"Srbija protiv nasilja" traži leks specijalis za fer izbore: Dugoročno rešenje - prelazna vlada u kojoj bi opozicija imala najmanje dva ministra 1foto Printscreen/N1

Koalicija „Srbija protiv nasilja“ spremila je detaljan dokument koji se naslanja na predloge ProGlasa i civilnog sektora u vezi izbornih uslova, a koji podrazumeva osnivanje nezavisne komisije, a kao dugoročno rešenje i prelaznu vladu, rekao je danas poslanik Zeleno levog fronta Radomir Lazović na konferenciji u holu Narodne Skupštine.

Zatražio je da Skupština formira posebnu Komisiju za organizovanje izbora, u kojoj bi bili i predstavnici vlasti, opozicije i civilnog sektora, sa nadzornim i izvršnim ovlašećnjima.

Dugoročno predlažu izmenu zakona, po uzoru na Severnu Makedoniju, i formiranje prelazne vlade u kojoj bi opozicija dala najmanje dva ministra – unutrašnjih poslova i lokalne samouprave.

„Mora se regulisati birački spisak i pre raspisivanja narednih izbora rešiti ovo pitanje, odnosno omogućiti timu međunarodnih i domaćih predstavnika koje bi imenovala opozicija uvid u birački spisak,“ rekao je Lazović.

Ovaj poslanik izneo je i zahtev i za kompletnom i nezavisnom revizijom biračkog spiska, koja bi uključivala i terensku kontrolu biračkog spiska, u kojoj bi učestvovala nezavisna komisija prema metodologiji koju je razvila Crta.

„Na lokalnim izborima mogu glasati samo oni koji imaju prijavljeno prebivalište u opštini ili gradu najmanje šest meseci“, rekao je.

Lazović je naveo i da Skupština treba da usvoji obavezujuće upustvo za medija, za usvajanje novih programa, zabranu govora mržnje i laži i spoljni nadzor.

Upustvo treba da sastavi nezavisna medijska komisija sačinjena od predstavnika profesionalnih udruženja, rekao je.

Zatražio je da u informativnom programu RTS-a dođe do predsatvljanja relevatnih političkih grupacija.

Nezavisna komisija do novih izbora ima pravo i obavezu da prekontroliše sve povrede koje do sad REM nije obrađivao, pa i one koje bi vodile oduzimanju dozvole nosiocima frekvencije.

Traže i zabranu da lista nosi ime onoga ko nije kandidat na izborima.

Neophodno je da Skupština donese leks specijalis koji bi obuhvatio sve navedene mere i da usvoji izveštaj o nalazima ODIHR-a koji uključuje preporuke koje se nalaze u finalnom izveštaju ove misije, a da Vlada Srbije zatraži sprovođenje svih zahteva iznetih u ovom dokumentu, te da ako dođe do misije Evropskog parlamenta ona može uzeti učešće u kontroli ovih mera, rekao je on.

Lazović je, odgovarajući na novinarsko pitanje, rekao da ne žele da licitraju sa datumima za održavanje izbora, te da je na vlasti da pokaže može li da ispuni ove zahteve.

Zamolio je RTS da radi svoj posao i izvesti o izbornoj krađi.

On je napomenuo da je koncept prelazne vlade trenutno aktuelan u Severnoj Makedoniji.

„Telo koje smo predložili i koji bi trebalo da bude na snazi do narednih izbora zato što možda nema vremena da se naprave izmene koje bi vodile prelaznoj vladi. U narednom periodu mi ćemo kao dugoročno rešenje predložiti da se od dana raspisivanja do dana održavanja izbora napravi prelazni deo vlade sa dva ministarstva koje bi opozicija vodila, da bi  mogli da kažemo da su izbori fer održani“, pojasnio je on.

Nije želeo da se izjasni da li ako do ispunjenja zahteva će bojkotovati izbore. Očekuje da se vlast izjasni da li može ili ne da sprovede fer i poštene izbore.

Narodni poslanik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić rekao je da je dobro što je vlast oduzela od „novog izbornog nasilja“ i namere da izbore održi u Beogradu 28. aprila, ali važnije od toga je utvrđivanje izbornih uslova.

„Nije suština o licitiranju datumima kad će se izbori održati, nego o tome pod kojim uslovima će se izbori održati“, rekao je on.

Što pre krenemo sa ispunjavam zahteva tim pre će se doći do datuma izbora, rekao je Aleksić.

"Srbija protiv nasilja" traži leks specijalis za fer izbore: Dugoročno rešenje - prelazna vlada u kojoj bi opozicija imala najmanje dva ministra 2
Printscreen/YouTube/Skupština Srbije

Napomenuo je da je jedan čovek uzurpirao sve institucije, da su ranije pozvani na sednicu, ali da su od „čoveka koji nema nikakve nadležnosti nad Skupštinom Srbije“ da se ona odlaže za nedelju dana.

„Još veći skandal je tšo je on samo član SNS, a gospođa Brnabić, kandidat za predsednika Skupštine, kaže da je to skroz u redu. Ona će u Skupštini biti samo sprovodilac naredbi, nevezano da li su u skladu sa zakonom i ustavom, već da li su u skladu sa njihovim šefom“, rekao je on.

Nema govora o daljim izbornim pričama dok se ne redefinišu uslovi, poručio je.

Aleksić je napomenuo i da zahtevaju da se svi lokalni izbori održe u istom danu sa beogradskim.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari