Vučić: Koji suverenitet da čuvamo na Kosovu?

Ostavite komentar


  1. Ja nisam prokockao suverenitet. Ako je neko prokockao suverenitet Srbije odmah da se STRELJA, jer je izdao drzavu. Takodje treba podsetiti da relativizacija prokockavanja suvereniteta Srbije na Kosmetu, predstavlja krivicno delo pomaganja u VELEIZDAJI. Konacno bi moralo da se rascisti ko su HEROJI, a ko PRAVI IZDAJNICI, koji nam se od pre 30 godina non stop lazno predstavljaju kao patriote, a nama pukose ledja od njihovog patriotizma i „genijalnog vodjenja drzave“.

    1. Suverenitet je prokockan pre najmanje 20 godina, a koreni su mnogo ranije. AKo nesto drzis na silu, vojskom I policijom, to nije suverenitet. Ako negde nemas stanovnistvo koje te zeli, ni to nije suverenitet. Milosevic Markovic su 99. samo zakucali zadnji esker u kovceg. Do te godine je uvek bilo sanse da se nesto promeni ili zaustavi tok, no, arogancija nam je nalagala da se sa svima posvadjamo i sukobimo.

  2. U vreme kada je počelo odcepljenje Kosova (i Metohije) Vučić je učestvovao u vlasti. Tada je ta vlada potpisala da će povući vojsku i policiju sa Kosova (dobar deo naroda je zbog toga pobegao na sever ili u centralnu Srbiju). Zatim, po povratku Vučića na vlast, dolazi do odustajanja od institucija republike Srbije koje su još uvek funkcionisale na Kosovu (ne u punom kapacitetu su ali ipak radile) i potpisivanje sporazuma u Briselu kojim se sve prepušta u ruke „Prištine“ (srpske institucuje gasi Vučić a ne Albanci). Sada je na delu pokušaj etničkog čišćenja Kosova od preostalih Srba. Kada ovo sagledamo vidimo da je Vučić u pravu. Srbija je izgubila Kosovo upravo zahvaljujući njemu (i njemu sličnim kriminalcima). Treba sprečiti, makar, etničko čišćenje i preostalim Srbima i drugim nealbancima omogućiti samoupravu u što većem obliku (a za ovo postoje mogućnosti i međunarodna podrška). Ali takav razvoj događanja ne odgovara mafiji.

  3. Da li Grčka pregovara sa Turskom o Kipru,Kina o Tajvanu,Španija o Kataloniji,Gruzija o Abhaziji,Ukrajina o Krimu ili Dolnjecku,niko ne pruznaje oteto i o tome nema priče,ssamo mi menjamo svoje za svoje?Stav Sinoda je i stav predsednika Rusije,pa gledajte šta će se dešavati.

  4. Onaj suverenitet na koji se polažući zakletvu prilikom preuzimanja mesta predsednika Srbije obavezao. Ukoliko smatra da je njegova jedina politika, izdaja Kosova i Metohije. Prepuštanje Kosmeta tzv velikoj albaniji. Odricanje od svega što čini Srbiju i Srpski narod. Toplo bi mu preporučio i najiskrenije poželeo, da lepo ostane tamo gde otišao. Neka njima prodaje tako „mudru“ politiku. Verujem da bi ga oberučke prihvatili, zadržali.. Srbija je preživela svakakve nedače. Ova zvana AV će biti jedna od najvećih.
    Ali, političari su prolazni, Srbija je večna!!!

    1. Г-дин Вучић и остали тобожњи, квази-родољуби су стекли политички капиатал њакањем „Косово срце србије а још више душа Србије…″.

  5. Sve mehanizme vlasti (zakonodavnu, izvršnu i sudsku) smo izgubili na KiM, tako da se sa ovom konstatacijom slažem.

  6. Lako je sacuvati suverenitet, ali treba se prvo za njega izboriti. Druga strana kao da ne zeli da cuje vladu Srbije i njenu teznju ka postizanjem kompromisa. Oni guraju svoju politiku provokacija i samovolje, a ne shvataju da su interesi gradjana u prvom planu.

  7. „Svoj narod na KiM-u nikada nećemo ostaviti. Mi smo deo istog naroda, vi ste deo naše države, uvek i na isti način ćemo da se ponašamo i nikakvu razliku nećemo da pravimo“.
    April 2016. Vučić, poseta Kosovu i Metohiji
    Vučić je zahvalio Rusiji na pomoći Srbiji u naporima da očuva teritorijalnu celovitost i suverenitet.
    Putinova poseta, decembar 2017.
    „Ne znam gde su granice“.
    Vučić, oktobar 2018.
    Vučić: Koji suverenitet da čuvamo na Kosovu?
    Novembar 2018.

  8. Pa ako ne znaš koji suverenitet, genije, podvi rep i beži. Ne pitamo te mi ni za mir, ni za stabilnost, ni za budućnost, nego za Srbiju. I nemoj ti da nas učiš šta je suverenitet, jer je pravo koje si ti učio prevaziđeno. Uostalom, šaljući ti poruku da ne smeš da kapituliraš – upravo zbog toga što vidi kuda smeraš – crkva ti je zorno pokazala šta je suverenitet. Koja je to logika koja dozvoljava mogućnost mira, stabilnosti i budućnosti Srbije koje nema. Ko bi normalan danas mogao da priča u miru, stabilnosti i budućnosti Jugoslavije? Nego si se ti našao na polovini puta bez povratka. Napred ne možeš, nazad ne smeš, pa sad kriv ovaj – kriv onaj, samo ne onaj ko je krenuo u ofanzivu povlačeći se. Nisi ti jedini odgovoran ni za Srbe ni za Srbiju, niti je Srbija Crna Gora koju je mogao da proda jedan čovek. Ako možeš da budeš glavni u i svojoj partiji, i u skpštini, i u vladi i u državi – u crvkvi ne može niko, pa čak ni patrijarh.

    1. {Paraskeva}*** Evo,ni ja ne znam gde je i šta je to „srpski suverenitet na Kosovu“! Molim vas,prosvetlite mene i ostale kojima po tom pitanju nije jasno pa nam objasnite. Po onome što se vidi u realnom životu radi se o imaginarnom,fiktivnom i popularnom pojmu koji se koristi jedino u propagandne svrhe a praktično je neupotrebljiv,u slučaju Kosova.E,sad,pitam se i kako to imaginarno i fiktivno treba sačuvati a usput ga i ne poseduješ ?!

      1. Kamo sreće da tebe treba samo podsjetiti što to bješe suverenitet. Izgleda međutim da ti to nikada nisi ni znao. Ali ja ću ipak pokušati. Uzmimo na primjer da negdje imaš kakav plac i da je taj plac uknjižen na tovoje ime. Bio on okupiran ili ne, on je tvoj sve dok je tako. I ako netko ospori tvoje suvereno pravo koje iz toga proizlazi, on će i dalje biti tvoj bar dok sud ne odluči drukčije. Upravo je takva situacija s Kosovom. Ko što znaš, okupcija Kosova je iznuđena ne samo bestijalnim bombardvanjem nego i pretnjom da će to bombardovanje biti još bestijanije . Zato nam to niko nije ni osporio pravo koje smo nad njim stekli pre više od sto godina. A i da jeste, bez našeg pristanka niko nije mogao da ga ukine, čak ni Savet bezbednosti. Ali da ti ne mučim pravnim finesama. Kosovo bi uostalom odavno bilo priznato da se naš vrli predsednik ne plaši da će biti pušten niz vodu čim obavi taj prljavi posao za žutaće. Eto, kao što vidiš da si se malo napregao shvatio bi to i bez moje pomoći.

  9. Konačno i od njega nešto smisleno ! SPC je kao institucija nedodirljiva za obično građanstvo,ono ne odlučuje o politici crkve,ne učestvuje u kadrovskim odlukama,ne pita se nizašta vezano za Crkvu,ali zato ona pošto poto želi da učestvuje u sekularnim odlukama?! Neka se bave sobom i crkvenim temama,a ovozemaljske će rešavati oni (ma koliko mi se ne sviđali) koje je građanstvo imalo priliku da izabere za svoju legalnu,zemaljsku vlast! Pričati o nekakvom srpskom suverenitetu na Kosovu je znak nepoznavanja značenja tog termina,a sumnjam da su popovi nepismeni!

    1. Ne dižite ruku na pravoslavnu crkvu. Prokletstvo koje ona može na vas da usmeri zbrisaće vas za planete za sva vremena. A bolje i ne zaslužujete !

    1. Postivanje svima teritirijubkoja ima 90 posto kosovara i vi kazete srce serbije to kao da kazete da i jerusalem ne prioada izraelcima nego svjetska zemla serbije ti sto vi pisite je kao da skocus iz aviona bez padobranac ida kazes eh ja sam srbin znajte svi da to nikad nije bilo inikad nece bit srbsko

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelena Glušac, novinarka

Danas je važnije nego ikada braniti slobodu govora i kritičke misli. Zato čitam Danas.