Delegacija Ministarstva za dijasporu koju predvodi ministarka Milica Čubrilo juče i danas boravi u poseti Kosovu gde će prisustvovati osvećenju manastira Zočište u Velikoj Hoči. Cilj ove posete je da se pronađu načini na koje bi se pripadnici dijaspore Srbije uključili u obnovu kulturnog nasleđa na Kosovu, saopšteno je iz Ministarstva.

Delegacija Ministarstva za dijasporu koju predvodi ministarka Milica Čubrilo juče i danas boravi u poseti Kosovu gde će prisustvovati osvećenju manastira Zočište u Velikoj Hoči. Cilj ove posete je da se pronađu načini na koje bi se pripadnici dijaspore Srbije uključili u obnovu kulturnog nasleđa na Kosovu, saopšteno je iz Ministarstva. Jedan od planova o kojem će se razgovarati je unapređenje vinogradarstva i razvoj turizma na području oko Velike Hoče kroz formu zadužbina ili klasične investicije. Zočište je prvi obnovljeni manastir od 150 crkava i manastira koji su porušeni u proteklim godinama na Kosovu. Obnovu manastira finansirao je Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju uz priloge vernika iz zemlje i rasejanja, a osveštaće ga vladika Artemije.
Priština – Član Pregovaračke ekipe Kosova Veton Suroi izjavio je juče da je Rusija blokirala rešavanje statusa Kosova rezolucijom Saveta bezbednosti UN i da se sada mora razmišljati o „planu B“. Na konferenciji za novinare u Prištini, Suroi je kazao da se Rusija nije složila ni s jednim korakom koji vodi ka nezavisnosti i da je „zato treba isključiti iz procesa“. „Mi nismo ušli u pregovore o statusu da bi smo ispunili potrebe ili želje raznih zemalja, već radi ispunjavanja obaveza prema građanima Kosova – da bismo stvorili nezavisnu državu“, kazao je on. Suroi je naveo da je „proces nezavisnosti Kosova kroz rezoluciju Saveta bezbednosti UN završen“ i da to treba i da konstatuje pregovarački tim Prištine. „Podela Kosova nije nikakva opcija jer ona ne stvara stabilnost niti za nas, niti za zemlje u regionu“, kazao je Suroi, dodajući da ne može biti pregovora o teritoriji Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari