Vladimir Obradović: Vlada Srbije priznala krađu izbora 1foto: Danas

Odlukom da se Privremeni organ u Beogradu formira u skladu sa rezultatima izbora iz 2022., Vlada Srbije zapravo priznala da su izbori poništeni zbog izborne krađe, ocenio je danas član tog tela Vladimir Obradović, saopštila je Stranka slobode i pravde.

On je naveo i da je Vlada Srbije, tom odlukom, priznala „da je koalicija Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije pojačana „Šešeljem i radikalima“ izgubila izbore uz svu tu krađu“, piše u saopštenju.

Član Gradske izborne komisije Zoran Alimipić izjavio je ranije da, budući da nije konstituisana gradska Skupština nakon izbora u decembru prošle godine, Vlada Srbije mora da imenuje novi privremeni organ u Beogradu.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave potom je odbacilo navode Alimpića, tvrdeći da on pogrešno citira Zakon o lokalnoj samoupravi i „iznosi pravno potpuno neutemljeno tumačenje“.

Iz „Srbija protiv nasilja“ su ranije ukazivali da se beogradski izbori ponavljaju zbog izborne kradje dok su vladajuće stranke navodila da je reč o novim izborima jer buduća vlast nije formirana na osnovu rezulata decembarskog glasanja.

Iz SSP, koja je deo koalicije „Srbija protiv nasilja“ su preneli i da je Obradović kazao da “ (Aleksandra) Šapić, (Nikola) Nikodijević i (Aleksandar) Mirković moraju shvatiti da nemaju pravo donositi odluke koje nisu u nadležnosti Privremenog organa“.

Kako je Obradović, inače na decembarskim izborima nosilac liste „Srbij protiv nasilja“ ukazao, oni su to „redovno radili od njihovog imenovanja“, u tom telu.

„Moraju znati da to što govore da su ovo novi izbori, neće ih spasiti od odgovornosti za kupovinu glasova, zloupotrebu budžetskih sredstava – kao što je zakup bilborda za funkcionersku kampanju i sve druge izborne malverzacije…“, kazao je on.

Kazao je da se to se odnosi i na ono što su radili njihovi saradnici poput, kako je naveo, “ direktora Beogradske arene, Gorana Grbovića, koji je dozvolio da se u Areni organizuje sabirni centar za birače koji ne žive“ u Beogradu.

Smatra i da je „potpuno jasno da Beograđani neće ovu vlast“, piše u saopštenju.

Nakon izbora koji će biti organizovani pošto se primene preporuke Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), „koje treba da omoguće normalan izborni proces“, ova vlast otići u istoriju, dodao je.
evo embed:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari