Narednih dana i nedelja u Srbiji bi moglo doći do opasne političke i emocionalne polarizacije, koja nije bez ozbiljnih rizika za dodatni porast tenzija. Može se dogoditi i da se drugi partijski lideri osete marginalizovanima u ovoj situaciji kad je fokus samo na Borisu Tadiću i Tomislavu Nikoliću, pa da pokušaju da sebe nametnu kao alternativu demokratskom bloku ili bloku oko SNS – ocenjuje profesor savremene istorije na Oksfordskom univerzitetu Mark Almond.


Lider naprednjaka Tomislav Nikolić stupio je prošlog vikenda u štrajk žeđu i glađu zahtevajući da predsednik Srbije Boris Tadić saopšti odluku o održavanju prevremenih izbora do kraja godine. U četvrtak je počeo da uzima vodu, a u nedelju, na dan Uskrsa, pojevši uskršnje jaje kod patrijarha Irineja, okončao je i štrajk glađu. Vanredne izbore nije dobio. Umesto toga, Nikolić i njegovi stranački i koalicioni saradnici, s Aleksandrom Vučićem i Velimirom Ilićem na čelu, ovih dana smišljaju strategiju za nastavak političke borbe. Ilić je u intervjuu za Danas najavio održavanje novog velikog mitinga u Beogradu.

Komentarišući ponašanje DS, profesor Almond navodi da je potpuno logično insistiranje demokrata i predsednika Borisa Tadića da se izbori održe tek posle odluke EU o kandidaturi za članstvo. „S tačke gledišta DS, dobijanje statusa kandidata do kraja 2011. svakako bi bio ogroman uspeh. Oni bi i te kako imali razloga da sebi čestitaju zato što su, konačno, zemlji obezbedili jasnu evropsku perspektivu. Zbog toga oni i žele da izbore zakažu tek nakon što dobiju potencijalnu garanciju da će Srbija taj status dobiti“, komentariše Almond u razgovoru za Radio Slobodna Evropa.

Ovaj britanski stručnjak upozorava da, ako Srbija ne dobije status kandidata za EU, „to će biti razoran udarac čitavom projektu DS, a i samoj Tadićevoj političkoj karijeri“. Kako objašnjava, „njegova karijera je bazirana na obećanju da je upravo on lider koji će Srbiju uvesti u zajednicu evropskih naroda“. „Ako, međutim, u oktobru Srbija ne dobije status kandidata, biće to zastrašujući nokaut, potres samih temelja DS, koji će zapretiti njenoj daljoj političkoj budućnosti, kao i mandatu predsednika Tadića. Dakle, on neće ići u izbore dok ne dobije garanciju da će zemlja dobiti kandidatski status. Ali, s druge strane, što se interna politička kriza u Srbiji bude više prolongirala ili zaoštravala, biće sve više onih u EU koji će se zapitati treba li uopšte učiniti taj korak ako je u toj zemlji takva unutrašnja politička kriza“, zaključuje Mark Almond.

Lider naprednjaka štrajkovao je osam dana glađu, a šest žeđu. Iz bolnice je izašao u noći između subote i nedelje da bi prisustvovao jutarnjoj liturgiji u Sabornoj crkvi, koju je služio patrijarh Irinej, kada se pričestio i pojeo uskršnje jaje. Posle liturgije, Nikolić je sa zamenikom premijera Ivicom Dačićem i ministrom vera Srđanom Srećkovićem razgovarao u Patrijaršijskom dvoru s patrijarhom. Dvor su, posle sat vremena, napustili Dačić i Srećković, a desetak minuta kasnije i Nikolić. Srećković, inače funkcioner SPO, kaže da na sastanku nije bilo nikakvih razgovora o politici. „Danas je veliki hrišćanski praznik, danas je vreme u kojem svi treba da praštamo i da se sjedinjujemo, i u krugu porodice provedemo vreme“, rekao je novinarima ministar vera i dijaspore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari