Tamara Tripić: Vesić i Mali gradom vladaju, mi moramo da gradom upravljamo 1

Vrednosti su jedini suštinski temelj promena i u Beogradu i u Srbiji.

Deklaracija za Beograd slobodan grad je programski dokument iz koga proističu i konkretne politike. Deklaracija ozbiljne ljude obavezuje i na činjenje i na određeno ponašanje i ona je prirodan sled 28 godina borbe za demokratsku izgradnju i osnaživanje i Beograda i Srbije. Mi već u direktnoj kampanji i kroz razgovor sa građanima predstavljamo niz konkretnih mera kao što je digitalizacija obrazovanja, subvencije za roditelje čija deca nisu upisana u vrtić, da komunalna policija bude više komunalna a ponajmanje policija, energetska efikasnost zgrada, smanjivanje cene grejanja, kaže u razgovoru za Danas Tamara Tripić, kandidatkinja za odbornicu liste „Da oslobodimo Beograd“, odgovarajući na pitanje kada će lista, čija je okosnica DS, uz Deklaraciju izneti program za Beograd koji će biti prepoznatljiv u odnosu na druge liste i kandidate.

* Vaša lista kandiduje Šutanovca, ali i DJB i Dveri nude besplatne udžbenike za decu u Beogradu. Zašto je vaša ponuda najbolja?

– Drago nam je da su prihvatili ideju profesora Mićunovića koji to oduvek predlaže, a mi smo ponosni na činjenicu da je Demokratska stranka ovu meru već sprovodila na nivou Beograda. Ako je obrazovanje besplatno, moraju da budu besplatni i udžbenici, kako bi se u našem društvu konačno uspostavila jednakost šansi. Mi smo stranka sledećeg koraka, uvek idemo napred. Kada je reč o ovoj ideji, verujemo da je vreme za sledeći korak, modernizaciju obrazovanja i kroz digitalizaciju udžbenika.

* Koliko je para potrebno za ispunjavanje tog obećanja o besplatnim udžbenicima i gde taj novac naći?

– Odgovorni ljudi moraju da imaju racionalan pristup budžetu i u tom smislu je svaka naša mera prethodno proverena sa aspekta održivosti. Primera radi, na Vračaru smo u okviru projekta „Vračunara“ osnovcima skoro 10 godina delili računare. Cena računara po detetu mesečno je na nivou jedne kafe, dakle grad mora za svako dete da se mesečno odrekne jedne kafe i naša deca će biti konkurentnija sa drugom decom u pogledu pristupa i korišćenja informacionih tehnologija

* U nedavno potpisanoj Deklaraciji za Beograd između ostalog se navodi da želite da Beograd bude grad umetnosti i kulture dostupnih svim građanima. Šta pod tim mislite i kako to nameravate da sprovedete, s obzirom na to da nikom nije zabranjeno da uživa blagodeti umetničkog stvaralaštva, osim što cene ulaznica mogu biti ograničavajući faktor? Da li ćete sniziti cene ulaznica u pozorištima…?

– Predstavili smo ceo plan za kulturu koji predviđa novi koncept za njen razvoj. Kultura, poput univerziteta, mora da bude autonomna od politike i političkih odluka. Naš program predviđa da nakon što smo obnovili sva pozorišta u gradu, da se osnuje Savet za kulturu grada Beograda, da umetnici sami odlučuju o tome gde će novac za kulturu da se troši.

* Šta građani predlažu za dnevni red prve sednice Skupštine grada? I kako možete da im garantujete da će se zaista o tome razgovarati u Skupštini Beograda?

– Ideja je da mi predložimo politiku i konkretna rešenja, a da građani izglasaju prioritete i to je najbolja garancija budućeg načina vođenja grada kada naša koalicija preuzme odgovornost. Vesić i Mali gradom vladaju, mi moramo zbog odgovornosti prema građanima da gradom upravljamo.

* Šta bi za vas bio uspeh DS na ovim izborima? Da li ulazak u gradsku skupštinu ili neko mesto u budućem gradonačelničkom timu?

– Najveći uspeh za Demokratsku stranku i za mene lično je da osvane ponedeljak 5. mart i vi na naslovnoj strani objavite da je Aleksandar Vučić i koalicija oko njega izgubila većinu u Beogradu.

Danas kao pre 28 godina

* Koji tim osmišljava vašu kampanju?

– Situacija danas mnogo podseća na onu od pre 28 godina kada smo obnovili rad DS jer nemamo marketinške agencije, velike finansije, ali je energija i posvećenost ono što danas puni naše odbore i naše događaje. Našu kampanju osmišljavaju izazovi i problemi svakodnevnog života, a najbolje kampanje se stvaraju iz razumevanja potreba sugrađana sa kojima živiš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari