ProGlas sutra, na 9. mart, okuplja opoziciju da se dogovore oko uslova za beogradske izbore: Srbija protiv nasilja i koalicija NADA će se odazvati - "Svi, svi, svi" 1Foto: Printscreen/Youtube/Medija Centar

Sve stranke i pokreti koje čine koaliciju Srbija protiv nasilja kao i članice koalicije NADA (Novi DSS i POKS) odazvaće se pozivu ProGlasa na sutrašnji sastanak na formulisanje Dogovora o uslovima za poštene, slobodne i fer izbore.

Inicijativu ProGlas čine nezavisne javne ličnosti, koje ne pripadaju ni jednoj partiji, a okupili su se uoči decembarskih izbora kako bi izrazili svoj bunt i zabrinutost zbog izbornih uslova i načina vladavine režima Aleksandra Vučića.

Iza ProGlasa stalo je više stotina hiljada građanki i građana svojim potpisom, a najmasovnija okupljanja i protesti dogodili su se upravo u organizaciji ove inicijative.

ProGlas sutra poziva sve parlamentarne stranke u subotu 9. marta na dogovor.

Zabrinuti građani okupljeni oko ProGlasa pozivaju sve parlamentarne stranke koje smatraju da su izbori 2023. godine bili neregularni da nam se 9. marta u 10 sati u prostorijama Envoy centra, u Beogradu, pridruže u formulisanju Dogovora o uslovima za poštene, slobodne i fer izbore.

Kako se navodi u saopštenju ProGlasa, u 12 sati, održaće se konferencija za medije na kojoj ćemo najširoj javnosti predstaviti ovaj dokument, koji će u narednim danima biti ponuđen na potpisivanje i ostalim zainteresovanim strankama i grupama građana.

– Nema suverene države bez poštovanja suverenosti sopstvenih građana, čija su prava bitno ugrožena neregularnostima prethodnih izbora. U iščekivanju izjašnjavanja Ustavnog suda o regularnosti izbora, uprkos nalazima domaćih i međunarodnih institucija, građani Srbije nalaze se između potpuno suprotstavljenih iskaza: da se radi o neregularnim, odnosno da se radi o najpoštenijim izborima do sada. Poziv da se zajedno borimo (i izborimo) za poštene, slobodne i fer izbore, uz podrazumevanje demokratskih mehanizama i procedura, nema stranačke predznake, predstavlja civilizacijsku normu i na korist je celokupnog društva – piše u saopštenju ProGlasa.

ProGlas sutra, na 9. mart, okuplja opoziciju da se dogovore oko uslova za beogradske izbore: Srbija protiv nasilja i koalicija NADA će se odazvati - "Svi, svi, svi" 2
foto FoNet Ana Paunković

„Predstojeći izbori su borba dve Srbije“

Miroslav Aleksić, predsednik Narodnog pokreta Srbije, kaže za Danas da će se ta organizacija odazvati pozivu ProGlasa.

– NPS će se sutra odazvati pozivu Proglasa. Jako je važno da se zajedničkim snagama za normalizaciju izbornih uslova bore građani, stranke, civilno drustvo i ugledni pojedinci. Moramo zauzeti zajednički stav o ponavljanju beogradskih izbora, datuma održavanja i uslova koji se moraju ispuniti po preporukama ODIHR. Ti izbori će biti borba dve Srbije, slobodne i porobljene i zato je važno da svaki slobodomisleći pojedinac da svoj doprinos u toj borbi – zaključuje Aleksić.

ProGlas sutra, na 9. mart, okuplja opoziciju da se dogovore oko uslova za beogradske izbore: Srbija protiv nasilja i koalicija NADA će se odazvati - "Svi, svi, svi" 3
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

„Važno i imati ljude koji svojim ugledom jasno stoje iza svake slobodarske ideje“

Biljana Stojković, kopredsednica stranke Zajedno takođe potvrđuje da će sutra biti prisutna na sastanku sa inicijatorima ProGlasa.

– Stranka Zajedno snažno podržava ProGlas i uvek smo govorili da je njihov društveni značaj od ogromne važnosti za društvene promene. U ovom trenutku ne postoji relevantniji faktor koji može bolje i efikasnije pojasniti važnost borbe u kojoj se nalazimo, tj. iscrtati obrise demokratskih vrednosti kojima težimo. Svaki opozicioni birač dobro zna da su decembarski izbori pokradeni, ali je važno i imati ljude koji svojim ugledom jasno stoje iza svake slobodarske ideje. To uliva snagu pojedincima i budi osećaj solidarnosti, a značaj toga je u ovom trenutku nemerljivo veliki. Iskreno se nadam da će se naša saradnja dodatno produbiti budući da je svaki delić snage sada potreban. Ovo okupljanje smo počeli da zovemo „društvena opozicija“ – zaključuje naša sagovornica.

ProGlas sutra, na 9. mart, okuplja opoziciju da se dogovore oko uslova za beogradske izbore: Srbija protiv nasilja i koalicija NADA će se odazvati - "Svi, svi, svi" 4
Foto: FoNet/Milica Vučković

„Borba za izborne uslove nešto što mora da ujedini sve demokratske snage u Srbiji“

Naravno da podržavamo ovu inicijativu, kaže za Danas Pavle grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana, jer je, dodaje, borba za izborne uslove nešto što mora da ujedini sve demokratske snage u Srbiji.

– Nadam se da će ova inicijativa dobiti podršku i od ostalih političkih opcija, ali i od civilnog društva i da ćemo se na toj platformi izboriti za učešće u promeni izbornih uslova. Ključna stvar je da opozicija i civilno društvo budu deo grupe koja će se baviti implementacijom preporuka ODIHR-a i pripremom narednih izbora jer je to jedini garant da će naredni izbori biti fer i slobodni – zaključuje on.

ProGlas sutra, na 9. mart, okuplja opoziciju da se dogovore oko uslova za beogradske izbore: Srbija protiv nasilja i koalicija NADA će se odazvati - "Svi, svi, svi" 5
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

„Svi pod zastavu slobode“

Prema rečima Srđana Milivojevića, funkcionera Demokratske stranke, DS, baš kao i sve ostale članice koalicije Srbija protiv nasilja, odazvaće se ovom pozivu „kako bismo zajedno formulisali dogovor za poštene,slobodne i fer izbore“.

– Mi smo kao opozicione stranke uradili veliku stvar stvaranjem ove koalicije i sada je važno da se taj front proširi u jednu široku društvenu opoziciju kako bi pod zastavu slobode stale sve organizacije građanskog društva, sindikati, nevladine organizacije i svi slobodoljubivi i uspravni ljudi posvećeni idealima slobode, istine i pravde. Ovo je dogovor svih koji su namerni da spreče izbornu krađu i predizborne manipulacije kako bi se oslobodili mafijaškog režima koji na vlasti opstaje samo zahvaljujući izbornoj krađi. Biti na vlasti za Vučića znači biti na slobodi a ne u zatvoru i zato on tako beskrupolozno krade izbornu volju – kaže Milivojević za Danas.

Proglas je imao i ima veliku i značajnu ulogu u animiranju birača da izađu na izbore, dodaje.

– Samo ovako udruženi oko namere da stvorimo društvo u kome je neprikosnovena volja građana iskazana na slobodnim ta koja oblikuje jedno drustvo, možemo iskoračiti iz napredne kaljuge u kojoj našim životima upravljaju oni koji Oskara za režiju ove tragedije mogu da dobiju samo u Skaj apikaciji – zaključuje Milivojević.

Miloš Stanković iz Novi DSS potvrdio je za Danas da će na sastanku sa ProGlas biti prisutna i koalicija NADA.

„Značaj 9, marta“

U pozivu na dogovor, ProGlas je posebno naglasio značaj datuma – 9. mart.

– Pristupanje ovom Dogovoru 9. marta u senci je prisećanja na jedan dugi, tragičniji 9. mart, kada su u vrtlogu političkih podela, netrpeljivosti i mržnje izgubljena dva mlada života. Nažalost, neprihvatljive i neobrazložene poruke i govor mržnje koji se poslednjih dana i nedelja pojavljuje u političkom životu Srbije neodgovorno podstiče podele „do istrebljenja“ na patriote i izdajnike, gotovo nas uvodeću u predvorje stilizovanog građanskog rata. Šta je sledeće? Iskustvo nas uči da niko na to nema pravo! ProGlas zato apeluje na elementarno poštenje i odgovornost u političkom postupanju. Za početak je dovoljno da prihvatimo da neistomišljenici nisu isto što i neprijatelji – jednostavno, samo građani Srbije! Neka iskustva ne smemo dozvoliti da nam se ponove – zaključuje se u saopštenju ProGlasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari