Šta naprednjacima ide u prilog, spajanje ili razdvajanje beogradskih i lokalnih izbora? 1Foto: BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ

Spajanje loklanih izbora u opštinama i gradovima u Srbiji sa novim izborima za Skupštinu grada Beograda nije realno. A ne može se očekivati ni da se novi izbori za beogradski parlament spoje sa lokalnim izborima u 17 beogradskih opština, smatraju sagovornici Danasa.

Dok se čeka konačna odluka SNS o terminu novog glasanja za sastav Skupštine Beograda, otvara se pitanje hoće li ti izbori da se spoje sa predstojećim lokalnim izborima u Srbiji ili možda bar sa izborima u beogradskim opštinama.

Redovni zbori na lokalnom nivou mogu biti raspisani najranije 120 dana pre isteka mandata ili najkasnije 45 dana pre isteka mandata, ali je do sada bila praksa da, ukoliko postoji odluka da se izbori spajaju, lokalne vlasti podnose ostavke iako u gradu imaju većinu.

Dakle, zakonski rokovi nisu prepreka. Uz to, pomeranje izbora za Skupštinu Beograda sa 28. aprila na neki dalji datum ostavlja mogućnost da se ispune neke od preporuka iz ODIHR izveštaja i umiri međuanrodna zajednica ali i opozicija koja preti bojkotom ako izbori budu krajem aprila.

Treba reći i da je predsednik Privremenog organa u Beogradu Aleksandar Šapić pre odluke o novim izborima za Skupštinu Beograda rekao da bi izbori mogli biti održani oko 20. maja. Najbliža nedelja tom datumu je 19. maj, pre toga 12. maj, a zatim 26. maj. Verski praznik Uskrs obeležava se 5. maja.

Ipak, izvršni direktor Cesid-a Bojan Klačar i politikolog Boban Stojanović takav razvoj događaja ne očekuju.

Klačar za Danas objašnjava da bi spajanje lokalnih i beogradskih izbora uključivalo masovno podnošenje ostavki gradonačelnika i predsednika opština kako bi se našao datum za uklapanje izbora.

Šta naprednjacima ide u prilog, spajanje ili razdvajanje beogradskih i lokalnih izbora? 2
Foto: Beta/Dragan Gojić

– Trenutno mi se čini da je pozicija SNS takva da nije realan scenario spajanja izbora. Nije realno jer je SNS zainteresovana za razdvajanje izbora u Beogradu od ostalih loklanih izbora u Srbiji. Realnije je da se prvo glasa u Beogradu. Kada, videćemo posle završetka konstituisanja Narodne skupštine. A posle Beograda, u letnjem treminu, da se ide na izbore u ostalim lokalnim samoupravama – objašnjava on.

Kako navodi, poslednji tremin za održavanje beogradskih izbora je 2. jun, s tim što SNS insistira, kako se čini, da to bude ranije, dok je prvi termin za uklapanje svih ili većine lokalnih samouprava 9. jun.

– To znači da može da bude i karatak razmak između dva izborna ciklusa, a može da bude čak i nekoliko meseci. Hipotetički, može se izabrati scenario sa većim razmakom između izbora, ako se izbori u Beogradu budu organizovali 28. aprila a da se ne žuri sa loklanim i oni budu krajem juna ili početkom jula – kaže Klačar.

Na pitanje mogu li se bar spojiti izbori za Skupštinu Beograda sa izborima za skupštine 17 opština glavnog grada koji su održani 2020. odgovara da ni taj scenario ne može da se sprovede bez podnošenja ostavki.

– To je pitanje strateške procene SNS. Ako bi strateška procena bila da se organizuju ti izbori u 17 opština zajedno sa gradskim našlo bi se rešenje. Ali smatram da će biti odvojeni iz dva razloga. Prvo, sve izjave svih najvažnijih rukovodilaca SNS su išle u tom pravcu da beogradski izbori izbori treba da budu što pre. Dva, verovatno je procena SNS takva da je bolje organizovati prvo gradske izbore u Beogradu u kratkom periodu u kojem se oni mogu brže konsolidovati (spremiti za izbore) nego opozicija. A da se onda ide na loklane, na kojima će oni, iz njhove perspektive govoreći, kao mogući izborni pobednici imati psihološki vetar u leđa. Mislim da je to ideja zbog koje se ide na razdvajanje izbora. Onaj ko bude izborni pobednik u Beogradu može da računa na bolji rezultat i na lokalnim izborima i olakšava im izbornu trku – kaže Klačar.

I objašnjava zašto.

– Postoji desetak opština i gradova u Srbiji u kojma SNS može da bude izazvana. Tu se misli na velike gradske opštine u Beogradu, Novi Sad, Niš, donekle Čačak. Mislim da je procena SNS takva da ako pobede na gradskim izborima u Beogradu, broj kritičnih opština može biti smanjen vodeći se pretpostavkama da će oni učesnici izbora koji izgube biti demotivosani a njihovi birači apatičniji. Drugo, izbori će biti na leto, i pod tri, lokalni izbori ne privlače toliku pažnju. Koliko god da su važni, oni neće privući pažnju izolovini od nacionalnih ili beogradskih izbora. Ako se vratimo u prošlost kada lokalni izbori nisu spajani sa nekim važnim nacionalnim izborima, znamo da izlaznost nije bila na nivou nacionalnih – pojašnjava Klačar.

On skreće pažnju na to da SNS prilikom odlučivanja verovatno gleda puno faktora, od reakcija unutrašnje javnosti preko međunarodne zajednice do istraživanja.

I Boban Stojanović misli slično. Prema njegovim rečima, nije moguće spojiti lokalane beogradske izbore ako bi gradski bili 28. aprila.

– Postoji opcija za kraj maja, ali niko iz vladajuće većine nije pričao o tome. To im nije u interesu i tu tražim i potencijalni razlog zašto je vlast odlučila da se ide na nove izbore u Beogradu i to na način da se oni održe zakonski pre roka redovnih lokalnih izbora što je u junu ili julu. Vlast je mogla da izabere predsednika Skupštine grada Beograda a da ne izabere gradonačelnika i da dobije još vremena za ulazak u kasnije termine. Mogao je proces da se produži ali nije – konstatuje on.

Šta naprednjacima ide u prilog, spajanje ili razdvajanje beogradskih i lokalnih izbora? 3
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Kako kaže, jedan o razloga zašto nije, treba tražiti u tome da bi eventualna samostalna većina SNS pokreta na izborima u Begradu jako demotivišuće delovala na birače pred redovne izbore u beogradskim opštinama u kojima je SNS loše prošao na izborima u decembru.

– Verujem da im je cilj da razočaraju birače opozicije za lokalne izbore, koji bi bili demotivisani da opet izađu na izbore za dva meseca. Bila bi verovatno i niska izlaznost, a SNS će pokušati da izvuče svoje glasače. Ako izbori budu na leto, dobar deo Beograđana neće biti ni u gradu i SNS će probati da zadrži od Zvezdare do Starog grada. To je jedna od razloga zbog kojeg se ide na vanredne izbore u Beogradu i na razdvajanje njih od lokalnih izbora – zaključuje Stojanović.

Podsetimo, lokalni izbori u Srbiji održani su 21. juna 2020. Građani su tada glasali i za narodne i pokrajinske poslanike. Redovni loklani izbori slede na leto ove godine. U međuvremenu, 2022. i 2023. održani su novi republički izbori. Prošle godine održani su i vanredi pokrajinski i lokalni izbori u 66 opština i u gradu Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari