Vesna Rakić Vodinelić: Vlast neće usvojiti zahteve opozicije bez pritiska 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

Profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić ocenila je danas da se ne čini mnogo verovatnim da aktuelna vlast pristane da usvoji Leks specijalis i ispuni predizborne zahteve koalicije „Srbija protiv nasilja“, pre svega zato što se ne vidi namera vlasti da bilo šta od toga ostvari bez pritiska, ali i zbog toga što je za neke zahteve potrebno više vremena.

Rakić Vodinelić je za agenciju Beta rekla da je opozicija podnela zahteve koji bi bili razumni u državi u kojoj postoji vladavina prava i demokratija, ali da, pošto su zahtevi upućeni vlastima „koje ne odlikuju te karakterisitke“, ispunjenje zahteva zavisi od većine u Skupštini Srbije.

„Za sada mi se ne čini verovatnim da skupštinska većina na to pristane. Ne znam kako je zamišljeno sprovođenje plana, ali teško da bi mogao da bude ostvaren bez pritiska, ili građana na ulici, ili Evropskog parlamenta. Čini mi se da trenutno nema raspoloženja za masovne ulične proteste, niti da će se Evropski parlament koji priprema svoje izbore, ponovo specijalno reagovati“, rekla je ona.

Na pitanje da li je možda trebalo da bude manji broj lakše ostvarivih zahteva, Rakić Vodinelić je rekla da predlog za formiranje Komisije za kontrolu izbora može da se osloni na već postojeći nadzorni odbor koji takođe formira skupština, i da se zatraže veća ovlašćenja.

Realno bi, smatra, bilo i tražiti da predsednik Republike ne može da „pozajmi“ svoje ime ni jednoj lokalnoj izbornoj listi.

„Kada je reč o medijima, nije nemoguće da se formira nezavisna grupa koja bi pratila medijske nastupe, način obraćanja vlasti i opozicije, dok je na primer raspuštanje REM dosta neralno zbog zakona i komplikovanih procedura za predlaganje i izbor novih članova. Za to je potrebno neko vreme“, rekla je Rakić Vodinelić.

Ona je dodala da vlastima očigledno „ne pada na pamet“ da ikada pristane na formiranje prelazne vlade, niti da ustupa dva ministarstva opoziciji i da praktično „ne postoji način da ih neko na to natera“.

Profesorka je ponovila da bi zahtevi opozicije bili razumni u nekoj drugačijoj državi, ali da bi u ovakvoj situaciji trebalo „manje lutati“ a više se držati zahteva zasnovanih na postojećim zakonima.

Poslanici liste „Srbije protiv nasilja“ danas su od vlasti zatražili donošenje posebnog zakona koji podrazumeva komisiju za kontrolu izbora, sređen birački spisak, ravnopravnost u medijima, smenu rukovodstva REM i rukovodstva RTS, kao i poseban zakon sa privremenim važenjem koji bi uvažio peporuke ODIHR.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari