Udruženja: Ostavke Gašića i Vulina su početni korak za suštinsku reformu bezbednosnog sistema Srbije 1Foto: MUP

Mreža udruženja građana, novinara i medija protiv nasilja, koja podržava zahteve građanskog protesta „Srbija protiv nasilja“, ocenila je danas da su ostavke ministra unutrašnjih poslova i direktora BIA početni korak za suštinsku reformu domaćeg bezbednosnog sistema.

Ta mreža je u saopštenju navela i da je bezbednosni sistem Srbije „zarobljen partijskim interesima“ i, kako je navela, „ne staje na put široko rasprostranjenom nasilju“.

Dodala je da su tragični događaji u beogradskoj Osnovnoj školi“ Vladislav Ribnikar“ i okolini Mladenovca najstrašniji primer nasilja, prisutnog poslednjih godina.

„Odsustvo reakcije policijena kršenja ljudskih prava, nerazrešena ubistva, utvrđene veze delova vlasti sa organizovanim kriminalom, stavljanje službi bezbednosti na uslugu stranim državama i činjenica da postoje ljudi za koje zakon u Srbiji ne važi odavno su bili alarm za hitne i korenite promene u bezbednosnom sistemu“, piše u saopštenju.

Ta mreža je navela i da „niko nikada nije snosio odgovornost za ovakvo stanje“ već je, kako je navela, “ nastavljena praksa zloupotreba policije i BIA za nastavak zarobljavanja države i uvećanje moći pojedinaca“.

Dodala je da je uz ostavke Bratislava Gašića i Aleksandra Vulina „za suštinsku reformu sistema bezbednosti neophodan i izbor novog direktora policije i usvajanje novih zakona o unutrašnjim poslovima i BIA.

Tim zakonima, kako piše u saopštenju, bila bi zaustavljena zloupotreba policije i BIA u političke svrhe.

„Da bi bezbednosni sistem radio u interesu javnosti, neophodno je i pokretanje istraga i utvrđivanje odgovornostiu vezi sa svim aferama koje su urušile poverenja građana u policiju, poput „Savamala“, „Belivuk“, „Jovanjica“, „Tetka iz Kanade“ i „Prisluškivanje ruske opozicije“, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari