Vučić: Bez Rusije nema rešenja za Kosovo 1Foto: FoNet/AP (Arhiva)

Nisam istupao na način da bilo kome pretimo nego sam predsednika Rusije Vladimira Putina zamolio da nam Rusija kao jedna od najmoćnijih svetskih sila pomogne u Ujedinjenim nacijama i drugim organima u rešenju kosovsko-metohijskog problema, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je u izjavi novinarima u Moskvi rekao da se stavovi Srbije i Rusije u mnogome poklapaju po pitanju Kosova i Metohije i da će Rusija jasno i nedvosmisleno izneti svoje stavove.

„Bez bilo kakve ruske saglasnosti u Ujedinjenim nacijama je nemoguće da se dobije bilo kakvo rešenje. U tom smislu Rusija će veoma aktivno pratiti i sadržaje naših razgovora i sve što se bude zbivalo i uvek će pravovremeno reagovati“, objasnio je Vučić.

On je precizirao da Rusija neće direktno učestvovati u pregovorima Beograda i Prištine, jer se oni vode pod okriljem Evropske unije.

Na veoma aktivan i suštinski način Rusija će, nastavio je Vučić, pratiti kompletan proces i situaciju u odnosima Beograda i Prištine, kao i uticaj međunarodnih faktora na to pitanje.

Znamo da je kompromis ono što želimo, ali sam ja izrazio ličnu skepsu da Albanci na suštinski kompromis nisu spremni, a da su još manje spremni oni koji su pružali podršku u protivpravnoj nezavisnosti Kosova, predočio je Vučić.

Vučić je, ipak, izrazio nadu da će se „stvari završiti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari