Vučić: Besmislen i glup skup u Južnoj Mitrovici, ne razumem zašto to rade 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da mu nije jasno zašto je organizovan današnji skup u Južnoj Mitrovici, na koji je putem društvenih mreža pozivalo albansko stanovništvo.

„Oni vidim da sutra imaju sednicu parlamenta (Kosova) da bi još jače naglasili poziciju antisrpstva, ne razumem zašto to rade. Kao i ovaj besmisleni i glupi skup koji je njihova partija organizovala u južnoj Mitrovici. Ništa ne razumem zašto to rade, možda misle da im ide dobro u međunarodnoj zajednici. Nisam siguran gledajući sve ovo danas“, rekao je Vučić novinarima u Moldaviji, gde učestvuje na samitu Evropske političke zajednice.

Upitan kada očekuje direktan sastanak sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, kazao je da ne zna.

Govoreći o izborima na severu Kosova i Metohije koje je organizovana Priština, Vučić je pitao da li su nekada u istoriji postojali izbori na kojima je izlaznost bila 3,4 odsto i da se za njih tvrdilo da su legitimni, demokratski i legalni, zbog čega su i izazvani incidenti i tenzije.

„Nikada se nije dogodilo. Ne samo da mi insistiramo na tome, svi insistiraju na tome. Ovo je sramota za evropsku demokratiju. Ovo nije samo naš problem, ovo je problem za sve“, rekao je predsednik Srbije.

Upitan o „mapi puta“ za sprovošenje sporazuma iz Brisela i Ohrida, kazao je da ne može da priča o tome.

„Kada god pričamo o rasporedu i ‘mapi puta’, tu je uvek druga strana koja će to odbiti. Ne treba nam to. Treba nam otvorena diskusija i verujem da onda možemo da očuvamo mir u regionu, koji nije samo u našem interesu, već i za celu Evropu“, kazao je Vučić.

Prištinska delegacija nije želela susret sa srpskom, stvari postaju sve jasnije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Moldaviji da delegacija iz Prištine nije želela nikakav susret s delegacijom Srbije na samitu Evropske političke zajednice i da to nije naišlo na odobravanje drugih lidera.

„Situacija na Kosovu je, uz Ukrajinu, postala glavna tema samita Evropske političke zajednice. Govorili smo i ja i (predsednica Kosova Vjosa) Osmani, oni nisu želeli nikakav susret sa srpskom delegacijom, mislim da to nije naišlo na odobravanje bilo koga“, rekao je Vučić na kraju samita novinarima iz Srbije.

Vučić je kazao da „Srbija uvek želi razgovore“, ali da mu se čini da je „sve jasnije ko je odgovoran za nasilje na Kosovu i Metohiji“.

„Uvek pažljivo tumačim stavove velikih sila, ali mislim da sada stvari postaju sve očiglednije i jasnije i za one ljude koji nisu uvek saglasni sa nama“, naveo je Vučić.

Vučić je kazao da je u Kišinjevu danas imao „puno važnih“ bilateralnih sastanaka na marginama samita, i naveo da je dugo odvojeno razgovarao sa premijerima Poljske i Holandije, Mateušom Moravjeckim i Markom Ruteom.

Naveo je da očekuje da u narednih mesec u posetu Beogradu dođu i Moravjecki i Rute, ali i premijeri Belgije i Luksemburga, Aleksander de Kro i Gzavije Betel.

On je kazao da je imao odvojene sastanke sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, i da će njih trojica imati i zajednički sastanak.

„Sa Šolcom i Makronom ću pre svega razgovarati o tome kako da deeskaliramo situaciju, a zatim kako da izbegnemo dalje provokacije i jednostrane poteze, šta će biti istinke garancije za to. Ali i o tome da treba da se foksuiramo na formiranje Zajednice srpskih opština, i o onome što mi treba da ispunimo“, kazao je Vučić.

Vučić je naveo da je danas kratko razgovarao i sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, ali nije želeo da odgovori da li mu je on zamerio što Srbija nije uvela sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

„Upoznao nas je premijer Luksemburga Gzavije Betel, imao sam priliku da kratko razgovaram sa Zelenskim. Imali smo kratak i korektan razgovor, ali odluku o sankcijama Rusiji donose građani Srbije preko svog rukovodstva. Mi smo svoju odluku doneli u martu 2022. i nikada ne možete jednim razgovorom da menjate nečiju poziciju“, kazao je Vučić.

Na ponovljeno pitanje da li mu je Zelenski zamerio što Srbija nije uvela sankcije Rusiji, Vučić je rekao da „ne želi da govori o takvim stvarima“ i dodao da je sve što može da kaže to da su imali „korektan razgovor“.

„Srbija poštuje Ukrajinu, ali ima i svoje interese i nastaviće da vodi politiku u skladu sa sopstvenim interesima“, dodao je Vučić.

Vučić je rekao i da je sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Dimitrom Kovačevskim, zatražio povećanje fondova EU koji se usmeravaju na Zapadni Balkan.

„Rekao sam i predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu da je enormno velika razlika između sredstava koje dobijaju članice EU i zemlje Zapadnog Balkana i da ona treba da bude smanjena“, naveo je on.

Predsednik Srbije je kazao i da je na samitu uputio poziv svim prisutnim zemljama i Evropskoj uniji da jedan od narednih sastanaka Evropske političke zajednice, za godinu i po dana ili dve, bude održan u Beogradu.

Ako situacija ostane ovakva neće biti potrebe za sledećim poskupljenjem struje

Predsendik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da Srbija neće stvarati priliku drugim zemljama da privlače više investitora, zbog povoljnijih cena energenata kao i da ako situacija sa energentima ostane ovakva, neće biti potrebno sledeće poskupljenje struje koje je dogovoreno sa Međunarodnim monetarnim fondom.

„Povešćemo računa da računa o tome i da ljudi u Srbiji budu zadovoljniji, da investitori u Srbiji budu zadovoljniji. Želimo da zadržimo taj nivo od 60 plus procenata privučenih stranih direktnih investicija u zemlju, jer je to ono što pravi prednost za Srbiju u odnosu na sve druge na Balkanu“, rekao je on na konferenciji za novinare na Drugom samitu Evropske političke zajednice u Moldaviji.
Na pitanje novinara da li se na okruglom stolu posvećenom bioenergetici govorilo o zajedničkim nabavkama enegrenata po nižim cenama i da li zemlje Zapadnog Balkana mogu da računaju na pomoć, Vučić je rekao da nije siguran da li će do toga doći.

„Tražili smo veću pomoć i podršku, hoće li je biti-verujem da hoće jer je Ursula (Fon der Lajen) bila vrlo otovrena po tom pitanju. Koliko? Ne znam. Da li ima problema u evropskom budžetu? Ima. Mi imamo dovoljno para i dovoljno rezervi u Srbiji, o tome ne moraju da brinu“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari