Teodosije sa Ristućom: Probleme rešavati mirnim putem i kroz dijalog 1FOTO: KFOR/Facebook

Vladika raško-prizrenski Teodosije razgovarao je danas sa komandantom KFOR-a, Anđelom Mikele Ristućom. Pozvao je na mir i dijalog.

O razgovoru je izvestila misija NATO-a na Kosovu, navodeći da je Teodosije posetio Ristuću, prenosi KoSSev.

„On je izrazio zabrinutost zbog nedavne eskalacije tenzija, potvrđujući da je Srpska pravoslavna crkva čvrsto držala stav da se svi aktuelni problemi moraju rešavati mirnim putem i dijalogom“, naveli su iz KFOR-a.

Potvrda o razgovoru stiže nakon najave Eparhije raško-prizrenske da će zatražiti dodatnu zaštitu od KFOR-a u vezi sa obeležavanjem Vidovdana.

Iz ove eparhije su saopštili da će se, zbog bezbednosne situacije, ove godine, umesto na Gazimestanu, Vidovdanski parastos održati u manastiru Gračanica.

„Naš narod trenutno živi u bezbedonosnoj neizvesnosti i potpunom osećaju odsustva osnovih prava i sloboda, a posebno nakon najnovije serije hapšenja i zlostavljanja uhapšenih Srba“, naveli su.

Naznačili su da Srbi trenutno nemaju poverenje da bezbednost i normalne uslove za održavanje parastosa na Gazimestanu može da obezbedi Kosovska policija, te su upravo zbog toga najavili da će zatražiti dodatnu zaštitu od KFOR-a.

Optužili su vlast u Prištini da je međuetničke odnose na Kosovu i Metohiji dovela na najniži nivo u poslednje 24 godine.

Iz Eparhije su se ujedno oglasili pre dva dana, takođe sa navodima da probleme treba rešavati u miru i razgovorom, ali i da je dijalog teško nastaviti „u atmosferi konstantnih pretnji, hapšenja i retorike koja kriminalizuje sve Srbe na Kosovu i Metohiji“.

Ujedno su izrazili zabrinutost zbog nedavnih hapšenja na Severu Kosova, ali i kako su naveli, pretnji i zlostavljanja ovih osoba, te najavili da će ih vladika Teodosije posetiti.

Prethodno je i manastir Visoki Dečani uputio hitan apel za mir i uzdržanost, navodeći da međuetnički odnosi nisu bili ovako loši na Kosovu još od 1999., odnosno 2004. godine.

„Hitno i sa najdubljom zabrinutošću pozivamo sve strane da učine sve kako bi se eskalirajući problemi na Severu Kosova rešavali na miran način“, poručili su.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari