Timoti Les: Ujedinjenje Kosova sa Albanijom je jedina geopolitička opcija

Istraživač Univerziteta Kembridž o mogućim scenarijama za rešavanje kosovskog pitanja

Ostavite komentar


  1. Bravo za tekst. Korak po korak sve smo dalje od EU.
    Pre ce EU u ovakvom obliku propasti nego sto cemo mi priznati Kosovo.
    Nekada smo se lagali da smo zeljeni i pozeljni ali sada je vecini hvala bogu jasno da smo prezaljeni.

  2. Ako se to desi tada je Albanija okupator. Mislim da se to Albancima neće svideti.

    1. Idealan scenario, kako bi KiM bilo konacno oslobodjeno.Posle oslobodjenja, podignuti zid kao prema Meksiku, ili Izrael prema Palestincima i da jednom zauvek zavrsimo sa tim.EU je fejk zajednica naroda koji ne zele da zive zajedno, niko ih nije ni pitao, a narodi se medjusobno ne podnose.To je korporativni model, napravljen da bi se stvorio nadnacionalni nivo vlasti kako bi ta birokratija vladala nad drzavama, uzivala ogromne privilegije,itd.Nije to pitanje mira medju nacijama, vec koncentracija moci i dominacije nad suverenim drzavama.Ko to ne vidi i ne razume, on je mentalno ogranicen i dzabe mu objasnjavati

    2. Pričaju gluposti.
      To vam odmah istog momenta znači otcepljenje RS i severa Kosova, naravno i krvoproliće koje ide priđe.
      Tako da od toga za sada ništa ili svi u EU.

  3. Овај није информисан да Резолуција 1244 не дозвољава тзв. ,,Косову“ да се интегрише са другим земљама. Наш проблем је у томе што наши задужени за то питање, да их не наводим нису вредни функција на којима су, не спомињу ни под разно резолуцију 1244. Руси још увек бране њене ставове, а и изјаснили су се да очекују званичан позив за помоћ око Косова и Метохије, али нема ко да им га упути. Овај енглез би због оваквих ставова могао онда да погледа, као и ваши читаоци, предлог Милијане Балетић о размени територија, али не са ,,Косовом“ већ са Албанијом. Па нека сви размишљају, можда им се предлог и свиди, мени је врло интересантан!

  4. Kosovo je deo Srbije i to je neupitno. Samo potpisom Beograda moze biti drugacije, a to niko, ko god bio na vlasti, neće smeti da uradi.

    1. Naslov clanka je pomalo senzacionalisticki jer je izdvojen iz konteksta.
      Sustina clnaka je da covek daje odlicnu analizu situacije, kao i neminovni sled koji mozemo da ocekujemo.
      Znaci, znamo sta je sledeci korak i mozemo podobro razmisliti i ispitati kako ce se taj korak sprovoditi, ali imamo li ljude na vlasti koji su u stanju da to znanje iskoriste za nas najbolji sledeci korak?

      1. Prilikom prelaska iz centralne Srbije na Kosovo pokazuje se licna karta a ne pasos. Pasosi su potrebni kada se ide u npr. Madjarsku ili Hrvatsku ili Grcku, prave suverene i nezavisne drzave, iako vama Albancima sa Kosova ni za te drzave pasos nije dovoljan nego vam trebaju i vize po cemu ste jedinstveni u Evropi.

  5. Ako je davanje seve4a Kosova Srbiji prekrajanje granica po etničkoj liniji, šta je onda ujedinjenje Kosova sa Albanijom?

      1. Svako normalan u celoj Evropi.
        Odmah bi se zapucalo na severu Kosova. Ili misliš da bi Srbi sa sever Kosova pristali tek tako.
        Oni samo pričaju prazne priče, mislim da jedino svi uđemo u EU odjednom onda ne bi više bilo bitno jel si na Kosovu ili Srbiji.

      2. Ovo je samo tvrdjenje pazara nema od tog nista. Najgora stavr je sto ve za 40 godina srba biti samo na severu o ovo duze traje nece biti rezona vracati se osim na sever kosova. Zapad nas drzi kao gubitnike zbog sledeceg konflikta. Dok god se srbija.neujedini sa.teritorijama gde srbi zive nece biti mira.

    1. Ја позивам господина Тимоти Лесија да подржи републику Српску да се уједини са Србијом.

  6. Ovo je probni balon,ni ne spominje rez.1244,a ko čita izmedju redova zna da će se upravo ovako odvijati saga sa KiM. Čak sumnjam da će i Sjever ostati u Serbiji,jer Albanija treba da bude“multietnička“.

  7. @Dead

    Na zalost ako Srbija napadne Kosovo vojno, ovo nije prijetnja vec kako svaki Albanac razmislja. Tu ce biti ili vas ili nas grob.. Pozz

    1. Ako Amerikanci i ostali odu odakle su i dosli, svakome sa vise od dva grama mozga je jasno kako bi se taj sukob zavrsio i jos nesto, Srbija nije nikada niti ce ikada napasti Kosovo. Srbi su stvorili to Kosovo, Kosovo je srpski naziv, to je kao da se kaze Srbija ce napasti Sumadiju. Srbija moze da ima sukob sa Albancima koji su okupirali i kolonizovali Kosovo a ne sa Kosovom, Albanci nisu isto sto i Kosovo.

  8. Ne menjaju se svetske granice tek tako. Dug je to proces. Od sjedinjenja nema ništa. Albanija neće probleme zbog Kosova.

  9. Promena granica u Evropi je opasna govore danas zapadni politicari. To isto vazi i za Srbiju. Prema tome jedino resenje za pitanje Kosmeta moguce je postovanjem rezolucije Saveta bezbednosti 1244 i Ustava Republike Srbije.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.