Tepić podnela prijavu protiv članice tužilačkog saveta zbog falsifikovanja, VSS tvrdi da je tužiteljka precizno odgovorila 1Foto: N1 / FoNet/Milica Vučković

Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) i šefica najvećeg opozicionog Poslaničkog kluba „Pravac Evropa“ podnela je u utorak krivičnu prijavu protiv tužiteljke Tanje Vukićević, članice Visokog saveta tužilaštva (VST) i bliske saradnice glavne tužiteljke Zagorke Dolovac, zbog falsifikovanja zvaničnog dokumenta, koji joj je ispred tužilačkog saveta dostavila početkom maja, piše portal Nova.rs.

Tanja Vukićević, javna tužiteljka iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, izborna članica VST i bliska saradnica Zagorke Dolovac, dostavila je zvaničan dopis Skupštini Srbije, u kom je navela da disciplinskom tužiocu tog organa nije podneta prijava protiv šefa Višeg tužilaštva u Beogradu Nenada Stefanovića, iako su, mesec i po dana ranije, prijavu protiv njega podnele smenjene tužiteljke Jasmina Paunović i Bojana Savović.

Kako Tepićeva navodi u krivičnoj prijavi u koju je Nova.rs imala uvid, Vukićevićeva je kao izborni član tužilačkog saveta, zloupotrebom položaja, uputila Narodnoj skupštini zvanični dopis ispred tog tela u kom je navela neistinit podatak i isti overila pečatom Saveta i svojim potpisom.

Naime, u svom poslaničkom pitanju Marinika Tepić je na sednici Narodne skupštine od 20. aprila zatražila od VST (tadašnjeg Državnog veća tužilaca) da dostavi informaciju da li je disciplinskom tužiocu tog tela dostavljena prijava protiv Nenada Stefanovića, šefa Višeg tužilaštva u Beogradu (VJT). Pitanju koje je Tepićeva postavila prethodila je organizovana hajka i progon tužiteljki iz VJT Jasmine Paunović i Bojane Savović, koje su se našle na meti Nenada Stefanovića i njegovih najbližih saradnika nakon što su isterane iz Odeljenja za korupciju, a potom i javno progovorile o svim sumanutim dešavanjima i zloupotrebama u najbitnijem tužilaštvu u državi.

U zvaničnom dopisu, koji je posle nekoliko dana dostavljen Narodnoj skupštini i poslanici Tepić, Tanja Vukićević je navela da protiv Stefanovića nije podneta disciplinska prijava. Ovu lažnu informaciju, Vukićevićeva je dostavila na službenom memorandumu i overila službenim pečatom, čime je, kako se navodi u prijavi, počinila krivično delo falsifikovanja službene isprave.

Da se iza falsifikovanja dokumenta krije očigledan pokušaj zaštite režimski izabranog tužioca Nenada Stefanovića, čiju je smenu znatan deo javnosti više puta zahtevao zbog mnogobrojnih zloupotreba, postalo je jasno kada je istu informaciju od VST zatražila tužiteljka Jasmina Paunović, ovog puta od sekretara tog tela. Na njeno pitanje šta se dešava sa prijavom koju su ona i Savovićeva podnele još krajem marta, sekretar joj je odgovorio da je prijava primljena, zavedena i dostavljena disciplinskom tužiocu na dalji rad, piše portal.

Ovaj dopis je zajedno sa falsifikovanim dostavljen u utorak Prvom osnovnom tužilaštvu kao dokaz da je tužiteljka Vukićević počinila krivično delo.

Potpredsednica SSP Marinika Tepić rekla je za Nova.rs da je u čitavom ovom slučaju najskandaloznije to što iza falsifikovanog dokumenta ne stoji neka neuka osoba, već naprotiv – javni tužilac.

Visoki savet sudstva reagovao povodom krivične prijave poslanice Tepić

Visoki savet sudstva (VSS) reagovao je povodom krivične prijave koju je poslanica Marinika Tepić podnela protiv Tanje Vukićević, članice Visokog saveta tužilaštva (VST), prenosi N1.rs.

„Netačna i nepotpuna je informacija da je narodna poslanica Marinika Tepić Državnom veću tužilaca, čiji je pravni sledbenik Visoki savet tužilaštva, uputila poslaničko pitanje u vezi toga da li je protiv javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, sada glavnog javnog tužioca, Nenada Stefanovića, podneta disciplinska prijava. Naime, Narodna skupština Republike Srbije je 26. aprila 2023. godine dostavila Državnom veću tužilaca dopis u kojem se na osnovu čl. 287 Poslovnika Narodne skupštine Republike Srbije prosleđuje zahtev za obaveštenje i pojašnjenje koji je narodni poslanik Marinika Tepić iznela na sednici Narodne skupštine Republike Srbije 20. aprila 2023. godine, uz koji je dostavljen izvod iz stenografskih beležaka sa navedene sednice, a u kojima je navedeno uopšteno pitanje o mehanizmima koje nadležni imaju da bi ispitali navode koje je ona iznela u vezi tadašnjeg višeg javnog tužioca u Beogradu“, navodi se u reagovanju i dodaje:

„Kako Državno veće tužilaca nije organ krivičnog gonjenja i kako nema zakonska ovlašćenja da vodi krivični postupak, što bi narodnoj poslanici trebalo da bude poznato, Veće, tj. sada Savet, nije bilo niti može biti u mogućnosti da inicira ili vodi delotvornu istragu u krivičnopravnim stvarima. Disciplinski organi Veća, tj. Saveta nisu krivičnopravni istražni organi već organi koji se bave eventualnim disciplinskim prekršajima koji su precizno opisani u Zakonu o javnom tužilaštvu, a koji ne obuhvataju eventualno izvršenje krivičnih dela, s obzirom da je za taj postupak na osnovu zakona nadležan drugi organ, tj. javno tužilaštvo po odredbama o utvrđivanju stvarne i mesne nadležnosti“.

Kako dalje navode u reagovanju, navedenim pitanjem ni na koji način nije spomenuto ili dovedeno u vezu podnošenje disciplinske prijave tadašnjih zamenica javnih tužilaca Bojane Savović i Jasmine Paunović protiv tadašnjeg javnog tužioca Nenada Stefanovića koja je podneta 20. marta 2023. godine i koja se odnosi na potpuno drugačije činjenično stanje.

„S toga, izborni član Veća, tj. Saveta, Tanja Vukićević, je u svom odgovoru Narodnoj skupštini Republike Srbije, tj. narodnoj poslanici Mariniki Tepić, tačno i precizno odgovorila na konkretan upit koji je ona u formi poslaničkog pitanja postavila na sednici Narodne skupštine navedenog datuma. Tekstovi koji su objavljeni u navedenim informativnim medijima koji pripadaju vašoj poslovnoj grupaciji predstavljaju grubo zanemarivanje odredaba Zakona o javnom informisanju i medijima kao i Etičkog kodeksa i standarda profesionalnog obavljanja informativnog novinarskog poziva, s obzirom da objavljivanjem neistinite i neproverene informacije mogu dovesti do obmanjivanja javnosti u pogledu postupanja kako pojedinačnog člana Saveta, tako i same institucije“, navodi se u reagovanju.

Marinika Tepić odgovorila Visokom savetu tužilaštva, objavila dokumenta

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić ponovo se večeras oglasila i na Tviteru odgovorila Visokom savetu tužilaštva. Ona je dbacila navode iz saopštenja VST, i objavila dokumenta zbog kojih je i podnela krivičnu prijavu protiv članice VST Tanje Vukićević.

„Nemojte se vaditi interpretacijama. Vaša tužiteljka Vukićević falsifikovala je službenu ispravu neistinom da protiv tužioca Nenada Stefanovića nije podneta disciplinska prijava. Još gore! Falsifikovala je dva puta! I o zamenici Brankici Marić. A sad izvolite oba falsifikata“, napisala je Tepić na Tviteru, prenosi Nova.rs.

Tepić je objavila dve fotografije odgovora na njeno poslaničko pitanje, a u kojima se navodi da protiv Nenada Stefanovića iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i njegove zamenice Brankice Marić nije podneta disciplinska prijava. Oba dokumenta potpisala je javna tužiteljka iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, izborna članica VST i bliska saradnica Zagorke Dolovac, Tanja Vukićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari