Koji su rokovi za nove izbore u Beogradu? 1Mesto: Beograd Datum: Mon Feb 19 09:53:07 CET 2024 Dogadjaj: POLITIKA - Predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" ušli su u salu gde će danas biti održana konstitutivna sednica Skupštine grada i razvili transparente Fotoreporter: Marko Dragoslavić Ličnosti: Izvor: FoNet

Ako skupština Beograda ne bude konstituisana u roku, novi izbori mogući do kraja maja.

Ukoliko Skupština grada Beograda ne bude konstituisana do 3. marta, počinje da teče rok od mesec dana za predsednika Skupštine Srbije da raspiše nove izbore u Beogradu.

Predsednik Skupštine to može da uradi bilo kojeg dana u tom roku, pa u zavisnosti od toga, a znajući da predizborna kampanja mora da traje od 45 do 60 dana od dana raspisivanja izbora, te ako se po pravilu izbori održavaju nedeljom, izbori potencijalno mogu biti održani najranije 21. aprila, a najkasnije 26. maja.

Ukoliko odbornici do 3. marta, kada ističe zakonski rok od dva meseca posle objavljivanja izbornih rezultata, konstituišu skupštinu, odnosno verifikuju mandate i izaberu predsednika i sekretara gradske skupštine, od tog trenutka teče rok od mesec dana za izbor gradonačelnika.

Ukoliko gradonačelnik u tom roku ne bude izabran, onda predsednik Narodne skupštine ima rok od dva meseca da raspiše izbore, pa bi oni mogli potencijalno mogli da budu održani tek krajem juna.

Tako bi se otvorila mogućnost da se svi lokalni izbori planirani za ovu godinu održe istovremeno.

Redovni zbori na lokalnom nivou mogu biti raspisani najranije 120 dana pre isteka mandata ili najkasnije 45 dana pre isteka mandata, ali je do sada bila praksa da, ukoliko postoji odluka da se izbori spajaju, lokalne vlasti podnose ostavke iako u gradu imaju većinu.

Tako postoji mogućnost da, ukoliko beogradska skupštine ne bude konstituisana u zakonskom roku, i u ostalim gradovima istog dana gradonačelnici i predsednici opština podnesu ostavke i počne da teče rok za raspisivanje izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari