Prema rečima predsednika Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasima Ljajića, datum i vreme izručenja Ratka Mladića u Haški tribunal, zbog rizika, neće biti saopšteni. On je novinarima ispred zgrade Specijalnog suda rekao da nije tačno da je vlast znala gde je Mladić i da je ovo za vladajuću koaliciju najmanje pogodan trenutak za njegovo hapšenje jer su izbori „za sedam ili osam meseci“.

Međutim, Ljajić je dodao da su u vladajućoj koaliciji svesni da je za „većinu građana ovo nepopularan potez“, jer prema anketama javnog mnjenja ne odobravaju Mladićevo hapšenje.

Ako je Mladićev advokat podnese žalbu u ponedeljak, rok da se o njoj odluči je tri dana. Međutim, sud može o toj žalbi da se izjasni odmah po prijemu, i da to rešenje postane pravosnažno, što znači da Mladić može praktično istog dana da bude izručen. Najranije dakle, može biti izručen početkom sedmice.

Mladić će po okončanju ekstradicionog postupka biti smešten u jednoj od ćelija pritvorske jedinice u Sheveningenu, gde će imati režim sličan ostalim pritvorenicima, rekla je Nerma Jelačić, portparolka Haškog tribunala. Ćelije u Sheveningenu imaju oko 15 kvadrata i u njima se nalaze krevet, radni sto, orman za garderobu, police i umivaonik. Pritvorenik provodi veći deo vremena u ćeliji ali tokom dana ima mogućnost i da boravi u zajedničkim prostorijama, gde sreće ostale zatvorenike iz svog krila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari