"Vlast u Beogradu i Srpska lista su nas zvali Tačijevim i Kurtijevim Srbima, a oni sede sa njima u vladi": Opozicioni odbornik iz Zubinog Potoka o situaciji na Kosovu 1foto: Vojin Radovanović/Danas; EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD / POOL; FoNet/Instagram; Srpska lista/FB (Arhiva)

– Slobodno mogu da kažem da je nenormalno da predsednik jedne države nam kaže da se sprema Oluju, jer ako već ima takve informacije nek nas bolje obavesti, i alarmira međunarodnu zajednicu. Naravno narod je uplašen – svakodnevno na ulicama Severa se kreću ROSU specijalci sa dugim cevima, grade se neke nove baze za koje ne znamo čemu služe, uzurpira se privatna imovina, navodi za Danas Milija Biševac, iz Građanske inicijative „Za Zubin Potok“, jedini opozicioni odbonik u opštinama na severu Kosova.

On dodaje da se sve više ide ka scenariju koji bi značio proterivanje Srba.

– Ja sam danas ovde u Beogradu, ne znam šta me već sutra očekuje u Zubinom Potoku. Situacija je izuzetno napeta, a za sve to možemo da saznamo samo iz medija, jer niko građane ne obaveštava, navodi Biševac.

Koliko dobijate prostora i koliko se Vaša opoziciona reč i kritika čuju?

Naša inicijativa je osnovana 2020. godine i tada smo učestvovali na izborima. Imali smo dva odbornika, nakon ovih izbora imamo jednog odbornika. Izbori su tekli u nefer i nekorektnim uslvoima, bilo je dosta krađe od Srpske liste i kršenja zakona, u čemu su imali podršku Prištine kojaim je sve to omogućila. To se pokazalo i onda kada smo poslali pritužbe nakon izbora Centralnoj izbornoj komisiji na šta oni nisu reagovali, a čak su nam sve prijave odbili zbog nekih sitnica.

Medijski prostor dobijamo samo preko društvenih mreža. Nažalost Srpska lista i vlast u Beogradu sve nas koji drugačije razmišljamo i koji nismo deo Srpske liste nazivali su nas i Tačijevim Srbima, i Kurtijevim Srbima, iako smo mi samo hteli da se bavimo lokalnom politikom. Na mnoge druge načine hteli su da nas prikažu u lošem svetlu, a mi smo hteli da uredimos tanje u našoj opštini. Veliki pritisci SL su doveli do toga da nemamo više medijskog prostora. Čak smo tražili da se snimaju sednice, da bi sve bilo transparento, ali predsednik Skupštine i gradonačelnik su to odbijali, jer nisu hteli da se sve prikaže javnosti. Mi smo u Skupštini iznosili brojne probleme sa kojima se susrećemo, od nezaposlenosti do korupcije.

U nedavnom intervjuu KoSSev-u, u kom ste istakli da je u toku opšta kriminalizacija Severa Kosova, govorili ste i o pritiscima Srpske liste. Kakvi su pritisci u pitanju?

Kao što sam malopre naveo, od kad smo predali listu za kosovske izbore trpimo pritiske. Bitno mi je da napomenem da kao mlad čovek u početku nisam bio za izlazak na kosovske izbore, smatrao sam da njih ne treba izlaziti, ali mi je mišljenje promenio jedan mandat SL koji je pokazao da uopšte ne mare za narod, promenili smo odluku. To da smo i pored pritiska jedini na Severu dobili mandat govori koliko nam narod veruje, jer iznosimo prave probleme ljudi koji govore dole.

Što se tiče onih koji ne podržavaju kosovske institucije, oni nas prozivaju kao izdajnike. Ali mi smo svesni da nas je naša matična država Srbija naterala da izvadimo kosovske lične karte i pozivala da izađemo na kosovske izbore. Zato smo se i osnovali, kako bi se čula i druga strana. Ne vredi ćutati, dok većina građana na Severu Kosova ćuti, neki iz straha, neki uslovljeni radnim mestima, mi istupamo javno jer nije sve onako kako predstavlja Srpska lista i kako se predstavlja u Beogradu.

"Vlast u Beogradu i Srpska lista su nas zvali Tačijevim i Kurtijevim Srbima, a oni sede sa njima u vladi": Opozicioni odbornik iz Zubinog Potoka o situaciji na Kosovu 2
foto: Vojin Radovanović/Danas

Zašto Vi niste deo Srpske liste?

Od prvog dana osnivanja SL i samog programa kako je ona nastala smatramo da to kao projekat nije loše zamišljeno, jer smo svesni da samo kroz jedinstvo možemo doprinesemo boljitku našeg naroda. Problem ove stranke su kadrovi koji nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa politkom, niti ih interesuju problemi naroda na prosotru celog Kosova. Zato nismo hteli da budemo njen deo. Ne rade ništa za dobrobit naroda, već samo ispunjavaju svoje interese i vrlo često slušaju Beograd. Mi podržavamo našu matičnu državu, ali bi trebalo da donosiocima odluka u Beogradu prenesu naše probleme.

Čine li oni to?

Svi mi koji smo probali da dignemo glas proglašavani smo neprijteljima i Kurijevim i Tačijevim Srbima, dok su ti isti sedeli u vladi sa njima. Oni ne prenose ono što se dešava na terenu, a njihovo delovanje može da doprinese građanima. Oni govore da su jedini legitimni predstavnici Srba i Srbije, što nije tačno, jer smo i svi mi drugi građani i podržavamo Srbiju. Ipak, sve nas gledaju kao državne neprijatelje.

Koliko je srpska javnost na KiM upoznata sa non-pejperima i navodnim novim okvirima briselskog dijaloga koji su se pojavljivali u medijima?

Mi kao GI smo se oduvek zalagali za mir i dijalog jer jedino tako se može doći do reševanja problema i smirivanja tenzija između Srba i Albanaca, ali i svih drugih naroda na KiM. Ipak smatramo da je sam Briselski sporazum potpisan netransparentno. Čak smo imali neke prestavnike Srba koji su išli u Brisel i pregovarali o nečemu, a da apsolutno niko od naroda nije bio upućen u to šta se dešava. Srpska lista je izlazila za govornicu u Beogradu tada sa Markom Đurićem, a danas sa Petrom Petkovićem i pričali da smo pobedili 5:0, 10:0… A za to vreme su nam se gotovo sve institucije integrisale, skoro sve, sem zdravstva i školstva. Krši se i Briselski sporazum – ROSU specijalci dolaze na Sever, izašla je vest da su došli i pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS). Sam briselski dijalog i sporazum ne poštuje Priština, koja nije učinila nikakav pomak da osnuje Zajednicu srpskih opština, niti da bar kaže da to hoće da učini, ništa tu nije ispunjeno iako je to bio jedan od glavnih zahteva srpske strane. Građani se tek sada, moram da primetim, se osećaju prevarenim i vide šta se desilo. Tome govori u prilog i činjenica da je SL skoro htela da izađe iz insitucija, za šta je sada smatram već kasno.

Koliko je bi ZSO zapravo bila na dobrobit Srba na severu KiM?

Briselski sporazum Srbima i drugim nealbancima nije doneo ništa dobro. ZSO ne predstavlja ništa bitno što nama može da doprinese boljitku. To je samo još jedna maska zavaravanja Srba da možemo da živimo u miru, što jeste isključivo cilj.

"Vlast u Beogradu i Srpska lista su nas zvali Tačijevim i Kurtijevim Srbima, a oni sede sa njima u vladi": Opozicioni odbornik iz Zubinog Potoka o situaciji na Kosovu 3
Foto: Printscreen/TV Most

Imaš li utisak da Beograd i Priština ne dozvoljavaju normalan suživot Srba i Albanaca ili postoji lični animozitet među pripadnicima ova dva naroda?

Kao neko ko je rođen na KiM i živim tamo 30 godina, imao sam priliku da razgovaram sa Albancima, i sa mladim Albancima, koji siguran ni jednog trenutka više ne želi ni rat ni sukobe, niti bilo šta što može da pogorša situaciju. Nikome nije do rata. Političari su ti koji svakodnevnim podgrevanjem sitaucije i izazivanjem konflikata svojim nerazumnim izjavama, čime pokušavaju da zavade narod i da interakcija među nama bude zamršena. Imamo niz primera gde Srbi i Albanci rade zajedno, gde se trgovina u normalnih uslovima razvijala sigurno. Ali danas političari su ti koji podgrevaju situaciju. To mogu da kažem i za Srpsku listu i za Vladu Aljbina Kurtija, koja samo na takvim izjavama ubire poene, jer kao da su krenuli u lov na Srbe.

Je l u tom pogledu može da se posmatra i višemesečni narativ iz Beograda da se sprema nekakva „nova Oluja„? Osećate li strah da od toga da se ponovo dese scene traktora koji idu ka centralnoj Srbiji?

Slobodno mogu da kažem da je nenormalno da predsednik jedne države nam kaže da se sprema Oluju, jer ako već ima takve informacije nek nas bolje obavesti, i alarmira međunarodnu zajednicu. Naravno narod je uplašen – svakodnevno na ulicama Severa se kreću ROSU specijalci sa dugim cevima, grade se neke nove baze za koje ne znamo čemu služe, uzurpira se privatna imovina. Sve više idemo ka nekom scenariju, kao što ste naveli, Oluje. Ja sam danas ovde u Beogradu, ne znam šta me već sutra očekuje u Zubinom Potoku. Situacija je izuzetno napeta, a za sve to možemo da saznamo samo iz medija, jer niko građane ne obaveštava.

Kako je izgledao Vaš prelazak administrativnog prelaza?

I dalje postoje stikeri, a smatram da Srbi iz ovog sporazuma ništa korisno nisu dobili. Sa sprskom ličnom kartom mi ne možemo da se pojavimo ni u jednoj instituciji…

Mislite na srpske lične karte koje izdaju stanice MUP-a Srbije izmeštene sa KiM u Centralnu Srbiju?

Tako je, a ovo što sam rekao smo potrvrdili i onda kada je lider „Srpskog opstanka“ Aleksandar Arsenijević otišao na administrativni prelaz Merdare, koji sa srpskom ličnom kartom nije mogao da pređe. Ne možemo ništa njima da učinimo ni u bankama, ili bilo gde drugo na Kosovu. Priština ni jednog trenutka nije izrazila želju da prizna ta dokumenta, iako je to dogovoreno kao i mnoge druge stvari. Mi ništa nismo dobili, osim toga da RKS tablice mogu da se slobodno kreću po Srbiji.

Hoćete li da preregistrujete svoje vozilo na te RKS tablice?

Sada ne, zato što…

Čak i ako Vam preti konfiskacija?

To ne zavisi isključiuvo od mene kao građanina. Mi svi tražimo rešenje i mislimo da treba da se dođe do nekog pametnog rešenja, a ne da se nameću građanima rešenja za koje smatramo trenutno abnormalnim.

Ima li prostora da se rešenje nađe do 1. novembra koji je Priština označila kao rok za preregistraciju vozila sa sprskih na RKS tablice? Postoji li mogućnost da se ponovi situacija od 31. jula?

Pozivam i jednu i drugu stranu da sednu sto, jer naravno da mogu da nađu rešenje, a ne da se igraju ljudskim životima. Priština na silu svojim specijalci koji neprofesionalno obavljaju svoj posao da natera građane da se preregistruju, dok sa druge naš, da kažemo, predsednik i vlada nam govore da to ne treba da učinimo. Građani su i ranije na razne načine pokazivali protest, i kroz barikade, na šta smo uvek dobijali odgovor sile iz Prištine. Srećko Sofronijević je ranjen sa leđa u Zvečanu. Na njega je pucano bojevom municijom. Bilo kakvi incidenti danas ili barikade samo mogu da naprave veći haos i dovedu do stradanja ljudi. Priština samo na silu može da nas natera da preregistruje vozila.

"Vlast u Beogradu i Srpska lista su nas zvali Tačijevim i Kurtijevim Srbima, a oni sede sa njima u vladi": Opozicioni odbornik iz Zubinog Potoka o situaciji na Kosovu 4
Predstavnici Srpske liste sa Đurićem Foto: FoNet (Arhiva)

Osećate li bilo kakvu zaštitu Beograda?

Srbi na Kosovu i Metohiji imaju i dalje taj tračak nade da će Srbija stati iza nas već jednom i donekle saslušati narod i naše zahteve, a ne samo ono što im dolazi od strane EU i onih koji donose odluke za stolom, koje mi samo treba da prihvatimo. Ljudi, mi kao Srbi, vidimo nadu u Republici Srbiji, ali svakodnevnim postupcima Srpske liste se razočaravamo. Gradi se baza na severu, SL se za tih šest meseci nije oglasila, nedavno su izašli u javnost i sami priznali da su glasali za predsednicu Vjosu Osmani. Srbi se osećaju izdanim od Srpske liste i tih ljudi koji predstavljaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari