Prve reakcije ProGlasa i opozicije na Vučićevo nametanje datuma beogradskih izbora: Najbolji student prava da još jednom pročita zakon 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Neistina su reči predsednika Srbije da tobož ono što govori opozicja o rokovima za izbore nije u skladu sa zakonom. Apsolutno bi u skadu sa zakonom bili uzbori 2. juna u Beoghradu, a moguće je i da svi ostali predstojeći lokalni izbori u Srbiji budu održani tog dana, rekao je Miodrag Jovanović, profesor Pravnog fakulteta komentarišući najavljene termine beogradskih izbora.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas rekao da beogradski izbori mogu da budu jedino 28. aprila ili 5. maja na Uskrs, zanemarivši činjenicu iz Zakona o lokalnoj samoupravi da predsednik Narodne skupštine ima rok od meseca dana da raspiše izbore. Rok je počeo da teče 3. aprila kada Skupština Grada Beograda nije konstituisana.

Prema Jovanovićevim rečima, postoji nekoliko opština u Srbiji u kojima redovni lokalni izbori slede kasnije od 2. juna.

– Ali kao što je primorao svoje ghradonačelnike da podnesu ostavke da bi izbori bili 17. decembra isto je tako mogueć da, uz dobru ili nametnutu političku volju, to uradi i da se svi izbori održe 2 juna – kazao je Jovanović nakon potpisivanja Dogovora o slobodnim izborima koji su potpisali predstavnici ProGlasa i opozicje, liste SPN i koalicje NADA.

Prema njegovim relčima, u tom dokumnetu se ne pominje datum izbora, jer potpisnici misle da je suština u ispunajvanju demokartskih izbornih uslova.

Predstavnica liste SPN Marinika Tepić je podsetila najboljeg studenta prava da pročita zakon još jednom.

Ona je navela da rok od 30 dana za raspisivanje izbora teče od 4. marta jer tada nije konstituisana Skupština Beograda.

– To što on svojom voljom hoće da ih raspiše u narednih 11. 12 13 dana to nije poslednji rok po zakonu. Tako da bi najbolje bilo da samozvani najbolji sudent prava pročita zakon još jednom. Može da ih raspiše u roku od 30 dana a poslendji rok za održavanje je 2. jun – navela je ona.
Za jednog od lidera koalicije NADA, predsednika POKS Voislava Mihailovića Vučićeve izjave o terninima izbora su manipulacija datumima.
– Poslednji datum nije 28. april ili 13, maj nego 2. jun. Ima vremena za ispunajvanje izbora. A kada kažemo da nećemo pristati na to to znači da ćemo uložiti sve snage, kako u parlamentu i na ulici i učiniti sve što je u zakonskim okvirima da se izborimo za uslove. Ne pitajte nas danas kako, ali ćemo sve učiniti – zaključio je Mihailović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari