ProGlas i opozicija potpisali dogovor o slobodnim izborima 1Foto: print screen N1

Predstavnici opozicije i inicijatori ProGlasa potpisali su sporazum o neophodnim izbornim uslovima za slobodne i poštene izbore, prenosi N1.

„Danas 9. marta 2024. predstavljamo srpskoj javnosti dogovor za slobodne i poštene izbore. Potpisivanje ovog dogovora samo je početak stvaranja jednog širokog fronta koji treba da omogući minimum koji nam je uskraćen, a to su pošteni i slobodni izbori, kao preduslov slobodne i demokratske Srbije“, poručio je jedan od inicijatora ProGlasa, reditelj Dragan Bjelogrlić.

Na poziv ProGlasa na sastanak su došli koalicija Srbija protiv nasilja, NADA i pokret Dveri.

U tom dokumentu se u pet tačaka navodi šta treba da bude ispunjeno da bi izborni proces bi regularan, prenosi Nova. rs.

Članica Proglasa, glumica Svetlana Bojković pročitala je okupljenima u Envoj centru tekst dogovora, u kome se pod prvom tačkom navodi zahtev za sprovođenjem preporuka ODIHR-a, a kao posebno važno ističe se zahtev o reviziji postojećeg biračkog spiska.

U potpisanom Dogovoru se traži od javnog servisa da blagovremeno i istinito izveštava građane o toku izbornog procesa, ali i da svi koji na izborima budu učestvovali budu ravnopravno zastupljeni na javnom servisu.

Potpisnici zahtevaju da izbori u ostalim lokalnim samoupravama budu održani u istom danu kada i izbori u Beogradu.

„Upozoravamo da ponovljeni izbori zakazani u kratkom roku i odsustvu izmene izbornih uslova neće biti ni slobodni ni pošteni, i da na njih nećemo pristati“, navodi se u četvrtoj tački.

Za kraj se navodi zahtev za ustanovljavanje pravne i političke odgovornosti za izborne neregularnosti, a pozivaju se i sve političke organizacije koje su sa tačkama saglasne da pristupe dogovoru.

Bjelogrlić je rekao da ovaj dogovorizraz dobre volje i pokušaj da na miran i zakonit način stave do znanja vlasti i građaniam Srbijde koji su to minimalni uslovi da se jedan proces uopšte može nazvati izborima.

On je rekao da uprkos slučaju Male Krsne, kojim se pokazuje da vlast ne odustaje od izbornih mahinacija, i dalje veruju  da je dijalog o izbornim uslovima jedini ispravan put, jer bi svaki drugi mogao biti opasan po Srbiju.

Prema njegovim rečima, ProGlas neće biti deo nijedne izbrne liste niti koalicije i da su tu jer smatraju da je njihova dužnost da učine sve da se obezbede demokratski uslovi za izbore.

„Dogovor za slobodne, fer, demokratske i poštene izbore je jedinstvena prilika da najpre Beograd učinimo slobodnom teritorijom, a nakon toga i sve ostale gradove u Srbiji“,  izjavila je Marinika Tepić ispred Koalicije Srbija protiv nasilja nakon potpisivanja dogovora predstavnika opozicije i inicijatora ProGlasa.

Ona je dodala i da je ProGlas ohrabrio građane u proteklom periodu i informisao ljude kako da se usprave u Srbiji u kojoj je, kako je navela, toliko poniženih, ucenjenih i zastrašenih ljudi.

„Aleksandar Vučić vlada strahom. Glavni alat mu je medijska scena koju je gotovo u potpunosti porobio, a glavni mehanizam mu je vladanje strahom. Svedočimo, uprkos otkrivanju i dokumentovanju fantomskih birača, poslednjem slučaju od pre dva dana građana Male Krsne gde zloupotrebljavaju njihovu nevolju i ugrožen socijalni status da ih učine novim biračima u Beogradu“, rekla je ona.

Prema njenim rečima to je dokaz da je opozicija pobedila u Beogradu, a da su, kako je rekla, kradljivci iz vlasti mahinacijama pokušali sebi da pripišu tu pobedu.

„Vučić sada unosi dodatni strah promovišući politiku trećeg svetskog rata, i time da je ugrožen suverenitet naše države u Beogradu. Zbog toga je jako važno što smo ovaj dogovor postigli i važno je da na ovom putu ostanemo složni do kraja“, zaključila je Tepić.

U ime koalicije NADA dogovor je potpisao Vojislav Mihailović, lider POKS.

On je rekao da predsednik Vučić vlada na osnovu straha i laži.

Prema njegovim relima, koalicija NADA ima primarni cilj smenu vlasti.

– Nažalost to nije moguće završiti tako brzo. Izbori 17. decembra su činjenično su pokradeni. To je jedna brutalna krađa. Mi lopova moramo nazvati lopovom i ovo nisu novi nego ponovljeni izbori, jer je lopov uhvaćen u krađi i prinuđen je d aizbore raspiše ponovo – kazao je Mihailović.

On je naveo da, kao bivši gradonačelnik, zna sa koliko novca s eraspolaže, ali da u Beogradu nema napretka.

Inicijativa ProGlas pozvala je 7. marta sve stranke da formulišu dogovor o uslovima za fer i poštene izbore.

Ti uslovi, kako je navedeno, ticaće se sređivanja biračkog spiska i poštovanja preporuka ODIHR, kao i situacije u medijima, pre svega otvranja javnog servisa, kao i predstojećih beogradskih izbora koji su pred nama.

ProGlas je ukazao da ovo nije situacija koja treba da bude stranački obojena, već sistemski problem koji treba da se reši u Srbiji, s obzirom da postoje oni koji kažu da su ovo bili najčisitiji izbori do sad, ali i oni koji kažu da su bili neregularni.

Sama inicijativa će tokom marta ići kroz Srbiju i upoznavati građane sa svim tim.

Takođe, njihovi predlozi biće ponuđeni na potpis ne samo zainteresovanim političkim partijama, već i svim drugim činiocima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari