jer vojska na ovom prostoru mora da brine o svim žiteljima Srbije“.

– Mi ćemo postupati u skladu s ovim dokumentima i biti spremni da zaštitimo prava naših sunarodnika na Kosovu. U tom pogledu i ja, ali i ministar odbrane Dragan Šutanovac, kao i načelnik Generalštaba VS Zdravko Ponoš, u stalnim smo kontaktima s predstavnicima međunarodne zajednice i ljudima iz Kfora i NATO – rekao je Tadić.

U poslednje tri godine u KZB bez terorističkih napada

Beograd – U poslednje tri godine u Kopnenoj zoni bezbednosti prema Kosovu i Metohiji nisu zabeleženi teroristički napadi na vojsku i policiju, ali je zabeleženo više incidenata u kojima su učestvovale kriminalne grupe iz tog dela Srbije. Poslednji značajniji incident dogodio se 4. avgusta 2007, kada se Žandarmerija MUP-a Srbije sukobila s grupom kriminalaca koji su na lokalnom putu između sela Končulj i Lučane presretali i pljačkali putnička vozila. Tada je jedan pljačkaš ubijen, a više njih ranjeno. Najveći broj incidenata u 2007. u Kopnenoj zoni bezbednosti odnosio se na šverc i ilegalnu seču šume. Najznačajniji incidenti u Kopnenoj zoni bezbednosti dogodili su se 2003, kada je zabeleženo čak 16 terorističkih napada na vojsku i policiju. Posebno ozbiljan bio je minobacački napad na bazu Dobrosin te godine, kada je ranjen major Rahman Bandić, a takođe je načinjena materijalna šteta. U poslednjih nekoliko godina vojska i policija su u tom regionu pronašli i veću količinu ilegalnog oružja i municije. U istom periodu deaktivirano je i nekoliko stotina nagaznih protivpešadijskih mina.

On je naveo da je „Vojska Srbije na ovom području spremna za izvršavanje svih zadataka, ali da sadašnja vlast neće gurati vojsku u nove besmislene ratove“. Prema njegovom mišljenju to bi moglo da donese štetu celoj državi i da „dovede do nove izolacije, što demokratska vlast neće dozvoliti“. Predsednik Srbije je izrazio nadu u nastavak pregovora o rešavanju statusa Kosova i nije isključio mogućnost održavanja nove sednice Saveta bezbednosti UN vezano za južnu pokrajnu.
Odgovarajući na molbu novinara Danasa da prokomentariše incident u kojem je zapaljena ekspozitura Komercijalne banke u Dragašu na Kosovu, Tadić je rekao: „S nestrpljenjem očekujem kakav ću odgovor dobiti od gospodina Rikera povodom ovog incidenta koji je uneo strah među nealbanski živalj na Kosovu“.
Predsednik Srbije u pratnji ministra odbrane Dragana Šutanovca, načelnika Generalštaba VS general-potpukovnika Zdravka Ponoša i komandanta Kopnene vojske generala Mladena Ćirkovića obišao je pripadnike vojske u bazi „Mađere“ u opštini Preševo koja se nalazi na samoj administrativnoj liniji sa KIM. Ovo je jedna od 11 baza kontejnerskog tipa gde su smešteni pripadnici vojske. Tadić se sreo i s pripadnicima policije na kontrolnom punktu u selu Bujić, a razgovarao je i s pripadnicima Žandarmerije i bazi „Kodra“. U vojnoj bazi „Ševatske livade“ Boris Tadić je u razgovoru s pripadnicima 4. Brigade kopnene vojske ocenio da je „situacija u Kopnenoj zoni bezbednosti dobra i da su pripadnici državnih snaga bezbednosti spremni za izvršavanje svih zadataka“. Komandant brigade pukovnik Milosav Simović upoznao je predsednika Srbije s aktuelnom situacijom i naglasio da u poslednje dve godine nisu zabeleženi incidenti u kojima je bilo napada na pripadnike Vojske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari