"To je posao političkih stranaka": Zašto ProGlas neće izaći na nove izbore? 1Foto: Printscreen/Youtube/Medija Centar

Inicijativa nestranačkih javnih ličnosti ProGlas neće učestvovati u „borbi za vlast i moć“, potvrđeno je za Danas iz te inicijative. Dok će saradnja sa političkim strankama u pogledu rasvetljavanja izborne krađe postojati, pokret ostaje van izborne trke.

O formiranju jedinstvenog opozicionog bloka i ujedinjenju opozicionih partija sa drugim nestranačkim pokretima moglo se čuti i od strane političara i potpisnika ProGlasa.

Od opozicionih političara, predsednik Stranke slobode i pravde, Dragan Đilas je govorio izlasku na izbore u jednoj koloni koja bi uključivala sve one koji su protiv vlasti i rekao da bi “voleo da se u celu priču uključe i javne ličnosti koje su jasno kritikovale režim”.

Biljana Stojković, kopredsednica stranke Zajedno je u izjavi za Danas takođe pozdravila insistiranje ProGlasa na ispunjenju zahteva za poštene i fer izbore i rekla da će određena vrsta “društvene opozicije” biti okosnica u svakom budućem delovanju.

Sa druge strane, Ivanka Popović, bivša rektorka Univerziteta u Beogradu i profesorka Tehnološko-metalurškog fakulteta, u gostovanju na televiziji N1 potvrdila je saradnju ProGlasa sa “svim političkim akterima koji imaju dokaze i veruju da su izbori bili pokradeni”.

Popović smatra da je ovo deo “većeg okupljanja” i širenja fronta u kom bi svako imao svoju ulogu u borbi za slobodne izbore.

Naglasila je i da ProGlas “nije politička stranka, ali da jeste društveno angažovana inicijativa”.

Takođe, najavila je da će ProGlas krenuti sa tribnama po Srbiji od druge polovine marta, na kojima će puštati i film o izbornoj krađi koji će biti povod za razgovore sa građanima.

"To je posao političkih stranaka": Zašto ProGlas neće izaći na nove izbore? 2
Foto: FoNet/Nenad Djordjević

Da se članovi ProGlasa neće priključiti izbornoj trci kao politička partija, potvrdio je za Danas i profesor Fakulteta političkih nauka i potpisnik te inicijative Filip Ejdus.

Na pitanje da li će se ProGlas učestvovati na opozicionim izbornim listama Ejdus kaže da je odgovor “kategoričko ne”.

“Nećemo se uključivati u borbu za vlast i moć, to je posao političkih stranaka, a ProGlas to nije i neće učestvovati u političkoj kampanji ni na koji način” dodao je Ejdus.

Kao i do sada, ProGlas će aktivno održavati komunikaciju sa građanima organizovanjem tribina po zemlji. Ipak, teme tribina će ovog puta biti drugačije i ticaće se izbornih neregularnosti.

“Mi smo ranije pozivali građane da izađu u što većem broju na izbore, ali sada se borimo da istina izađe na videlo i da skrenemo pažnju na izborne neregularnosti,” rekao je Ejdus i dodao da je “na tom putu svako ko misli isto i želi da doprinese toj borbi pozvan da se uključi”.

“ProGlas je inicijativa formirana sa vizijom sistemskih i temeljnih promena u društvu i radićemo aktivno na tome da ih ostvarimo, zajedno sa svima pa i političkim strankama,” zaključuje Ejdus.

Podsetimo, potpisnici ProGlasa su nakon izbora održanih 17. decembra organizovali niz akcija kojima su skretali pažnju na izborne neregularnosti. Poslednje u nizu su podnošenje prigovora Radio televiziji Srbije zbog nekvalitetnog izveštavanja i iznošenje spiska minimalnih uslova za održavanje narednih izbornih procesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari