Dejvid Harland: Unmik ostaje u srpskim oblastima Priština – Dejvid Harland, zamenik šefa Unmika, gostujući u programu mitrovačkog radija Kontakt plus, rekao je da će uprkos smanjenju za 70 odsto, misija UN ostati veoma prisutna u srpskim oblastima. – Na Kosovu sada ima oko 4.000 službenika, od kojih je većina u policiji. Misija UN će […]

Dejvid Harland: Unmik ostaje u srpskim oblastima

Priština – Dejvid Harland, zamenik šefa Unmika, gostujući u programu mitrovačkog radija Kontakt plus, rekao je da će uprkos smanjenju za 70 odsto, misija UN ostati veoma prisutna u srpskim oblastima.

– Na Kosovu sada ima oko 4.000 službenika, od kojih je većina u policiji. Misija UN će u naredna tri meseca biti umanjena za otprilike 70 procenata – naglasio je Harland i dodao da će, nakon umanjenja koje je deo procesa preoblikovanja Unmika, prisustvo misije biti veoma malo u albanskim oblastima, ali da će „biti veoma prisutni u oblastima nastanjenim Srbima, kako bi se izbegle praznine u pogledu bezbednosti“.

Prema njegovim rečima, poslednjih 30 posto predstavnika Unmika moći će da bude uklonjeno ukoliko predstavnici Euleksa postignu sporazum sa Srbijom o razmeštanju misije EU u oblastima nastanjenim Srbima i „ukoliko to prihvati Savet bezbednosti UN-a“. Harland je naveo da će jedan od osnovnih prioriteta misije UN-a biti ponovno uspostavljanje vladavine prava na severu pokrajine.

R. D.

Šutanovac: Srbija neće odstupiti od Kosova

Beograd– Ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je da je Srbija opredeljana za evropske integracije, ali da neće odstupiti od svojih prava na Kosovu. Šutanovac je na centralnoj svečanosti polaganja zakletve vojnika septembarske generacije u kasarni „Major Milan Tepić“ u Jakovu ukazao da je Srbiji potrebna jaka vojska kao garant mirnog rešavanja problema na Kosovu. „Srbija je opredeljana za evropske integracije, ali Srbija nijednog momenta neće odstupiti ni milimetar od svojih prava na Kosovu i Metohiji. Da bi mogli da štitimo svoja prava na Kosovu i Metohiji diplomatskim sredstvima moramo da imamo jaku i efikasnu vojsku koja je garant mirnog rešenja kosovskog problema“, rekao je Šutanovac.

R. D.

Šojgu razgovara sa srpskim zvaničnicima

Beograd– Ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu sastaće se danas Beogradu sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem i ministrom ekonomije i regionalnog razvoja Mlađanom Dinkićem. U razgovorima Šojgua sa srpskim zvaničnicima trebalo bi da bude razmotrena realizacija srpsko-ruskih projekata, i sa tim u vezi osiguranje bezbednosti izgradnje gasovoda „Južni tok“. Ruski ministar i ministrar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, kako je ranije najavljeno, u ponedeljak će posetiti Niš. Oni će posetiti pripadnike ruske državne agencije „Emerkom“, koji od jula ove godine rade na uklanjanju zaostalih kasetnih bombi, bačenih za vreme NATO bombardovanja na civilni aerodrom „Konstantin Veliki“. Šojgu je kopredsedavajući rusko-srpskog i rusko-crnogorskog međuvladinog komiteta.

Beta

Radikali u sredu kod Šešelja

Beograd– Šef pravnog tima radikala Zoran Krasić izjavio je juče da će predstavnici ovog tima u sredu otputovati u Hag. On je, međutim, na konferenciji za novinare dodao da do sada nisu dobili informaciju da je poseta Vojislavu Šešelju odobrena. „Putovaćemo o sopstvenom trošku, jer Ujedinjene nacije više neće snositi troškove putovanja za članove tima za odbranu Šešelja“, rekao je Krasić. Za novog generalnog sekretara SRS izabrana je Elena Božić Talijan, potvrđeno je u ovoj partiji.

Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari