Usvojen set novih zakona iz oblasti obrazovanja 1

Tokom septembra, narodni poslanici i poslanice, održali su jednu, vanrednu sednicu Narodne skupštine, odnosno proveli su ukupno pet dana u plenumu.

Za to vreme, po hitnom postupku, usvojena su dva zakona, Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakon o visokom obrazovanju. Za mesec dana, u proceduru Narodne skupštine ušlo je 37 predloga zakona – od čega je 16 predloženo od strane Vlade Srbije, dok su 21 zakon predložili narodni poslanici iz redova opozicionih političkih partija.

Novi Zakon o visokom obrazovanju uvodi niz novina u visokoobrazovne ustanove. Njime se uređuje sistem akreditacije kroz osnivanje Nacionalnog tela za akreditaciju, uvode se novi standardi, kao i postupak žalbe i procedure za izdavanje dozvole za rad i upis studenata tek nakon završene akreditacije institucije. Novim rešenjima predviđa se uvođenje kratkih programa studija i studija uz rad koji omogućavaju sticanje praktičnih znanja i veština u skladu sa potrebama tržišta rada. Kroz jedinstveni informacioni sistem prosvete uvode se registri akreditovanih studijskih programa, zaposlenih i studenata, kojima se dodeljuje Jedinstveni obrazovni broj za praćenje napretka u visokom obrazovanju i osnova za uvođenje novog sistema finansiranja. Proces rangiranja i upisa visokoškolskih ustanova je novim zakonom pretrpeo izmene i dopune. Naime, predviđeno je da visokoškolska ustanova upisuje kandidate uz priznavanje opšte, odnosno stručne mature za upis na akademske, odnosno strukovne studije. Pored toga, visokoškolska ustanova sama utvrđuje kriterijume na osnovu kojih se obavlja klasifikacija i izbor kandidata za upis na studije.

Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja uvode se i novine u sistemu upravljanja i rukovođenja ustanovama, pa će poslednju reč pri izboru direktora davati ministar. Zakonom je povećana odgovornost nastavnika za kvalitet nastave, ocenjivanje i postupanje u slučajevima kršenja zabrana, nasilja i diskriminacije, a utvrđeno je da se u penziju odlazi sa 65 godina. Predviđene su i novčane kazne za nasilje u školi, donošenje alkohola i narkotika. Zakonom se uvode i novi slučajevi za koje su predviđeni različite vaspitne i vaspitno-disciplinske mere, društveno koristan i humanitarni rad. Zakon predviđa mogućnost osnivanja opštinskih saveta roditelja, zatim osnivanje učeničkih kompanija i đačkih zadruga.

Tokom septembra aktivni su bili i odbori Narodne skupštine. Na 24 održane sednice, pored razmatranja seta zakona iz oblasti obrazovanja, o kojem su poslanici diskutovali na plenumu, razmatrane su i informacije o radu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Članovi Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu razmatrali su Informaciju o radu Ministarstva za drugi kvartal 2017. godine. Državni sekretar, Velimir Stanojević je obrazlažući Informaciju o radu istakao da su u izveštajnom periodu usvojene četiri uredbe i 31 pravilnik, od kojih je najviše u vezi sa sprovođenjem Uredbe o raspodeli i podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, tj. pravilnici za izgradnju i opremanje objekata, za mlade poljoprivrednike, za veterinarsku proizvodnju, ali i Pravilnik o upisu poljoprivrednih gazdinstava, Program mera zaštite zdravlja bilja itd. Stanojević je dodao da je objavljena i „Zelena knjiga“ za 2016. godinu.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je, obrazlažući informacije o radu Ministarstva odbrane za periode oktobar-decembar 2016. godine i januar-mart i april-jun 2017. godine, istakao da je prioritet rada Ministarstva u prethodnom periodu bila izrada strateških dokumenata i da je održano četiri sastanka Posebne radne grupe za izradu nacrta Strategije nacionalne bezbednosti Republike Srbije, Strategije odbrane Republike Srbije i Bele knjige odbrane. On je naveo da je u navedenom izveštajnom periodu izrađen i Nacrt dugoročnog plana razvoja sistema odbrane Republike Srbije. Članove Odbora je upoznao i sa izradom nacrta zakona i podzakonskih akata iz nadležnosti Ministarstva odbrane.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je obrazložio članovima Odbora za odbranu i unutrašnje poslove informacije o radu ministarstva, u periodima od oktobra do decembra 2016. godine i od januara do marta, odnosno od aprila do juna 2017. godine, ukazao na efekte preduzetih aktivnosti na suzbijanju kriminala i trgovine narkoticima, nasilja u porodici i visokotehnološkog kriminala. Ministar unutrašnjih poslova ukazao je i na realizovanu međunarodnu saradnju i aktivnosti Ministarstva u okviru pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu usvojio je Predlog odluke o izboru zamenika Tužioca za ratne zločine i povukao predlog koji je Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu uputio Narodnoj skupštini povodom razmatranja Predloga odluke o izboru zamenika javnog tužioca. Državno veće tužilaštva predložilo je Svetislava Rabrenovića za tužilačkog pomoćnika u Tužilaštvu za ratne zločine, a članovi Odbora su, većinom glasova, predložili Narodnoj skupštini da prihvati taj predlog.

Tokom septembra, Narodna skupština Repubike Srbije, potvrdila je mandate novim narodnim poslanicima, Aleksandru Šešelju (Srpska radikalna stranka) i Ani Čarapić (Srpska napredna stranka) koji su zazeli mesta narodnih poslanika, Aleksandre Đurović (Srpska napredna stranka) i Milovana Bojića (Srpska radikalna stranka), koji su dali ostavke pre isteka mandata.

Portal Danas u saradnji sa inicijativom Otvoreni parlament svakog meseca objavljuje mesečne izveštaje o aktivnostima u Skupštini Srbije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari