Vučić: Kurti krenuo u operaciju etničkog čišćenja Srba na Kosovu i Metohiji 1Foto: Pinkk/printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da se intenzivno vode razgovori sa međunarodnim predstavnicima oko Kosova i Metohije i da je sada jasno posle pretnji da će Srbi da pate i plate, da je Kurti krenuo u jednu od poslednjih operacija u široj akciji etničkog čišćenja srpskog naroda sa Kosova i Metohije.

– Želim da kažem lažnim patriotama da preuzimamo sve što je u našoj moći i da želimo da iskoristimo sva politička sredstva, a dobro znamo šta ma je i kakav je posao kakav nam je posao u zaštiti našeg naroda – rekao je Vučić, koji boravi u Njujorku gde će učestvovati na generalnoj debati Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Vučić je pozvao sve međunarodne predstavnike da reaguju i da urade sve što je u njjihovoj moći da Srbi ostanu na teritoriji KiM i da ljudi koji ništa nisu krivi budu pušteni kućama u najkraćem mogućem roku.

Dodaje da je o svemu što se tamo zbiva razgovarao sa mnogim predstavnicima EU.

– Nadam se i želim da verujem da će dobro razumeti naše poruke – rekao je Vučić.

Ukazao je da će sutra, pored govora u GS UN, imati i mnogo bilateralnih sastanaka, među kojima sa potpredsednikom Kine, predsednikom Republike Koreje.

Najavio je da će prvi put od kineskih prijatelja tražiti da mu kažu, osim generalnog pogleda na situaciju na Kosovu – može li Srbija da očekuje širu podršku Kine.

U skladu sa tim biće doneta i odluka o zahtevu za održavanje sednice Saveta bezbednosti o situaciji na Kosovu, u skladu sa državnim interesima.

– Nećemo dozvoliti da za dan, dva ili tri završi posao, kao negde drugde što su završili…- poručio je Vučić i dodao da će javnost o tome biti obavešteno možda već i sutra.

On kaže da se radi na tome da se sazove vanredna sednica Saveta bezbednosti UN.

– Siti smo više tog, „botsajdizma“, dvostrane krivice, jer je očigledno ko je ovde kriv, jasno je to i onima koji podržavaju takvo ponašanje Kurtija. O tome ćemo razgovarati i u subotu i nedelju i doneti konačnu odluku – kazao je Vučić.

Kako je dodao, glavna tema njegovog sutrašnjeg govora biće principi međunarodnog javnog prava i KiM.

– Kao politički veteran, želim da ostavim pečat i tim govorom i molim građane Srbije da to sutra poslušaju, biće posle 17 sati po sroskom vremenu, govoriću činjenice, istinu i verujem da se mnogima neće dopasti. Možda ću da govorim i nešto duže, možda će da me prekinu, neki su govorili i duže, to su veliki svetski lideri njih nisu prekidali, tako da neću dozvoliti da me prekinu – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da se mnoge zemlje drže međunarodnog prava i principa, osim u slučaju Srbije.

Dodaje da ne očekuje da će se nešto promeniti nakon njegovog govora.

Predsednik je kazao da će se boriti hrabro i odlučno i da nema problem sa tim koliko će neko tekstova da plati u zapadnoj štampi protiv njega, dodaje da će borba biti duga i ne laka, ali da je siguran da će slobodarski svet da pobedi.

Na pitanje novinara iz Srbije o izjavi predsednika pokreta Srbija centar Zdravka Ponoša da neće biti održani izbori do kraja godine zato što ih se Vučić plaši, predsednik je rekao da će Ponoš „imati razloga da se izvini“.

– Da plašim se, samo ne izbora, plašim se za situaciju na Kosovu i Metohiji, to je tačno. Opet će imati razloga da se izvini, ali se izviniti neće – kazao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari