Predsednik Srbije i ruski ambasador obilaze Ruski dom: Vučić razočaran izjavom Kamerona da je "proksi Rusije" 1Foto: print screen Pink

Zadovoljni smo odnosima Rusije i Srbije, ali uvek želimo bolje i više. Imamo mogućnosti i podršku predsednika vlade i države za to, rekao je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko koji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem danas obilazi Ruski dom.

Ruski ambasador je rekao da u Moskvi znaju da je Vučić danas u Ruskom domu i da su veoma zahvalni.

On je naveo da je bilo napretka u prošloj godini u ekonomskim odnosima.

Prema njegovim rečima, i odnosi u kulturi će se dalje razvijati.

Vučić je naveo da su odnosi dve zemlje vrlo dobri i da uvek može više.

– Mi smo u teškim uslovima uspeli da ne pogazimo svoj obraz – naveo je Vučić.

A na pitanje kako razume izjavu britanskog ministra spoljnjih poslova Dejvida Kamerona da je on „proksi Rusije“, odgovara da je Srbija suverena i nezavisna zemlja, nije proksi ni Rusije, ni Britanije, ni Amerike, ni Nemačke niti bilo koga drugog.

– Srbija se diči samostalnošću. Zato i jesam razočaran tom izjavom gospodina Kamerona kao i pričom da ćemo mi da budemo ti koji sprovodimo destabilizaciju regiona, jer mi se čini da drugi to rade uz pomoć onih faktora koji nam svaki dan dele lekcije. Očigledno da mnogima smetate kada hoćete da imate svoju politiku. Mi ćemo nastaviti da imao svoju samostalnu politiku pa i po pitanju Ruske federacije – naveo je Vučić.

U odgovor se ubacio i ruski ambasador, i rekao da Rusija nikada ne traži da se partnerska i bratska zemlja, poput Srbije, pretvori u prorusku zemlju.

– Mi želimo da zemlja poštuje svoj nacionalni interes jer to pruža mogućnost za normalne odnose. Predsednik je rekao istinu da samo u Srbiji, za razliku od ostatka Evrope, je moguće da čovek može da gleda sve kanale i sam donosi zaključke – kazao je Bocan Harčenko.

Vučić nije želeo da odgovara na pitanje da slavljem u Republici Srpskoj nadomešta to što njegova politika gubi na Kosovu. On je istakao koliko Srbija danas pomaže Republiku Srpsku najavivši da će ubuduće to činiti i više.

On je naveo da se svi u regionu naoružavaju a da je na nama da ne zaostajemo.

Njega ne zanima kao će se tumačiti ova njegova poseta Ruskom domu.

– Pobedio sam dva puta na predsedničkim izborima u prvom krugu uz veliki broj kandidata. Pobedo sam ih učestvujući u kampanjama kao nosilac liste uz neverovatnu razliku čak i posle 12 godina vlasti. Što bi mene zanimalo šta će neko da komentariše, Klemen, Groše, Šider ili neko drugi. Prijateljtsvo dva narodna u teškim vremenima ne možete da stavljate po strani jer to onda nije prijateljstvo – kazao je Vučić.

Bocan Harčenko je istakao da se u Moskvi zna da je Vučić u Ruskom domu i naveo da se „ovo druženje“ smatra kao ljudski i humani čin i kao lična inicijativa Vučića.

Vučić se tokom obilaska setio da je kao mali u Ruskom domu gledao ruske crtane filomove, a jedan od njih je „Konjić grbonjić“ koji je gledao nekoliko puta. On se upisao i u knjigu utisaka.

Vučić je napisao da je srećan što je imao priliku da poseti Ruski dom, sazna mnogo o kulturi ruskih prijatelja i potvrdi tradicionalno i čvrsto prijateljstvo između srpskog i ruskog naroda. Kako je dodao, uveden je da ćemo imati snage da u budućnosti gradimo još bolje odnose.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari