Pad helikoptera, tetka iz Kanade, obavezni vojni rok: Kakvi su nam do sada bili ministri odbrane? 1foto: BETAPHOTO/PREDSEDNISTVO SRBIJE/DIMITRIJE GOLL, EPA-EFE/ANDREJ CUKIC, BETAPHOTO (AP Photo/Darko Vojinović) (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/JOVO MAMULA/EV

Srpska vojska se u poslednje vreme suočava sa mnogo problema, jedan od najazapaženijih je i kadrovska nepopunjenost vojske, zbog koje se između ostalog razmatra ponovno uvođenje vojnog roka. Trošimo pare na naoružanje, al’ šta će nam to kad nemamo ljudi.

Bivši direktor Vojno-bezbednosne agencije Momir Stojanović je u emsiji Newsnight na N1, izjavio da je jedan od glavnih uzroka lošeg stanja u Vojci Srbije to što su dosadašnji naprednjački ministri odbrane retko obavljali dobar posao.

„Ako pogledamo ko su bili ministri, onda nije ni čudo stanje u kakvom se Vojska Srbije nalazi“, izjavio je Stojanović.

Za ovih sada već 12 godina vlasti Srpske napredne stranke promenilo se sedam ministara odbrane, neke od njih pamtimo po aferama koje su bile čak i smešne pa postale „mimovi“ dok su druge bile bolne i tragične.

Miloš Vučević: „Dizanje“ MIG-a na dron

Aktuelnog ministra odbrane Miloša Vučevića, što se smešnih stvari tiče, sigurno ćemo pamtiti po „dizanju MIG-a na dron“, i rušenju dronova iznad Kopaonika uz pomoć naprednih elektronskih uređaja.

Pad helikoptera, tetka iz Kanade, obavezni vojni rok: Kakvi su nam do sada bili ministri odbrane? 2
foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Darimir Banda)

„Vojska može i sa helikopterima, topovima, avionskim mitraljezima da odgovori na ove izazove“, izjavio je jednom prilikom Vučević govoreći o nekoliko dronova koji su, kako je rekao, došli sa teritorije Kosova i Metohije.

Zbog situacije na Kosovu, tokom dosadašnjeg Vučevićevog „ministrovanja“ vojska je znala da bude raspoređena u velikom broju duž administrativne linije sa Kosovom, naročito nakon događaja na Badnji dan 2023. godine kod Leposavića, kada su dva dečaka srpske nacionalnosti ranjena, kao i nakon incidenta u Banjskoj kada se oružana grupa koju je organizovao Milan Radoičić sukobila sa kosovskom policijom.

Pored večnog problema Kosova Vučevića sada „mori“ i uvođenje obaveznog vojnog roka na incijativu Generalštaba vojske Srbije.

Da li će ga uvesti? Ostaje nam da vidimo.

Vučevićevi prethodnici su takođe pominjali uvođenje vojnog roka, ali od toga nije bilo ništa.

Aleksandar Vučić: Doprineo potpisivanju Briselskog sporazuma

Eru naprednjačkih ministara odbrane otvorio je Aleksandar Vučić, na tu funkciju je imenovan 2012. godine kada su  SNS, SPS i URS formirali Vladu Srbije.

Pad helikoptera, tetka iz Kanade, obavezni vojni rok: Kakvi su nam do sada bili ministri odbrane? 3
Foto: FoNet/Milica Vučković

Postao je i potpredsednik Vlade zadužen za odbranu, bezbednost i borbu protiv korupcije i kriminala.

Tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić imenovao ga je i za šefa Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti. Vučić se na toj funkciji nalazi i danas, iako je još 2014. govorio da će podneti ostavku.

Za njegov mandat ministra odbrane najznačajnije je potpisivanje Briselskog sporazuma.

„Doprineo je tome da u aprilu 2013. godine dođe do potpisivanja Briselskog sporazuma, čime je po prvi put od 1999. godine stvorena realna osnova za to da srpski narod koji živi na Kosovu i Metohiji uspostavi institucije koje će biti priznate od međunarodne zajednice”, navodi se u Vučićevoj zvaničnoj biografiji.

Funkciju ministra odbrane obavljao je do rekonstrukcije Vlade Srbije 2. septembra 2013, a zadržava funkciju prvog potpredsednika Vlade zaduženog za borbu protiv korupcije i kriminala.

Vučića je na mestu ministra odbrane zamenio bivši direktor BIA Nebojša Rodić. On je ovu funkciju obavljao oko sedam meseci, do aprila 2014. godine.

Bratilsav Gašić: Pad helikoptera i „novinarke koje lako kleknu“

Na predlog Glavnog odbora SNS aprila 2014. godine za ministra odbrane imenovan je Bratislav Gašić, poznat i pod nadimkom „Bata Santos“.

Pad helikoptera, tetka iz Kanade, obavezni vojni rok: Kakvi su nam do sada bili ministri odbrane? 4
Foto:: EPA/SANDOR UJVARI HUNGARY OUT

Za njega su se odmah pojavile spekulacije da nije služio vojni rok.

„Pitali su me i da li sam služio vojni rok. Jesam, 1986. u Beloj Crkvi i Bačkoj Topoli. Bio sam jako dobar vojnik, vozač“, uspešno se tada odbranio Bata Gašić, za razliku od jednog drugog ministra odbrane koji nije mogao da kaže gde je služio vojsku.

Za vreme njegovog mandata se desio tragičan pad helikoptera.

U martu 2015. helikopter Vojske Srbije koji je prevozio bebu iz Novog Pazara srušio se u širem rejonu aerodroma u Surčinu, a tom prilikom poginulo je sedam osoba.

Gašić je izjavio da je on, shodno svojim ovlašćenjima i zakonima o odbrani i vojsci, doneo odluku da se angažuje helikopter. Posle nekoliko meseci izjavio je da je ponosan na akciju spasavanja bebe iz Novog Pazara i da bi ponovo naredio takvu akciju.

Bratislav Gašić je smenjen sa funkcije ministra odbrane, ali ne zbog ovog tragičnog događaja, već zbog seksističkog komentara na račun jedne novinarke u Trsteniku koja je čučnula da bi se sklonila iz kadra snimatelju.

„Volim ove novinarke koje ovako lako kleknu“, izjavio je tada Gašić.

Nakon toga, tadašnji premijer Vučić je izjavio da Gašić više ne može da ostane na mestu ministra odbrane.

Zoran Đorđević: Čovek za sve resore

Sa funkcije ministra odbrane Skupština Srbije smenila je Bratislava Gašića 5. februara 2016. godine, a umesto njega je izabran Zoran Đorđević, trenutni direktor Pošte Srbije.

Pad helikoptera, tetka iz Kanade, obavezni vojni rok: Kakvi su nam do sada bili ministri odbrane? 5
Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ

Funkciju ministra odbrane zadržao je i u novoj Vladi Srbije, izabranoj u avgustu 2016, da bi u kabinetu premijerke Ane Brnabić, formiranom na leto 2017, nasledio Aleksandra Vulina u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Mediji su ga jednom prilikom nazvali „čovekom za sve resore“ zbog brojnih ministarstava u kojima je radio.

Još dok je bio sekretar u Ministarstvu odbrane imao je česte susrete sa vojnim predstavnicima stranih zemalja, uključujući i zvaničnike NATO pakta.

Aleksandar Vulin: Tetka iz Kanade i „instant“ vojni rok

Leta 2017. Vulin i Đorđević su se praktično menjali funkcijama, pa je ministar odbrane postao čovek koji nije služio vojni rok.

Vulin je izjavio da je oslobođen obaveze služenja vojnog roka zbog problema sa vidom.

Aleksandar Vulin
foto FoNet/TV FoNet

U martu 2019. prijavio se na petnaestodevnu vojnu obuku, i zbog toga je postao predmet raznih šala na internetu.

“Svi mi koji nismo služili vojsku sada imamo priliku da to uradimo. Ako mogu ja da idem i dam 15 dana svog života, zašto ne bi neko drugi, tu nema opravdanja“, poručio je tada Vulin pre odlaska u kasarnu.

Na samom početku njegovog mandata istraživački portal KRIK je otkrio da Vulin ne može da dokaže poreklo 205.000 evra kojima je kupio stan u Beogradu.

„On je Agenciji za borbu protiv korupcije ponudio objašnjenje da je novac pozajmio od suprugine tetke iz Kanade, ali je Agencija proverama utvrdila da ovo nije tačno. Ovaj iznos nije uplaćen na njegov ili na račun njegove supruge, niti su carini prijavili da su novac uneli u zemlju. Jedini dokaz o pozajmici bila je priznanica na kojoj, međutim, nije bilo potpisa tetke Vulinove supruge.“ , pisao je KRIK.

Tetka iz Kanade je takođe doprinela tome da Vulin postane predmet sprdnje na društvenim mrežama. Ljudi su u tom periodu na pitanje odakle im nešto često odgovarali sa „Od tetke iz Kanade“.

Vulin je učestvovao u još jednoj „menjaži“ resora, kada je otišao na mesto ministra unutrašnjih poslova a na mesto ministra odbrane došao Nebojša Stefanović u oktobru 2020. godine.

Nebojša Stefanović: Nije mogao da odmori od afera

Nebojša Stefanović je bio deo mnogih kontroverzi dok je bio predsednik Narodne skupštine i ministar policije, a one ga nisu zaobiše ni kad je postao ministar odbrane.

Pad helikoptera, tetka iz Kanade, obavezni vojni rok: Kakvi su nam do sada bili ministri odbrane? 6
foto FoNet/MOD Srbije

Grupa srpskih akademika sa sedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu objavila je 1. juna 2014. članak u kojem tvrdi da su delovi doktorske disertacije Stefanovića plagirani.

U junu 2014. godine Senat Megatrend univerziteta formirao je Komisiju sa dnevnim redom za ocenu merituma za pokretanje postupka za poništenje Stefanovićevog doktorata.

Prema dokumentima koje je 2017. objavio uzbunjivač Aleksandar Obradović, radnik fabrike municije u Krušiku, otac Nebojše Stefanovića, Branko Stefanović bio je umešan u kupovinu minobacačkih granata po povlašćenim cenama od Krušika.

Početkom 2021. predsednik Vučić izneo je u javnost informaciju da je prisluškivan, a ubrzo se, u medijima bliskim vlasti, postavilo pitanje Stefanovićeve odgovornosti.

Nekadašnji pripadnik Odeljenja MUP za tajno praćenje Milan Dumanović je tada izjavio za NIN da je Vučić „Dijanu Hrkalović nametnuo Nebojši Stefanoviću“, kao i da je sa funkcije u policiji smenjena na zahtev američkih službi, jer su znali da pomaže „kavačkom klanu“ u kriminalnim obračunima.

U maju 2021. odbori SNS širom Srbije izjasnili su se za smenu Stefanovića sa funkcije predsednika Gradskog odbora SNS u Beogradu i sa javnih funkcija. Ipak, na funkciji ministra odbrane ostao je sve do formiranja nove vlade 2022. godine kada na njegovo mesto dolazi aktuelni ministar Miloš Vučević.

Stefanović je bio zagovornik vojnog roka, isticao je da će mladi posle služenja ne samo biti obučeni da u svakom trenutku mogu da priteknu u pomoć svojim bližnjima, već će steći i veštine i znanja koja će im značiti i te kako i u životu i u radu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari