Valjevski Lokalni front ide na izbore sa Zelenovićevom „Akcijom” 1Foto: Ž.T.

Juče je u Valjevu je održana redovna skupština Udruženja građana Lokalni front. Najvažnija odluka ovog skupa bila je i formalno pristupanje Otvorenoj građanskoj platformi „Akcija” u čijem sastavu će valjevski Lokalni front izaći na najavljene aprilske izbore za poslanike Skupštine Srbije.

Tom prilikom, evidentirani su i prvi kandidati Lokalnog fronta koji će učestvovati u postupku predizbora za listu „Akcije” na ovim izborima.

– Naša saradnja sa Nebojšom Zelenovićem nije ništa novo, kaže za „Danas” odbornik Lokalnog fronta u Skupštini Valjeva i novoizabrani predsednik skupštine ovog valjevskog udruženja, Željko Trifunović.

Kao organizacija koja se od osnivanja bavila prevashodno lokalnim temama Lokakalni front Valjevo je pažljivo pratio način na koji je Zelenović, tada gradonačelnik Šapca, upravljao gradom koji je po mnogo čemu blizak i sličan Valjevu.

– Posebno smo cenili njegov rad u oblasti zaštite životne sredine i načina na koji su građani Šapca bili konsultovani o tome kako će se trošiti novac iz gradskog budžeta. Najzad, kada smo bili hapšeni zbog pokušaja da jednim performansom Vučiću skrenemo pažnju na aferu „Krušik”, on je bio prvi koji je stigao u Valjevo da nas podrži, ističe Trifunović.

Kako je Lokalni front pre tri godine praktično otvorio pitanje rešavanja problema drastično zagađenog vazduha u Valjevu, bilo je sasvim prirodno da nastave zajedničku borbu i u trenutku kada su pretnje životnoj sredini Srbije dobile i nove forme, sa Rio Tintom u Loznici i Eurolitijumom u Valjevu.

– U ovome su nam najpre Zajedno za Srbiju, potom i OGP „Akcija” i Ekološki ustanak, kao i „Ne davimo Beograd”, bili, prirodno veoma bliski i saradnja sa njima nije nijednog trenutka dolazila u pitanje. Odluka koju je donela Skupština Lokalnog fronta bila je samo formalna potvrda ovih odnosa, kako to zahteva naš Statut, navodi on.

Bilo je i pitanja, „da li ovim Lokalni front gubi svoju nezavisnost” a po Trifunoviću je odgovor je u članu 11 statuta „Akcije” – članice u potpunosti zadržavaju svoj pravni subjektivitet, nezavisnost i pravo na autonomno i samostalno delovanje.

Takođe, Skupština Lokalnog fronta Valjevo izabrala je i nove organe. Za predsednika Upravnog odbora izabran je Ivan Manić, potpredsednik je Predrag Savić, a ostali članovi Upravnog odbora LF Valjevo su Ljubomir Radović, Dejan Đerić i Adam Radosavljević.

Predsednik Skupštine udruženja je odbornik u Skupštini grada Valjeva Željko Trifunović, naš sagovornik, dok će predsedništvo Skupštine udruženja činiti i Draginja Ristić i Dragan Radosavljević.

Izabran je i tročlani Nadzorni odbor koji čine Milan Mijailović, Jasminka Nedeljković i Stevan Rašković.
Skupština Lokalnog fronta evidentirala je i prva četiri kandidata za učešće na predizborima, u postupku u kojem će građani, prvi put kod nas, odlučivati koga žele kao svog predstavnika u Skupštini Srbije.

Po njima to ne znači da je kandidovanje završeno. Naprotiv, postupak je još uvek otvoren za sve koji podrže zajednički „Zeleni dogovor za Srbiju”.

Kandidati iz Valjeva pritom će morati da se izjasne i o „Zelenom dogovoru za Valjevo” čiji će nacrt Lokalni front uskoro objaviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari