Kosovska policijska služba još nije donela odluku o merama protiv pripadnika te službe srpske nacionalnosti koji rade na istoku Kosova i koji ovih dana ne dolaze na posao niti priznaju komandni lanac KPS. Portparol KPS Veton Eljšani rekao je agenciji Beta da komesar policije i zamenik komesara još nisu doneli konačnu odluku u vezi s tim pripadnicima policije srpske nacionalnosti.

Kosovska policijska služba još nije donela odluku o merama protiv pripadnika te službe srpske nacionalnosti koji rade na istoku Kosova i koji ovih dana ne dolaze na posao niti priznaju komandni lanac KPS. Portparol KPS Veton Eljšani rekao je agenciji Beta da komesar policije i zamenik komesara još nisu doneli konačnu odluku u vezi s tim pripadnicima policije srpske nacionalnosti. „Njima se pružaju različite mogućnosti, da nastave da rade u enklavama gde živi srpsko stanovništvo ili da rade u svojim naseljima. Očekujemo odgovore, i ako to ne prihvate, onda će biti doneta odluka šta dalje činiti“, rekao je Eljšani. U KPS smatraju da su Srbi pripadnici KPS izloženi različitim vrstama pritisaka i pretnji da napuste službu i da ne priznaju KPS, već isključivo Unmik policiju. Kako javljaju prištinski mediji, u sektoru Istok, koji obuhvata opštine Gnjilane, Novo brdo, Vitinu i Kamenicu, ima 129 policajaca srpske nacionalnosti. Oni su prekjuče poručili da ne priznaju komandni lanac Kosovske policijske službe, već samo naređenja Unmik policije.
Beograd – Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je juče protestne note vladama Poljske, Švajcarske i Austrije povodom priznavanja jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije, navodi se u saopštenju Ministarstva. U saopštenju se dalje navodi da je u skladu sa Akcionim planom Ministarstva šef diplomatije Vuk Jeremić naložio hitno povlačenje ambasadora iz tih zemalja. „Ambasadori treba da napuste zemlju domaćina u roku od 48 časova od predaje protestne note Ministarstva spoljnih poslova RS i da se vrate u Republiku Srbiju na konsultacije do daljeg,“ dodaje se u saopštenju Ministarstva. Kosovo je dosad priznalo 20 zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari