Sve strategije fantomskih glasača su mnogo vidljivije u manjim sredinama: Da li nas na prolećnim izborima čekaju nove glasačke migracije? 1Photo: Milos Tesic/ATAImages

Poslednje izbore obeležile su masovne izborne nepravilnosti, potencijalna krađa glasova, i upečatljive biračke migracije. Na proleće ove godine u oko 44 lokalne samouprave, održaće se lokalni izbori, među kojima su i beogradske opštine, i gradovi Novi Sad i Niš. Dok profesor Fakulteta političkih nauka Miloš Bešić smatra da se vlast od izbornih migracija opekla, opozicija je sasvim sigurna da će vlast ponoviti ovu izbornu mahinaciju.

Iako je Beograd u decembru imao lokalne izbore na gradskom nivou, na proleće će se održati i opštinski izbori.

Predsednik Slobode i pravde Dragan Đilas, nedavno je izneo podatke o brisanju glasača iz biračkog spiska Beograda. Naime, u glavnom gradu u januaru ima 1.608.414 birača ili 5.000 manje nego u decembru na lokalnim izborima.

Lokalni opštinski izbori održaće se i u Novom Sadu i Nišu, gde je na parlamentarnim izborima Srpska napredna stranka odnela pobedu.

Sve strategije fantomskih glasača su mnogo vidljivije u manjim sredinama

Miloš Bešić, profesor na Fakultetu političkih nauka, smatra da se Srpska napredna stranka opekla sa strategijom koju je primenila na beogradskim izborima i da bi sada, ako nastavi sa tom strategijom, dodatno opteretila geopolitički položaj i njen status u očima posmatrača međunarodne zajednice.

Sve strategije fantomskih glasača su mnogo vidljivije u manjim sredinama: Da li nas na prolećnim izborima čekaju nove glasačke migracije? 2
foto Medija centar

„Nema nikakve sumnje da će opozicija sada budnije da motri takve mogućnosti, biće preventivnija. Ukoliko bi se nakon svega što se dešavalo na beogradskim izborima to nastavilo u drugim lokalnim sredinama, dodatno bi narušilo ukupan integritet, ne samo izbornog procesa, nego i stanovišta vlasti Srpske napredne stranke“, navodi Bešić.

Sve strategije fantomskih glasača su mnogo vidljivije u manjim sredinama, objašnjava Bešič, ako to pokušaju da rade, sve će to biti eksplicitnije i štetnije po vlast.

„Da nije došlo do delucijacije te prakse na izborima 17. decembra, verovatno bi Srpska napredna stranka nastavila sa tom strategijom. Meni se čini da sada to neće raditi, biće im veća šteta nego korist“, kaže Bešić.

Opštinski izbori u Beogradu su vrlo značajni za opoziciju, međutim, Bešić smatra da će opoziciji biti vrlo teško da mobiliše svoje glasače u meri u kojoj postoji podrška ukoliko se izborna utakmica u Beogradu završi na ovaj način.

„Ishod tih izbora će zavisiti od konačnog raspleta situacije na nivou čitavog grada, zavisiće da li ćemo imati ponovljene izbore ili ne, ali će zavisiti i od liste Mi- Glas iz naroda, odnosno da li će pojedinci iz te liste ući u koaliciju sa Srpskom naprednom strankom. Od tog ishoda, šta se bude dešavalo na nivou još nerazrešenih izbora na teritoriji Beograda, zavisiće i ishod izbora beogradskih opština“, navodi Bešić.

Opozicija smatra da će ponovo doći do izbornih migracija

Poslanik koalicije Srbija protiv nasilja Janko Veselinović, smatra da je plan vladajuće stranke da i na prolećnim izborima dođe do izbornih migracija. Srbija protiv nasilja, zajedno sa drugim opozicionim strankama neće dozvoliti da se izborna krađa ponovo dogodi, a nada se da će imati i pomoć međunarodnih zajednica.

Janko Veselinović
foto FoNet Milica Vučković

„Izbornu krađu u Beogradu su osmislili tako što su podelili Srbiju na mesta gde se održavaju izbori i gde se ne održavaju kako bi migrirali birače. Prolećne izbore su na isti način postavili, po njima bi to bili samo opštinski izbori i tako bi selili birače iz opština u kojima imaju većinu u opštine u kojima je nemaju. Ako ne rešimo pitanje krađe u Beogradu, oni će sa njom nastaviti. Siguran sam da mi i građani to nećemo dozvoliti, da neće biti izbora u kojima oni guraju birače u kombije, autobuse i voze ih u drugu opštinu“, kaže Veselinović.

Već nakon objavljivanja rezultata decembarskih izbora, koalicija NADA upozorila je da Novi Sad čeka ista sudbina koju je dočekao Beograd. Naime, oni tvrde da je u toku masovno upisivanje glasača iz Republike Srpske u izbornu listu Novog Sada.

Veselinović navodi da bi sudbinu Beograda sasvim sigurno doživeo i Novi Sad, ukoliko se to ne bi sprečilo već od početka migracija birača.

„Pokret za preokret ima saznanja da su u Novi Sad upisivali ljude van Novog Sada. Imamo informaciju, koju ćemo narednih dana dokumentovati, da su u jednoj kući u Bukovcu prijavili 80 birača. Oni će to raditi i u narednom periodu. SNS je na ovim izborima, ako posmatramo Novi Sad, izgubio izbore, Srbija protiv nasilja je zajedno sa Novim DSS-om i drugim opozicionim strankama dobila više glasova od SNS-a i SPS-a“, kaže Veselinović.

Vladajuća stranka će prvenstveno raditi na tome da se u Novom Sadu ponovi situacija koja je zadesila Beograd, ističe Veselinović. Siguran je da će se sve opozicione stranke zajedno sa građanima u ovom gradu oštro usprotiviti tome, koristeći sva moguća sredstva, od borbe u institucijama do borbe na ulicama.

Opštinski izbori u Beogradu, bez ponavljanja gradskih izbora, ne bi imali smisla, jer bi se jedna izborna krađa legitimisala, objašnjava Veselinović. Kroz preseljavanja građana u druge opštine po Beogradu opet će ponoviti izbornu krađu.

Ističe da izbori u Beogradu moraju da se ponove, da se organizuju i gradski i opštinski izbori istovremeno. Svako razdvajanje tih izbora bi podrazumevalo manipulaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari