U opoziciji većinom suzdržani o Ponošu 1foto FoNet/Aleksandar Barda

Predlog Stranke slobode i pravde da Zdravko Ponoš bude kandidat opozicije na predsedničkim izborima nije odmah naišao na bezrezervnu podršku unutar opozicije, čak ni unutar grupe partija (NS, DS, PSG i PZP) sa kojima je SSP pre nekoliko meseci rešio da zajedno izađe na izbore.

Dok PSG podržava Ponoša, iz DS poručuju da će odluku doneti u utorak posle konsulatacija, a iz NS, čiji je Ponoš nekadašnji potpredsednik, da čekaju rezultate novih istraživanja javnog mnjenja, iako njihov lider smatra da je Miroslav Aleksić, potpredsedik NS najbolji kandidat.

Predsednik DS Zoran Lutovac za Danas kaže da će se DS o predlogu da Ponoš bude predsednički kandidat izjasniti posle konsultacija unutar stranke i sa partnerima u Savezu na sednici predsedništva u utorak.

Pavle Grbović, predsednik PSG, za naš list navodi da podržava kandidaturu Ponoša jer veruje da je reč o čoveku koji bi mogao da bude dostojan predsednik Republike Srbije.

– Njegovo profesionalno i životno iskustvo, besprekorno obrazovanje i umerenost su upravo osobine kakve treba da krase predsednika države. Verujem da uz iskrenu i široku podršku Zdravko Ponoš može da ostvari odličan rezultat i da ćemo 17. aprila imati referendumsku atmosferu – navodi Grbović.

A Robert Kozma, član Malog veća pokreta „Ne davimo Beograd“ članice izborne koalicije „Moramo“ za Danas kaže da su oni u predlogu dogovora opozicionim akterima “Put do pobede” predložili da se dogovorimo oko zajedničkog predsedničkog kandidata kojeg bi podržala većina demokratskih aktera, da je to opravdano i iz ugla personalizovane i reprezentativne funkcije predsednika, većinskog izbornog sistema i želje da funkciju predsednika vrate u okviru ustavnih ovlašćenja.

– Žao nam je što se koalicija oko SSP i NS odlučila za ovakav partikularan pristup. Pretpostavljamo da imaju svoje razloge i na njima je da obrazlože zašto misle da bi Ponoš bio odgovarajući kandidat. Međutim, ukoliko žele našu podršku moramo da razgovaramo, da zajedno pronađemo odgovarajućeg kandidata, a u ovom trenutku čak nije ni jasno da li je Ponoš kandidat njihove koalicije, kandidat SSP-a bez podrške Narodne stranke i ko njega zapravo nominuje – zaključuje Kozma.

Predsednik Nove stranke Aris Movsesijan za naš list ukazuje na to da je predsednička kandidatura veoma ozbiljna stvar i da se odluka o podršci bilo kom kandidatu se ne donosi „preko noći“.

Dok Konstatntin Samofalov, generalni sekretar SDS, za Danas kaže da će ova partija u narednim danima zakazati sednice organa SDS, pre svega predsedništva, na kojima će se diskutovati o pojedinačnim imanima koja se pominju i o načinu na koji će nastupiti na predsdničkim izborima.

– Ne bih sada komentarisao imena jer je to kontraproduktivno jer ne treba davati režimu municiju da nas razvlači kroz tabloide i kreira vaštačke podele u opozicji. Sve što imamo da kažemo prvo ćemo između sebe raspraviti. Dobro da se na vreme diskutuje o ovim pitanjima unutar opozicije i kako god stav zaizeli kao stranke, bez obzira da li ćemo nastupiti sa jednim ili više predsedničkih kandidata ko god oni bili, jako je važno da se suzdržimo od međusobnnih napada, jer je to važan preduslov da napravimo dogovor oko kontrole izbora – zaključuje Samofalov.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari