"Vratite se na sopstvene reči od prošle godine u Pranjanima": "Suvoborska greda" pisala ambasadoru SAD povodom podrške Rio Tintu 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE

Ekološko udruženje „Suvoborska greda“ uputilo je pismo ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Kristoferu Hilu.

Kako navode, pišu u ime naroda Republike Srbije, a pre svega kao žitelji sela Pranjani u kom su tokom Drugog svetskog rata (1944. godine) spašene stotine savezničkih pilota među kojima je, kao naglašavaju, bilo najviše američkih državljanja.

„Prošle godine ste bili gost na obeležavanju 78. godišnjice Misije Halijard u Pranjanima i tom prilikom ste govorili o snazi zajedničkog poduhvata Srba i Amerikanaca i o prevazilaženju nezamislivih prepreka na putu do cilja. Možda ste pritom bili svesni bremena koju su te 1944. poneli meštani pranjanskog kraja, a koje posredno nosimo i mi danas, budući da smo dočekujući potomke spašenih američkih pilota i prihvatajući njihovu zahvalnost iznova evocirali i povredili sveže uspomene naroda Srbije na žrtve
NATO agresije 1999. godine, ali po svemu sudeći to breme je za Vas beznačajno“, piše u pismu koje su upusili Hilu.

U pismu se navodi da ne lamentiraju „nad prošlim događajima“, ističući da se ni danas ne bi drugačije poneli prema onima „koji prijateljski dolaze na mesto gde su naši preci spasavali njihove pretke“, te podsećaju na „istoriju naših odnosa s razlogom“.

„Nedavno ste govorili o projektu Rio Tinta u Srbiji i podržali nastavak zelene tranzicije kojom bi naša zemlja bila eksploatisana i uništavana za potrebe drugih zemalja, a interes u tome, sudeći po Vašim rečima, imaju i Sjedinjene Američke Države“, piše u pismu koje je dostavljeno i na srpskom i na engleskom jeziku.

S druge strane, kako naglašavaju, u odbrani od te tzv. zelene agende „čija se realizacija godinama sistematski priprema“, stoji narod zemlje u kojoj je Hil ambasador, te da tu pre svega misle na meštane ugroženih područja kojima prete Rio Tinto i njoj srodne kompanije: na meštane Jadra, Valjeva, Kosjerića, Dobrinje, Jagodine, Rekovca i već pomenutih Pranjana.

„Naravno, taj projekat ste predstavili kao ekonomsku šansu uz poštovanje svih ekoloških standarda, ali smo sigurni da Vam je jasno da smo tu mantru čuli bezbroj puta i da ni najmanje ne verujemo takvim obećanjima, kako zbog naučnog mišljenja nekorumpiranih domaćih stručnjaka tako i zbog reputacije koju pomenuta kompanija ima u svetu. Ne znamo odakle dolazi Vaša odluka da se mešate u unutrašnja, ekonomska i ekološka pitanja zemlje u kojoj ste čelnik jednog stranog poslanstva, još nam je veća nepoznanica zašto se obraćate kao zastupnik pomenute multinacionalne kompanije, ali Vam ne bismo govorili o nelogičnostima koje su očigledne“, navodi se u pismu.

Kako su naglasili, ne mogu da „poštede“ Hila zamišljanja groteskne slike na kojoj se njegov kolega „a nažalost naš sunarodnik“, ambasador Marko Đurić, bavi unutrašnjim pitanjima SAD i podržava neki projekat kom se američko stanovništo protivi.

„Samo Vas podsećamo da se vratite na sopstvene reči od prošle godine i pri sledećim izlivima podrške Rio Tintu imate na umu šta ste tada govorili na Galovića polju u Pranjanima. Mi pamtimo i herojski čin iz 1944. i zahvalnicu srpskom narodu iz 1999. godine, jer kao časni srpski seljaci još uvek gajimo kulturu sećanja, a ta čast srpskog seljaka i kultura sećanja neće nam dozvoliti da u ruke multinacionalnih kompanija i njihovih nezvaničnih zastupnika prepustimo grobove predaka i živote nas i naših potomaka“, zaključeno je u pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari