Vučić: Od 120 minuta 119 o Kosovu 1Foto: EPA-EFE/NIKOS ARVANITIDIS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, pre početka sastanka Visokog saveta za saradnju između Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije u Solunu, da će od Grčke i Rumunije, koje nisu priznale nezavisnost Kosova, tražiti da ostanu pri tom stavu.

Vučić je rekao novinarima u Solunu da će na sastanku govoriti o odnosu Beograd i Prištine i nastavku dijaloga.

Vučić je, povodom primedbi da ni Zapad ni Rusija nisu zadovoljni kako je primljen predsednik Ukrajine Petro Porošenko u Srbiji, rekao da ni Amerinkanci, ni Evropljani, ni Rusi ni bilo ko, nisu ti koji će voditi politiku Srbije, već građani Srbije.

„Mi smo nezavisna zemlja ponosnih i dostojanstvenih ljudi. Imamo svoje interese i svoju politiku, a ne tuđu, nismo ničiji ni patuljak ni patrljak da neko nama upravlja“, rekao je Vučić, prenosi RTS.

Na pitanje o primedbi Johanesa Hana da nije Kosovo „sve I svja“ kad je reč o napretku Srbije na putu ka EU, Vučić je rekao da na sastancima sa stranim državnicima, koji obično traju dva sata, od 120 minuta razgovora, o Kosovu razgovaraju 119 i po minuta.

„To znaju i naši međunarodni, pre svega zapadni partneri, a drugo je predstava za javnost“, dodao je Vučić.

Vučić je potvrdio da postoji šatl diplomatija na dnevnom nivou o Kosovu.

On je rekao da ga raduje što četvrti put može u ovom formatu da se sastane sa susedima, ali i Grčkom, nama prijateljskim zemljama.

„Dobro je da imamo i druge i drugačije poruke i partnere i da ponekad nije sve vezano za prostor bivše Jugoslavije, već za susede koji su već članice EU, iako Grčka nije sused, ali je važan partner“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, veoma je važno da Srbija prati, učestvuje i zauzima aktivnu poziciju u Evropi, gde je sve više raznorodnih činilaca, ukazujući i na drugačiji odnos prema SAD, promenljiv odnos prema Rusiji, kao i prema istočnim partnerima.

Predsednika Srbije i ostale visoke goste u Solunu dočekao je grčki premijer Cipras.

Sastanku u Solunu prisustvuju i premijerka Rumunije Vjorika Dančila i premijer Bugarske Bojko Borisov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari