Kakav nastup priprema opozicija danas u Skupštini Srbije kada bi trebalo da bude izabrana Ana Brnabić za predsednicu? 1Prinstkrin RTS

Opozicionari sa kojima je Danas razgovarao uoči današnje sednice Skupštine Srbije (ponedeljak, 18. mart), kada bi Ana Brnabić trebalo da bude izabrana za predsednicu, iako ne otkrivaju konkretno kakav im je plan za nastup u parlamentu, iz odgovora bi se mogao posredno izvući zaključak da ovog puta neće praviti buku i onemogućavati zasedanje, već koristiti priliku da se iz skupštinskih klupa obrate građanima.

Polaganje poslaničke zakletve i potvrđivanje mandata, odnosno prvu konstitutivnu sednicu Skupštine Srbije, nakon decembarskih izbora, obeležile su vrlo oštre mere skupštinskog obezbeđenja i policije u civilu, koji su na ulazu pretresali opozicione poslanice i poslanike, mimo svake običajnosti i protokola.

Tome su prethodile optužbe predstavnika režima Aleksandra Vučića da opozicija ima nameru da baca suzavac i dimne bombe u parlamentu.

Optužbe su se ispostavile kao neosnovane jer ni kod jednog opozicionara nije tako nešto pronađeno.

Predstavnici opozicije su u zgradu parlamenta uneli samo transparente sa natpisima koji su ukazivali na izbornu krađu, a poslanici vlasti su na to odgovorili držanjem transparenata na skupštinskoj galeriji o tome kako su opozicionari svi redom „žuti lopovi“ i izdajnici.

Nakon intoniranja himne, poslanici vlasti su položili zakletvu u sali, a opozicioni su to učinili u holu parlamenta ne želeći da polažu poslaničku zakletvu sa, kako su naveli, onima koji su pokrali izbore i ušli u parlament na manipulacijama i izbornim neregularnostima.

Današnjoj sednici, prethodilo je saopštavanje da Ana Brnabić više neće biti premijerka Srbije već da će biti kandidtkinja za predsednicu Skupštine. To je javnosti obelodanio predsednik Srbije, posle sednice Predstavništva SNS, 6. marta.

Imajući u vidu da je Brnabić i dalje premijerka u tehničkom mandatu, jer nova Vlada još nije izabrana, ispostavilo se i pitanje o zakonitosti takve odluke predsednika Srbije.

Još jedan značajni događaj koji je obeležio vreme od izbora prošle godine do danas, odnosno biranja predsednika Skupštine jeste i saopštavanje odluke o ponavljanju izbora u Beogradu. Navodno, zbog nemogućnosti da se formira većina na legitimni način, kako je objasnio Vučić, ali, čini se da je ipak predsednik Srbije podlegao pritisku i optužbama iz Evropske unije – da je te izbore pokrao.

Kakav nastup priprema opozicija danas u Skupštini Srbije kada bi trebalo da bude izabrana Ana Brnabić za predsednicu? 2
foto FoNet Milica Vučković

Đorđević: Prilika je za opoziciju da informiše građane koji gledaju RTS da se dogodila brutalna krađa izbora

– Nastavak konstitutivne sednice prilika je za opoziciju da informiše građane koji gledaju RTS da se dogodila brutalna krađa izbora i da za to zna čitav svet zbog čega ovaj režim ubrzano gubi međunarodni legitimitet. To koliko se najviši predstavnici uticajnih država izbegavaju Vučića i Beograd vidi se po neadekvatnom dočeku premijera nemačke pokrajine koji je dočekan kao da je kancelar – kaže za Danas Biljana Đorđević, kopredsednica Zeleno-levog fronta i poslanica Skupštine Srbije.

To je prilika da građani čuju šta stvarno piše u preporukama ODIHR-a jer im je odlazeća premijerka, a kandidatkinja za predsednicu skupštine, rekla da ne moraju da čitaju, dodaje.

– To je prilika da opozicija predstavi zahteve ze izlazak iz duboke političke krize u kojoj smo se našli delovanjem SNS-a, jer oni nisu adekvatno predstavljeni na RTS-u, kao što ni politički predstavnici opozicionih partija iz koalicije Srbija protiv nasilja nisu gotovo uopšte predstavljeni na javnom servisu, kao da iza njih ne stoji gotovo milion građana Srbije koji plaćaju TV pretplatu – kaže naša sagovornica.

Najzad, zaključuje Đorđević, to je prilika da kažemo šta mislimo o sedam godina tokom kojih je Ana Brnabić bila ne mestu premijerke i zašto ona nije adekvatna osoba za predsednicu Narodne skupštine ukoliko se želi da iz ove krize izađemo.

Kakav nastup priprema opozicija danas u Skupštini Srbije kada bi trebalo da bude izabrana Ana Brnabić za predsednicu? 3
foto M.K./ATAImages

Jovanović: Bahatost, lopovluk, izdaja i laži ove vlasti su dosegli neizdržive razmere i o tome ćemo govoriti na sednici

– Nastavak konstitutivne sednice NSRS ćemo iskoristiti da građanima ukažemo na pogubno delovanje vladajuće stranke po svim pitanjima, od sloma kosovske politike za koju se sada vidi da je bila čista prevara i da direktno vodi u veleizdaju najvitalnijih nacionalnih interesa, do ukidanja istinske demokratije i pluralizma – ističe za Danas Miloš Jovanović, lider Novog DSS i poslanik.

Prema njegovim rečima, bahatost, lopovluk, izdaja i laži ove vlasti su dosegli neizdržive razmere i o svemu tome ćemo govoriti na sednici.”

– Međutim, mnogo važnije od pomenute sednice jeste ponavljanje izbora u Beogradu i uslovi koje vlast mora da ispuni. Taj proces će suštinski odrediti buduće događaje u Srbiji. Plašim se, s obzirom na nasilnički karakter političke grupacije koja danas vodi državu, i očiglednu činjenicu da ih je moć opila, da nas čekaju turbulentna vremena. Ali dobro, biće kako mora biti. Ja ne sumnjam da će u borbi između Srbije i njih, Srbija, njen narod, njeni građani, pobediti – zaključuje Jovanović.

Kakav nastup priprema opozicija danas u Skupštini Srbije kada bi trebalo da bude izabrana Ana Brnabić za predsednicu? 4
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Milivojević: DS ostaje dosledan, nećemo učestvovati na konstitutivnoj sednici

Poslanici Demokratske stranke ostali su, s druge strane, pri odluci da ne prisustvuju sednici Skupštine.

Kako za Danas kaže Srđan Milivojević, poslanik DS, „ostaćemo dosledni u stavu da nećemo učestvovati na konstitutivnoj sednici“.

Prva sednica je pretvorena u farsu u režiji Aleksandra Vučića a način otkazivanja njenog nastavka uz demonstraciju bahate osionosti Aleksandra Vučića dovoljan su razlog da istrajemo u ovoj odluci – naglašava Srđan Milivojević.

On dodaje da DS neće bojkotivati sednice parlamenta, ali, napominje, da „neće ni biti dekor i kulise u predstavi koja treba da uveseli Nerona“.

Kakav nastup priprema opozicija danas u Skupštini Srbije kada bi trebalo da bude izabrana Ana Brnabić za predsednicu? 5
Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ

Đilas: Iskoristićemo priliku da građanima kažemo šta je bilo pre i posle izbora

Da će današnju sednicu parlamenta opozicija, odnosno Srbija protiv nasilja iskoristiti da se obrate građanima, potvrdio je za Danas i Dragan Đilas.

– To smo rekli više puta. Iskoristićemo mogućnost da bar delu građana Srbije, koji to nisu imali prilike da čuju, kažemo šta se dešavalo pre i posle izbora – zaključio je on.

Podsetimo, predstavnici Srbija protiv nasilja i koalicije NADA nisu se odazvali na konsultacije u Skupštini Srbije prilikom određivanja potpredsedničkih mesta i rukovodećih pozicija u parlamentarnim odborima i delgacijama.

Nakon tog ignorisanja, krajem prošle nedelje, dva dana pred današnju konstitutivnu sednicu Skupštine Srbije, oglasio se ambasador Evropske unije u Srbiji sa preporukom da bi opozicija, ipak, trebalo da zauzme funkcionalnu ulogu u parlamentu.

Emanuele Žiofre rekao je da bi opozicija trebalo da „preuzme svoju ulogu i funkcije“ u novom sazivu parlamenta, dok paralelno „blagovremena, inkluzivna i transparentna primena preporuka ODIHR-a, pre bilo kojih budućih izbora, mora da ostane prioritet za Srbiju“.

Dan kasnije, Žiofreu je odgovorio Dragan Đilas, lider Stranke slobode i pravde rečima: „Demokratska Srbija očekuje od Evropske unije da jasno i glasno kaže kako izgleda Srbija danas, da saopšti da su izbori u Srbiji bili nefer i nepošteni, da se Srbija udaljila od Evrope i da su srpske vlasti de facto prekinule proces pridruživanja, jer su sve ovo nesporne činjenice“.

– Uvaženi ambasadore, opozicija bi rado zauzela poslanička mesta koja joj voljom građana pripadaju, ali su ih krađom izbora oteli poslanici SNS-a. Rado bismo preuzeli i vođenje Beograda, ali smo krađom izbora sprečeni u tome. Uz to, Aleksandru Vučiću ne pada na pamet da primeni nijednu suštinski bitnu preporuku ODIHR-a, niti da prizna činjenice navedene u rezoluciji Evropskog parlamenta. Naprotiv, on nastavlja intenzivnije nego pred decembarske izbore da zloupotrebljava medije, pritiska zaposlene u državnim preduzećima i administraciji i dovozi birače sa juga Srbije u Beograd – dodao je Dragan Đilas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari