Ćuta: Zaboravimo i levo i desno ako hoćemo da Vučić padne sa vlasti u Beogradu 1foto M.A./ATAImages

Lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta, komentarišući najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će beogradski izbori biti održani 2. juna, što je opozicija i tražila, ocenjuje da je to stvar njegove kalkulacije, i da on ima samo jedan cilj, a to je – kako da ostane na vlasti u Beogradu.

Ponavlja da je, da bi Vučić bio skinut s vlasti, „potrebno da svi stanemo na jednu stranu, na jednu listu, da zaboravimo i levo i desno“.

„Da smo se ujedinili, Beograd bi sada bio slobodan. U ovom trenutku nam gori kuća, svi na jednu listu, pa ćemo posle da se delimo“, poručio je.

Ukazuje da je objavom kada će biti održani beogradski izbori i o odlaganju konstitutivne sednice Skupštine koja je trebalo da se održi danas ponovo prekršio Ustav.

„Ko je Aleksandar Vučić da određuje kada će biti izbori?! Prvi put u istoriji je, takođe, odložena konstitutivna sednica skupštine, bez ikakvog objašnjenja“, kazao je Ćuta.

Na pitanje koji je razlog prihvatanja zahteva opozicije u vezi sa datumom održavanja beogradskih izbora, Ćuta kaže da je to „pritisak u njegovoj glavi, pritisak spolja, sveopšte stanje u zemlji, polako ističe njegov rok trajanja, ne treba mu pobuna“.

„Da je raspisao izbore za 28. april bila bi pobuna, mi bismo to sprečili“, poručuje.

Ističe da je pred Vučićem da ispuni i ostale zahteve opozicije i inicijative ProGlas, a to je da se otvori RTS, da se otvore mediji i da vidimo kako se čisti taj birački spisak, kao i da odgovaraju svi koji su pljačkali ovu zemlju.

„Ovde vlada kleptomanija. Mi smo jasno ispostavili naše uslove pod kojim ćemo izaći na izbore. Da, izbori treba da se održe u isto vreme“, kaže Ćuta.
matra i da je jedan od uslova da ova vlast padne taj da oni koji su ga doveli, a to je, kako navodi, EU, kažu – ‘E, sad je dosta’.

Što se tiče sređivanja biračkih spiskova kaže da je to veoma lako, odnosno treba uporediti podatke poreskih uprava sa bazom podataka biračkog spiska.

Poručuje da neće izaći na izbore ako ne bude sređen birački spisak i dodaje da je za to potrebno da se oformi telo koje će biti sastavljeno od „prestavnika opozicije, stručnih službi, institucija, i da to bude otvoreno za javnost“.

„Do 2. juna ima vremena da se to reši“, ističe Ćuta.

„On je ove izbore izgubio. S kim je mogao da oformi vlast – sa ostacima SPS i sa trećim okom. To nije stabilna vlast, sa takvom vlašću nemaš stabilan Beograd“, navodi Ćuta.

Podseća da je za koaliciju Srbija protiv nasilja glasalo 920.000 ljudi, plus za desni front, što je oko milion ljudi, što nije zanemarljiv broj.

„Zato se ne zakazuje skupština, zato što se plaši da će 65 poslanika (opozicije) imati šta da kaže. Imamo posla sa balonom od sapunice koji će kad tad da pukne. Mi moramo da vidimo šta ćemo posle Vučića“, rekao je Ćuta.

Dodaje da ako od izbora Vučić opet bude pravio farsu, „šta može drugo da očekuje – imaće nestabilnost, incidente, probleme na sve strane“.

Komentarišući da je Vučić juče poručio opoziciji da neće donositi nikakav leks specijalis, Ćuta je duhovito rekao:

„Neće lek specijalis. A koji lek hoćeš? Uzmi taj lek specijalis, ali za sebe, al’ ga popi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari