“U novu školsku godinu svi ulazimo sa strahom”: Deseti protest “Srbija protiv nasilja” u Nišu 1Foto: S. Dinić

U novu školsku godinu svi ulazimo sa strahom i bez suštinskih promena jer nadležni nisu ispunili nijedan od zahteva našeg protesta koje su naložile velike tragedije u školi “Vladislav Ribnikar” i selima oko Mladenovca, jedna je od osnovnih poruka desetog protesta “Srbija protiv nasilja” u Nišu.

Protest ispred Gradske kuće, u kojoj su kabineti gradonačelnice i gradskih većnika, počeo je čitanjem imena stradalih učenika i radnika obezbeđenja u “Ribnikaru”.

Profesori i predavači Dejan Petrović, Marija Krstić i Sunčica Ivanović upozorili su na nepovoljan položaj obrazovanja i statusa prosvetnih radnika, koji između ostalog redovno “trpe mobing i zlostavljanje”.

Oni su upozorili da je jedna od posledica takvog stanja u prosveti deficit nastavnika pojedinih profila, pošto su svrđeni akademci nezaintersovani za prosvetni poziv.

“U novu školsku godinu svi ulazimo sa strahom”: Deseti protest “Srbija protiv nasilja” u Nišu 2
Foto_ S. Dinić

Sunčica Ivanović, profesorka i uzbunjivačica koja je ostala bez posla na Akademiji vaspitačko-medicinskih strukovnih studija u Ćupriji nakon što je ukazivala na nepravilnosti, upozorila je da medicinske sestre obrazuju “kadrovi SNS-a i SPS-a koji ne postoje u sistematizaciji”.

“To su veterinari, poljoprivredni inženjeri ili Megatrend ekonomisti, a obrazuju kadar koji će sutra vašoj deci davati vakcine ili vama uključivati infuziju” rekla je ona.

Ona je dodala da je ostala bez posla i plate “da bi Martinović, Orlić i državni sekretar Bošnjak dobili po ko zna koju platu”.

Tehički oganizatori protesta najavili su da će od sledećeg petka građani ponovo krenuti u protestne šetnje.

“U novu školsku godinu svi ulazimo sa strahom”: Deseti protest “Srbija protiv nasilja” u Nišu 3
Foto: S. Dinić

Učesnici protesta „Srbija protiv nasilja“ zahtevaju hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, smenu Saveta REM-a, gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje i kontinuirano krše novinarski kodeks.

Zahtevi su i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje poput Pinka i Hepi TV i hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Zahteva se, takođe, smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina i hitno sazivanje sednice Skupštine Srbije na kojoj će se razmotriti odgovornost vlade i bezbednosna situacija u zemlji.

Ovaj protest u Nišu tehnički organizuju Zajedno – Moramo, Zeleno- levi front – Ne damo Srbiju, Narodna Stranka,Stranka Slobode i Pravde i Demokratska stranka.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari