Opozicija tvrdi da su sve opcije otvorene - od bojkota, preko građanske neposlušnosti, do uličnih protesta: Da li će se izborni uslovi promeniti? 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Zakazivanje beogradskih izbora za 28. april ima za cilj da spreči sprovođenje preporuka ODIHR-a i zahteva opozicije, kao i da se dočeka praznik i isprazni Beograd, pa da umesto Beograđana glasaju dovedeni i fantomski birači. Na takav naprednjački plan se neće pristati“, poručuju sagovornici Danasa iz dela opozicije. Navode da su u opticaju za ovu borbu sva moguća sredstva – od dodatnog pritiska preko međunarodnih institucija, preko poziva na različite vidove građanske neposlušnosti, pa sve do fizičkog sprečavanja da se ti izbori održe na taj dan. Ipak dodaju da je još rano za prejudiciranje konačnih stavova.

Važno je, kako kažu, da se implementiraju preporuke ODIHR-a, odnosno poboljšaju izborni uslovi, kako se ne bi ponavljale zloupotrebe od 17. deembra. Ono što je crvena linija ispod koje neće ići su otvaranje biračkog spiska i otvaranje medija za drugačije mišljenje.

„Nama je sasvim jasno da su planovi Aleksandra Vučića oko beogradskih izbora takvi da poveća svoju šansu u osvajanju Beograda, a da istovremeno smanji i domaći i međunarodni pritisak na sebe zbog pokradenih decembarskih izbora. Zbrzavanje datuma za 28. april ima za cilj da spreči sprovođenje zahteva, kao i da se dočeka praznik i isprazni Beograd, pa da umesto Beograđana glasaju dovedeni i fantomski birači. Na takav naprednjački plan se neće pristati“, ističe za Danas Biljana Stojković, kopredsednica stranke Zajedno.

Prema njenim rečima opoziciji je jasno da su protekli izbori doneli veliko razočarenje među građane, te bi ponovno učestvovanje na nameštenim izborima produbilo apatiju i značajno umanjilo izlaznost i među onima koji ostanu u Beogradu tokom praznika.

Ona ističe da je veoma značajna činjenica da je ProGlas sasvim čvrsto stao uz zahteve za poštene i fer izbore. Prvi put se jasno komunicira ono što zovemo „društvena opozicija“ i ujedinjavanje različitih društvenih snaga. U svakom budućem delovanju to će biti okosnica i dodata snaga.

„U narednih par nedelja isključivo će se raditi na pritisku na vlast da se uradi ono što je obećano ODIHR-u i drugim evropskim telima, uključujući i odlaganje izbora dok se uslovi ne dovedu u red. Ukoliko se ni to ne desi, odnosno ako Vučić proceni da pod promenjenim okolnostima ne može da se nada pobedi, što je više nego realna procena, na izbore se ne može izaći“, navodi Stojkovićeva.

Na pitanje kakvom stavu je bliža opozicija izaći , ili ne na izbore, sagovornica Danasa kaže da postoje različita mišljenja u okviru koalicije po ovom pitanju, ali se većinski smatra da je takva situacija nedopustiva.

Na taj način, kako kaže, opozicija bi sama sebi vezala i noge i ruke sa još konopaca i dodala još par tona tegova u izbornoj trci.

„I tada bi, moramo biti svesni, krivica bila samo naša“, kaže potpredsednica strane Zajedno.

Prema njenim rečima u opticaju za ovu borbu su sva moguća sredstva – od dodatnog pritiska preko međunarodnih institucija, preko poziva na različite vidove građanske neposlušnosti, pa sve do fizičkog sprečavanja da se ti izbori održe na taj dan.

„Pasivan bojkot ne može biti opcija, jer to znači predaju. Za sada se ne može do kraja pretpostaviti kako će se stvari odvijati, ali ima nas spremnih za sve moguće vidove otpora, čak i po cenu toga da se oni „saradljiviji“ izlože javnosti, što će se neminovno desiti. Nije ovo vreme za kalkulacije, već za nepoštednu borbu. Naglašavam da je podrška ProGlasa od ogromne važnosti jer je njihov ugled i potencijal da dopru do ljudi ogroman“, poručuje Stojkovićeva.

Da treba pružiti otpor ovoj vlasti, ukoliko ne obezbedi fer i poštene uslove smatra i Vojisilav Mihailović, predsednik POKS-a. On je ubeđen da celokupna opozicija, bez izuzetaka, neće pristati na Vučićevu igru, da se organizuje nova izborna krađa, tako što bi se izbori organizovali što pre i da se ponovi ceo scenario od 17.decembra prošle godine.

„Naš odgovor tome mora biti jedinstven, ili pošteni i fer izbori, za koje je potrebno vreme da se organizuju tako što bi nepravilnosti koje je i ODIHR primetio bile otklonjene, ili nikakvi izbori. Uveren sam da bi nas građani podržali u ideji da umesto predizborne kampanje imamo proteste kakvi su bili 1996. i 1997. godine i finale protesta 28. aprila kada ćemo izbore imati na ulici. Tog dana građani treba da izađu ispred svojih biračkih mesta i da iskažu svoje nezadovoljstvo ne samo izbornom krađom, nego i celokupnim sistemom koji vlada, pljačka i rasprodaje Srbiju“, navodi Mihailović.

Na pitanje veruje li da će vlast ustuknuti pred stavovima opozicije, sagovornik Danasa odgovara da ako Vučić ima i malo svesti o interesu ovog naroda i države, pristaće na kompromis.

„Odustaće od izbora 28.aprila i dozvoliće brisanje iz biračkog spiska glasača sa lažnim prebivalištima koje je dovozio autobusima u Beograd na glasanje. Ako ne bude imao mudrosti, imaće haos i ozbiljne probleme i on i njegova vlast“, napominje lider POKS-a.

Miloš Pavlović, potpredsednik Narodnog pokreta Srbije, ipak, smatra da je rano da se pretpostavja kakvi će biti konačni koraci opozicije i kakvu će oni odluku naposletku doneti.

„Trenutno smo posvećeni tome da se izborimo za izborne uslove koji garantuju slobodne i fer izbore, odnosno za ono što je moguće u što kraćem roku poboljšati, naročito sređivanje biračkog spiska i objektivno izveštavanje medija. U slučaju da izbori budu 28. aprila bez ikakve promene u izbornim uslovima o delovanju opozicije odluka će biti doneta na predsedništvu koalicije kao i do sada što smo donosili sve najvažnije odluke“, navodi Pavlović.

I Filip Tatalović, poslanik Demokratske stranke, kaže da su sve opcije i dalje na stolu, od izkaska na izbore, ukoliko se stvore nekakvi izborni uslovi, preko građanske neposlušnosti, opcije bojkota, a ima i opcija o kojima još nije razgovarano.

„O tome šta će biti konačan stav opozicije znaće se nakon zajedničkog sastanka organa koalicije SPN. Mi ne želimo da unaprda obelodanimo Vučiću koji su naši planovi i šta su naredni koraci“, kaže Tatalović.

Upitan na osnovu čega veruje da će građani podržati opciju građansku neposlušnost, koja je uvek išla na štetu samih građana, Tatalović kaže da je važno da svi shvate da građani ne glasaju na izborima da bi političari imali posao i da bi njima bilo bolje. Glasju zato što oni veruju da su potrebne promene u ovom društvu i mnogo puta su pokazali zrelost u tome i obračunali su se sa mnogo ozbiljnijim diktarorima od Aleksandra Vučića.

„Ne bih potcenjivao građane i to da li će oni izaći na eventualne proteste, ili se priključiti nekom obliku neposlušnosti“, zaključuje Tatalović.

I potpredsednik Nove Demokatske stranke Srbije Predrag Marsenić potcrtava da su osnovni zahtevi opozicije fer i pošteni izbori.

„Tražimo, između ostalog, sređivanje biračkog spiska i ravnomernu zastupljenost u medijima, što je nešto što se praktično podrazumeva prilikom svakih demokratskih izbora, osim u Srbiji. Rano je još uvek pričati o tome šta ćemo uraditi ukoliko se naši zahtevi ne ispune i otkrivati poteze unapred, ali verujte da sigurno nećemo sedeti skrštenih ruku“, zaključuje Marsenić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari