Tadić: Svaki dan pre dolaska SNS-a na vlast bio je Šesti oktobar 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

“Ključna i pogubna zabluda u vezi sa Petim oktobrom je iluzija da je pre 2012. izostao Šesti oktobar. Ljudi nisu razumeli da ta pobeda nije donela čarobni štapić kojim preko noći postajemo normalna, moderna i demokratska država, da je proces tranzicije dugotrajan i da ima svoje faze. Uzimajući u obzir socijalnu strukturu našeg društva i činjenicu da je Petog oktobra nestao Milošević sa vlasti, ali nisu nestali građani koji su podržavali takve opcije, kao ni katastrofalne posledice takve vlasti sa kojima smo se suočavali u svim domenima društvene realnosti, mogu reći da je proces tranzicije nakon Petog oktobra zapravo bio i brži nego što se moglo očekivati”, kaže za Danas Boris Tadić, jedan od organizatora petooktobarskih demonstracija 2.000. godine.

Prema njegovim rečima uspešno suočavanje sa izazovima koje smo imali zahtevalo je ,pre svega, promenu dominantne nasleđene političke kulture, a to je proces koji po svojoj prirodi zahteva vreme.

“ Deo građana koji je razočaran u Peti oktobar ne razume da su zapravo razočarani samo u svoje iluzije. U tom kontekstu, jedina propuštena prilika je bio izborni poraz 2012. A delimično je i do tog poraza došlo zbog iluzija i neshvatanja dela naših birača da je Šesti oktobar, koji su toliko prizivali, zapravo ključno zavisio od ishoda upravo tih izbora” , objašnjava sagovornik Danasa.

Dodaje da umesto što su građani bili razočarani što nije došao ranije, bilo je neophodno da shvate da je potrebno da na tim izborima daju maksimalnu podršku kako bi u narednom mandatu konačno završili sve započete reforme.

“ Uzimajući u obzir sveukupnu društvenu i političku realnost, Šesti oktobar nije ni mogao doći pre te 2012. Nerazumevanje značaja pobede na tim izborima, uprkos svim našim greškama, je najveća propuštena šansa ovog društva. Sada smo se vratili mnogo koraka unazad”, ističe Tadić.

Prema njegovimrečima Srbija je od Petog oktobra do te 2012. bila država u kojoj je vlast smenjiva na demokratskim izborima, a danas se borimo za minimum izbornih uslova. Srbija je, kaže, bila država sa istorijskim uspesima u borbi protiv organizovanog kriminala, danas je više nego ikada u kandžama tog kriminala.

“ Srbija je bila država koja je gradila pomirenja u regionu i unutar države, danas smo se opet vratili u ratnu retoriku i zveckanje oružjem, a unutar države imamo sigurno istorijski maksimum polarizacije društva. U poređenju sa ovim što imamo danas, svaki dan pre dolaska SNS-a na vlast je bio Šesti oktobar”, objašnjava bivši predsednik Srbije i lider SDS.

Tadić smatra i da su predstojeći izbori, kao i svaki, šansa da ponovo okrenemo istorijski točak u Srbiji.

“ Međutim, svakako da smo danas u daleko težoj situaciji jer opet krećemo ne od nule, nego iz minusa, nego da smo te 2012. iskoristili priliku da uspešno završimo već pokrenut proces kompleksne tranzicije. Zato je i za svaku buduću pobedu potrebno realno sagledati domete Petog oktobra i razumeti da proces demokratizacije jednog društva zahteva vreme”, kaže Tadić.

On kaže da tek kada shvatimo da smo u tom procesu zapravo imali uspehe, tamo gde smo sejali razočarenja, moguće je da taj proces ponovo uspešno i nastavimo.

“Dakle, neophodno je da naši građani razumeju da su izbori 2012. najveća propuštena šansa za Šesti oktobar. Da smo pobedili na tim izborima, siguran sam da bismo danas Peti oktobar slavili kao nedovsmislen uspeh, a ne kao povod za priču o razočarenju i propuštenim šansama”, zaključuje Boris Tadić u razgovoru za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari