Toplički centar: Nadamo se da će Uprava preispitati i finansiranje funkcionera vlasti 1Foto: Pixabay/Steve Buissinne

Toplički centar za demokratiju i ljudska prava ocenio je danas da je „sjajna vest što su građani Srbije saznali za postojanje Uprave za sprečavanje pranja novca“ i izrazili nadu da će ta institucija ispitati i finansijske transakcije aktuelnih funkcionera iz vlasti.

„Svega par decenija nakon osnivanja i posle svega nekoliko desetina milijardi opranih evra koje su, spremajući se za velika dela, propustlili da primete, fantastično je što su u svoj pohod spasavanja Srbije krenuli od kritički nastrojenih novinara, medija i nevladinih organizacija“, piše u saopštenju.

Toplički centar je dodao da je ohrabreni zbog činjenice da je Uprava već u prvom pohodu „udarila na sam vrh organizovanog kriminala, često vešto sakriven akronimima (UNS, NUNS, CINS, КRIК, BIRN), i zamolio Upravu da u sledećem koraku obrati pažnju i na prvi pogled manje sumnjive.

Za početak, centar je predložio ispitivanje finansija funkcionera Aleksandra Vučića, Ivice Dačića, Aleksandra Vulina, Siniše Malog i Gorana Vesića.

Kako saznaje Newsmax Adria, Uprava za sprečavanje pranja novca Ministarstva finansija napravila je spisak medijskih radnika, nevladinih organizacija i udruženja građana i zatražila od banaka uvid u njihove transakcije od početka 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari